跳至

首頁

尾頁

別墅

我都好頭痛呢個問題 我會俾囡囡三嵗先讀幼稚園 因為自己從事教育 好明白學校既實質運作.....有人照顧既 三嵗先返學會好d 兩嵗真的是太小了....
諷刺的是 自己乃為人師表 但對於自己囡囡讀邊種幼稚園 都好傷腦筋 自己的母校是一所傳統的幼稚園 K1已經要寫字 課程深 但就一條龍上小學再睇成績上附屬的中學.....問題是 自己一路以來所讀的教育理論 就是小朋友要 play in learn learn in play....為咩逼個囡行自己條舊路.....?但想深一層 又好似是為佢好 當日自己的媽媽都係因為呢個原因先逼自己 等個囡將來有一定的能力...所以仍然心大心細.....想搵既幼稚園(即自己母校)明年十月中先派表俾07年出世既BB 仲有一年時間 真係要唸清楚呢

大宅

原文章由 tiksze0328 於 08-9-28 15:01 發表
我都好頭痛呢個問題 我會俾囡囡三嵗先讀幼稚園 因為自己從事教育 好明白學校既實質運作.....有人照顧既 三嵗先返學會好d 兩嵗真的是太小了....
諷刺的是 自己乃為人師表 但對於自己囡囡讀邊種幼稚園 都好傷腦筋 自己 ...

Hi tiksze0328,

想問下你所講的是那一間幼稚園呢? 我有興趣想知, Thanks!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 tiksze0328 於 08-9-28 15:01 發表
諷刺的是 自己乃為人師表 但對於自己囡囡讀邊種幼稚園 都好傷腦筋 自己 ...

你媽媽幫你安排入讀一間咁好既一條龍學校...佢既苦心你而家應該深深感受到....所以到左我地而家成為媽媽...就會好頭痛BB既教育安排....我而家超級矛盾....唔想BB2歲就要去返學...因為我都係2歲開始返學N1...但後來我媽媽觀察到我返學返得唔開心同好辛苦....所以返左一個月就幫我停學...直至3歲先再返K1...我係全職媽媽...好想BB係0-3歲可以過著無憂無慮既生活...但我上網搵資料...2007年既嬰兒出生率高達7萬個...如果BB唔返N1...咁會唔會影響到佢好難申請到好既學校讀K1呢....因為好多幼稚園都會預留學位比讀N1既小朋友直升K1....好煩惱呀....

大宅

好媽媽勳章

以下既題目用中文問我...我都要諗一諗先識答...真係唔敢想像要一個5歲既小朋友用英文回答...

轉貼自明報

【明報專訊】入讀明年小一的報名季節展開,33所私立或直資名校的面試試題疑於網上曝光,個別名校除要求面試以廣東話、英文及普通話三語答題外,部分試題對於年僅5歲的幼稚園高班學生來說相當刁鑽,如需以英語回答「診所(clinic)與醫院(hospital)有何分別?」、「如果給你1萬元,你會買什麼?」等。有名校證實部分試題屬實。有校長表示題目艱深,「我都未必獲取錄」;家校會主席黃寶財直言標準問題及答案的操練愈多,子女愈易緊張及不懂應變,弄巧反拙。

聖保羅 校長﹕部分試題屬實

逾4萬名學童為爭入心儀學校備戰,網上討論區近日流傳「09升小一全新版本面試試題」,涵蓋33間直資及私小,包括競爭激烈的傳統名校拔萃男書院 附屬小學、聖保羅男女中學附屬小學、聖保羅書院小學、拔萃女小學、聖士提反書院附屬小學等,部分題目艱深,如「If I give you $10000, what will you buy?」、「請用普通話唱出一首兒歌」(見圖)。

聖保羅書院小學校長陳陳慕珍聞悉有家長「掌握」學校面試題目後,表現得有點驚愕,並指部分試題屬實。她說,校方面試時會就考生反應提問及討論,沒有一套指定題目,也不會發問學生未經歷過的事物,學生毋須背誦標準答案。陳太 指校方以往均是打開門面試,估計有家長結合了歷屆題目,整理為最新版本。

懂得答案非取錄關鍵

有校長提醒家長勿刻意訓練子女,令小朋友徒添壓力。香港華人基督教聯會真道書院校長丘日謙得知部分流傳題目時笑說﹕「嘩!咁難,如果你或者我去面試,都未必獲校方取錄。」丘指自己沒有特定面試題目,只會與小朋友聊天,「學生獲取錄與否不在於是否懂得答案,最重要是小朋友夠真」。

香港培正小學校長李仕浣說,校方面試題目每年不同,今年題目未落實,網上流傳的試題是誤導家長,散佈者的做法值得商榷。李強調,校方向家長表明毋須刻意訓練子女,只會考 核他們跟陌生人說話時的舉止談吐。

拔萃男書院附屬小學校長羅錦麗亦指出,校方重視學童自然流露的一面。直資學校議會主席林建華稱,一般學校多會向小朋友提問基本常識,家長預早做妥應對訓練無可厚非,但不能「死操爛操」。

家校會主席黃寶財說﹕「家長愈刻意訓練,小朋友愈容易『撞板』」。他表示,校方稍為更改字眼發問,小朋友便會慌失失而不懂應對,呼籲家長從日常生活中與孩子一起閱讀及討論才是上策。

家長梁小姐看過題目後大呼恐怖,「一個5歲的小朋友怎會識答?」她指女兒去年到多間學校面試,曾被問香港有多少條過海隧道,女兒當然不懂答,梁小姐期望校方提問具創意的題目。

大宅

亨媽上星期喺網上登記參觀tutortime嘅n1 class , 尋日去完 , 覺得 ok 喎 , 負責介紹果位老師超有耐性 .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-10-2 00:30 發表
亨媽上星期喺網上登記參觀tutortime嘅n1 class , 尋日去完 , 覺得 ok 喎 , 負責介紹果位老師超有耐性 .

"多多"呢間緊係好啦....但係學費真係AFFORD唔起....

大宅

好媽媽勳章

轉貼自明報

2005/06學年各區幼稚園全年學費比較 :

http://life.mingpao.com/htm/kgui ... h=entry/entry04.htm

大宅

tungtsz:
亨媽覺得bb打韆鞦果張相cute d .

[ 本文章最後由 亨仔媽咪 於 08-10-2 14:16 編輯 ]
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-10-2 14:15 發表
tungtsz:
亨媽覺得bb打韆鞦果張相cute d .

亨媽:謝謝...但個張相唔係好睇到BB個樣...等我再搵下D相先...因為實在映左太多相....

大宅

好媽媽勳章

亨媽: 你決定左幫亨仔報邊間學校未呀...我仲好頭痕...因為大埔區除左國際學校...其他有部份D校園太細同無室外遊樂場...而且有N班既選擇都唔多...九龍塘個區...返N班就覺得太遠...但唔返N班先又驚K1個時無學位...而家日日都上網搵資料...真係忙...

洋房

我們家孩子已經一歲了,幼稚園我不知道怎麼找,家裡其他人一點都不擔心幼稚園的問題,我想我BB讀過幾幼稚園,但是程序是怎樣我一點也不知道,如果有媽媽知道,請幫忙,謝謝!!!SOS

大宅

tungtsz:
亨媽參觀完 '多多' 覺得幾鍾意 , ' 多多' 嘅下午 n 班有一款係只返星期一、三、五嘅 , 學費大約 $4xxx , 而且間學校仲會有校車接送添 , 不過亨媽都會親自車亨仔返/放學 .
'多多' 有一個都幾大嘅室外遊樂場 , 但當日介紹果位老師話唔會經常比小朋友玩 , 要睇天氣 & 編排 , 其實亨媽覺得 '多多' 已經有好幾個室內 gym-room , 有無室外嘅並唔重要 , 可能室外嘅反而會有蚊呀 !
亨媽問果位老師 , 一般喺 '多多' 讀完 n 班嘅小朋友會唔會繼續讀 k 班 , 老師話一般都會 , 亨媽又問讀完國際 k 班會唔會難入 local 小學 , 老師話一般會繼續讀 '國際' 學校 , 但要入 local 學校都唔難 , 又比咗個 bar chart 亨媽睇 , 亨媽見入倒名校小學嘅小朋友都唔少 .
亨媽又問 2 歲小朋友可能未介片 , 老師話 n 班嘅小朋友通常都未介片 , 所以主要教小朋友自理能力 , 到時老師會訓練小朋友去洗手間、自己著鞋、自己食茶點、收拾玩具、排隊、去郵局寄信、去買嘢......等等 , 比小朋友學習群體生活 , 將來更易適應 k 班 .
亨媽又問 , 如果小朋友上緊堂突然扭計喊 or 扭眼瞓咁點算 , 老師話會盡量安撫小朋友 , 如果無效先會通知家長 , 再資訊家長意見要唔要接小朋友走 , 老師又話 2 歲嘅小朋友一般唔會有咁嘅情況 .
亨媽又問 , 上課會用英 & 普語言 , 驚小朋友唔明 , 因小朋友喺 home 係用廣東話溝通嘅 , 老師話 6 歲以下嘅小朋友係語言天才 , 小朋友好快會識聽 , 當然 , 如果家長可以喺 home 都同小孩練習返學過嘅英 & 普會更好 .
亨媽又問 , 初頭幾日可唔可以陪小朋友返學 , 老師話唔可以 , 因小朋友好聰明 , 知道有家長陪會特別扭計 , 通常小朋友好快適應 , 2/3日後就會好鍾意返學添 , 好多小朋友仲唔願放學架 .
另外 , '多多' 有 cctv 影住校內所有課室 , 家長可隨時 login 喺 home 睇倒小朋友上課情況 .
其實亨媽仲問咗好多問題 , 就算亨仔唔讀 '多多' , 亨媽都對 n 班了解多咗 .
'多多' 要明年1月先開始收生 , 仲要係先到先得型式 , 亨媽e+亦只可以當'多多' 係後備 .
亨媽諗如果亨仔真係入倒'多多' 都可能只讀一年學前 , 亨媽可能會比亨仔讀主流幼稚園嘅 k 班 , 驚到時亨仔會難適應 local 小學嘅工課量 .
亨媽10月尾會去聽耀中個 talk , 到時會再考慮 .
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

嘩嘩...亨媽你好厲害...打左篇咁詳細既資料...謝謝...!!

耀中11月好似有開放日...我都打算去睇下...大埔區既幼稚園N班真係唔多選擇...啱心水既都要$4XXX一個月學費...D朋友同我傾開都話...如果交咁既學費...九龍塘有好多選擇...我同老公都想睇多幾間先作決定...因為我地只係想BB可以開開心心咁渡過佢既童年...所以都好煩惱應該揀主流定係活動教學模式既學校...

別墅

亨媽, 最衰我唔係住九龍, 如果唔係可以參考下你d research.

原文章由 亨仔媽咪 於 08-10-3 16:53 發表
tungtsz:
亨媽參觀完 '多多' 覺得幾鍾意 , ' 多多' 嘅下午 n 班有一款係只返星期一、三、五嘅 , 學費大約 $4xxx , 而且間學校仲會有校車接送添 , 不過亨媽都會親自車亨仔返/放學 .
'多多' 有一個都幾大嘅室外遊樂 ...
[img align=left]http://bd.lilypie.com/SnzSp8.png[/img]

大宅

Yew Chung open day will be held on
1) 2008-11-01 pm
2) 2009-03-07 pm

who will plan to visit ??

原文章由 亨仔媽咪 於 2008-10-3 16:53 發表
tungtsz:
'多多' 有一個都幾大嘅室外遊樂 ...

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

大宅

有沒有荃灣區的好介紹呀? 謝謝

大宅

我自己只係讀到中五+秘書, 成績勁差, 英文又唔識, 係普通英文都唔多識, 自己覺得好收家, 我做左12年都係文員一個, 所以我唔希望我個囝囝係咁, 我自己都係選擇左九龍塘嘅幼稚園, 我知道價錢係好貴, 但自己辛苦d又有咩所謂.
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

別墅

我都想知呀 有無好介紹呀?? 想幫女女報playgroup呀
原文章由 alexdiana 於 08-10-14 13:08 發表

大宅

原文章由 alexdiana 於 08-10-14 13:08 發表

哎吔..!問我la,雖然我而家未喺荃灣住!
1)綠楊
2)荊冕堂(but唔知有無N1)*highly recommend*
3)海濱迦南(國際)
4)救世軍(but未出世要報名)
5)聖母(唔知有無N1及與垃圾房為鄰)
暫時記得咁多!

[ 本文章最後由 meredo 於 08-10-23 01:25 編輯 ]

大宅

請問元朗有無N1好介紹呀?
唔想QQ2歲就出九龍返學呀!

首頁

尾頁

跳至