自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想生BB熱投

回覆:himhim0502 的帖子

但樓主話365日都咳,要戴足365日口罩,成年唔使見人

男爵府

想生BB熱投

回覆:同事在公司一日咳到黑

呢排有人介紹我一隻蜈蚣止咳丸,泰國製造,只需含在口裡,試過真係止到咳!依家我成家人都有咳,個個試完都好返啲!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 藍尾巴 於 16-02-19 發表有食

原帖由 milau 於 16-02-19 發表
睇e生d藥一定止倒鼻敏感
敏感藥真係有效咖,不過真係超級眼瞓,話會眼瞓個隻真係可以令我昏迷廿個鐘,話唔眼瞓個隻都令我渾渾岳岳十粒鐘。

珍珠宮

引用:我公司都有件咳神,全公司叫過佢帶口罩佢死

原帖由 kecyc2003 於 16-02-20 發表
我公司都有件咳神,全公司叫過佢帶口罩佢死都唔肯,勁想叫佢返屋企home office 算唔好嘈住哂

...
真係好討厭
雖然話佢都唔想咳/冇人會想咳
但佢自己都應該要諗下辦法/介口令自己唔咳
唔係一句自己都唔想/冇辦法就由佢
長期咁令條氣管越來越弱都不是好事

子爵府

引用:Quote:原帖由+kecyc2003+於+16-02-20+發表

原帖由 milau 於 16-02-20 發表
真係好討厭
同意

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:我上一年六月份開始氣管敏感咳,中醫,西醫

原帖由 03270103 於 16-02-18 發表
我上一年六月份開始氣管敏感咳,中醫,西醫睇輪曬都醫唔斷尾,食左藥會好少少,一停藥又咳,我都係長期戴口 ...
唉, 我c6 都係, 咳到肺都甩

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 kecyc2003 於 16-02-20 發表

真係好討厭
我老公真係中西e都試, 成葯又食埋, 真係食果下會好dd, 一停就黎料!

放下自在

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+kecyc2003+於+16-02-20+發表

真係好討厭
如果樓主講嗰種咳足365日,都好大機會係公司中央冷氣影響敏感嘅!當時人最辛苦!反正唔會傳染咪體諒吓!

大宅

回覆:同事在公司一日咳到黑

我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期,又咳多3 個月,睇醫生佢話係氣管敏感引致,但係當然都係會傳染!一定帶口罩啦!

今年 我去到邊度都帶條頸巾,遮住條頸,保護條咁敏感既氣管,依家 touch wood 今年未病過,大家都記得唔記得著褸都要帶頸巾呀!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+milau+於+16-02-20+發表真係

原帖由 fupigpig 於 16-02-20 發表
如果樓主講嗰種咳足365日,都好大機會係公司中央冷氣影響敏感嘅!當時人最辛苦!反正唔會傳染咪體諒吓!

...
不是因冷氣
佢自己都有講
係咳就係咳

珍珠宮

引用:我上年都係一咳,咳左2+個月,好左兩個星期

原帖由 vanessa1974 於 16-02-20 發表
我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期,又咳多3 個月,睇醫生佢話係氣管敏感引致,但係當然都係會傳染 ...
會傳染?仲一個二個話唔會傳染!
咪係囉即係有得醫
要睇醫生食藥/保護條氣管先唔會咳
而唔係坐喺度乜都唔做

男爵府

引用:話自己係氣管敏感咳365日都咳冇帶口罩話自

原帖由 milau 於 16-02-18 發表
話自己係氣管敏感咳
365日都咳
冇帶口罩
氣管敏感, 我老公都有, 一凍就會不停咳!

公爵府

引用:Quote:原帖由 月牙兒♡ 於 16-02-18 發表咁

有冇得醫?咁咳法真係唔會傳染?咳時點都有口水噴出來喎
我都試過, 睇過幾個醫生.
醫生話聽唔到肺有問題.
我直頭咳到嘔.

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

引用:我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期

原帖由 vanessa1974 於 16-02-20 發表
我上年都係一咳,咳左2 個月,好左兩個星期,又咳多3 個月,睇醫生佢話係氣管敏感引致,但係當然都係會傳染 ...
我有哮喘底, 我不嬲都有戴頸巾, 介凍野, 但都係一凍就咳幾個月
我睇咁多年唔同醫生, 外國醫生都話唔傳染wo
而且我係人地風濕咁, 一轉天氣就咳, even唔出街!

大宅

回覆:nicolatinlok 的帖子

我唔太清楚,我個陣時咳惹到全家都咳呀,不過無我咳咁耐先好。佢地又無睇醫生,淨係藥房買咳藥水,唔知係咪同我一樣氣管咳。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

引用:我唔太清楚,我個陣時咳惹到全家都咳呀,不

原帖由 vanessa1974 於 16-02-21 發表
我唔太清楚,我個陣時咳惹到全家都咳呀,不過無我咳咁耐先好。佢地又無睇醫生,淨係藥房買咳藥水,唔知係咪 ...
咁你唔清楚又實牙實齒話會傳染?
我自己有2 個細, 老公都冇被傳染過, 我老公只係頂唔順我半夜咳得太勁而要出廳訓。 但我係ftm, d小朋友都冇被我野到。 而且我係由11 月咳到而家都仲咳緊wo !
有d野唔清楚就唔好講到咁實在, 至多講多少少而唔好誤導

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+vanessa1974+於+16-02-20+發

男爵府

引用:話自己係氣管敏感咳365日都咳冇帶口罩話自

話自己係氣管敏感咳
365日都咳
冇帶口罩
我自己都氣管敏感,我都會帶口罩,公司中央冷氣trap住好多病菌好易病,一病好大鑊,帶口罩返而係防止俾人惹到。

大宅

回覆:nicolatinlok 的帖子

咁的確係全家都病左,同一症狀,安全啲都係帶口罩好啲

珍珠宮

引用:唉...我都咳咗接近3個星期啦,+好彩是我自己

原帖由 horsepant 於 16-02-18 發表
唉...我都咳咗接近3個星期啦, 好彩是我自己一個office, 唔使同人share, 不過我老細有D嫌棄我gar la, 他說點 ...
我又係敏感咳原本好番。早輪凍番又黎過

首頁

尾頁

跳至