懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因想政府生,如只做產檢,邊個好?

複式洋房

我睇開馮樹明...覺得佢好好..好細心...
雖然有時講野好快...但有問必答...
有時仲會形容到BB D動作好攪笑...

不過佢都幾FULL...要預早時間BOOK同埋要等...

大宅

devil_son0508 發表於 16-2-19 10:41
我睇開馮樹明...覺得佢好好..好細心...
雖然有時講野好快...但有問必答...
有時仲會形容到BB D動作好攪笑.. ...

你睇馮樹明通常要等等耐呀?
馮醫生會唔會因為唔搵佢接生而黑面?

複式洋房

引用:Quote:devil_son0508+發表於+16-2-19+10:41

原帖由 SuperMimi 於 16-02-19 發表
你睇馮樹明通常要等等耐呀?
馮醫生會唔會因為唔搵佢接生而黑面?
唔會呀。。。我都淨係搵佢做產檢。。
係政府醫院生B。。。佢都好細心。。
不過有時約左都差不多要等大半個鐘。。。
所以我每次都預早15分鐘上去排隊。。

大宅

回覆:devil_son0508 的帖子

Thanks

大宅

好媽媽勳章

回覆:馮澍明vs 黃健新,邊個做產檢好?

馮樹明宜家仲向唔向元朗呀,因為第3胎想搵番佢,但宜家住屯門好少入元朗,唔想白行。

複式洋房

引用:馮樹明宜家仲向唔向元朗呀,因為第3胎想搵

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 16-02-19 發表
馮樹明宜家仲向唔向元朗呀,因為第3胎想搵番佢,但宜家住屯門好少入元朗,唔想白行。

...
係呀!!!我住屯門都係搵佢產檢!!!

大宅

馮澍明係元朗仲有呀

大宅

回覆:馮澍明vs 黃健新,邊個做產檢好?

我兩胎都睇馮醫生, 細心架!我都係搵佢產檢但係政府生佢都唔會黑面,仲會提下係政府生要留意d 檢查幾時做....唔錯!但真係多人book, 我係佐敦睇,好多時預約時間再等一個鐘先有得睇

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我都係搵馮樹明產檢,亦會搵佢生,因為我住元朗貪方便而已,因為其實我覺得產檢個個醫生都係咁上下… 佢係元朗果邊唔洗等好耐,一般半個鐘左右就入得…
但好多人話佢細心,唔知點解我覺得佢一啲都唔細心@@ 所以都好想知具體點解覺得佢細心……?
我睇左佢都4個月,我既分享如下:
- 每次產檢都好快,佢問我既野唔多,多數照完個胎無野就無野特別再講,無叫過我注意留意啲咩,無乜資訊比到我,只係每次問我仲有無問題…
- 有次我問佢係咪唔飲得凍野,佢就好似好無奈咁答一句西醫無呢啲野,如果你驚就唔好飲……
- 因為我自己無磅重,所以覆診我問一下佢我有無重到,佢都無為意,我叫佢先睇返之前既記錄先話我無重過,相對應該輕左因為個人體重無變,但個胎有大少少… 跟住佢又無再講啲咩,要我再問我瘦左怕唔怕個胎細,佢先答我個胎size正常就ok!
- 我照結構都係搵佢,不過要去佐敦,果日初四,無乜人,我好快有得睇,但照得好快,我諗3,4個字就照完,一切正常… 但我見好多人話照2,3個鐘… 我唔知點解要照咁耐? 定係馮樹明照得唔夠耐?
- 因為我之前想開刀,所以搵到個好平既醫生諗住搵佢試下產檢,點知見一次已經發現跟馮樹明好大對比! 佢一見我就叫我唔好飲咖啡可樂果啲因為有咖啡因,對個胎同媽媽都無咁好,又提醒我最好左側瞓,問我有無食materna, 我話有食惠氏果隻,佢就話果隻鈣唔夠,會開返啲鈣片比我 (佢係包藥,所以唔存在hard sell). 跟住尸照超聲波前佢會按下我個肚睇下有無硬,按下我條脛睇下有無大脛泡,按下我對腳睇下有無水種等之後先照…
可惜我最終決定順產所以無再搵呢個醫生,因為佢只接開刀!
- 但馮醫生只問過我有無食materna, 我話有佢就之後無再問或告知我需要啲咩補充… 產檢果時係由頭到尾都無掂過我,只係一黎就照超聲波…

所以整體我唔覺得佢有咩咁細心? 但因為我覺得主要check到bb健康就ok, 而且我順產對醫生要求不是好高,所以我都會搵返佢,因為懶得再搵,只係我覺得佢無乜特別細心,但又不是太差而已~

首頁

尾頁

跳至