跳至

首頁
12345...16

尾頁

公爵府

原文章由 小倩 於 08-10-3 09:12 發表
今日惠X超市鴨梨$8.8/8個, 想煲雪梨湯好去入貨啦

我平時在旺角街市(近朗豪坊)$10有10個, 可以只買5個

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

我今日煲粟米蘋果, 4條粟米4個蘋果, 1斤廋肉, 少量龍眼肉, 3粒蜜棗, 一角果皮!

一定好甜

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 小倩 於 08-10-4 16:27 發表
我今日煲粟米蘋果, 4條粟米4個蘋果, 1斤廋肉, 少量龍眼肉, 3粒蜜棗, 一角果皮!

一定好甜

我上次仲加埋馬蹄&百合,好正

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 醜樣豬 於 08-10-5 09:34 發表

我上次仲加埋馬蹄&百合,好正

本來想加栗子, 但要自己刮層衣
所以最終無買

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 小倩 於 08-10-5 13:40 發表

所以最終無買

你煲湯已經好甜架喎, 仲嫌唔夠呀, 加埋栗子我怕會變糖水喇!

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 小倩 於 08-10-5 13:40 發表

所以最終無買

好似有現成架

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 醜樣豬 於 08-10-5 19:22 發表

好似有現成架

我見現成嗰啲冇咁靚架喎!

王國長老

原文章由 babycanny 於 08-10-5 18:55 發表

你煲湯已經好甜架喎, 仲嫌唔夠呀, 加埋栗子我怕會變糖水喇!

如果加埋馬蹄, 無花果

公爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-10-5 19:22 發表

好似有現成架

現成的要雙倍價錢 ,
我在大角咀街市見生果店老闆自己刮層衣, 買晒就要等她再刮層衣才有貨

公爵府

原文章由 小倩 於 08-10-4 16:27 發表

一定好甜

係超甜
本來我都想煲此湯, 我有4個蘋果, 6支粟米, 但冇肉
連餸都冇, 結果要等晴爸放工買餸回來, 他煲番茄薯仔西c骨湯

公爵府

原文章由 babycanny 於 08-9-30 10:31 發表
止咳湯(一人份量)

川貝(打碎) ---五錢
南北杏--------五錢
蘋果(去芯)----一個

可以燉可以煲, 大概燉or煲個半鐘, 最好連渣一齊食, 加多舊瘦肉會清甜啲, 另仲有一個平時飲嘅, 改善氣管差, 條方係婆婆度, 今晚問佢攞 ...

我星期六都燉了此湯 , 不過錯誤地用了富士蘋果

王國長老

原文章由 Cammy3007 於 08-10-6 11:04 發表

我正有問題...
到底咩係蘋果??
粉紅色富士蘋果 / 深紅色華盛頓5粒"的"蘋果 (我同事話呢啲叫"蛇果")
到底邊款先啱呀

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-10-6 11:04 發表

富士蘋果應該冇咁好飲

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 小倩 於 08-10-6 11:29 發表

我正有問題...
到底咩係蘋果??
粉紅色富士蘋果 / 深紅色華盛頓5粒"的"蘋果 (我同事話呢啲叫"蛇果")
到底邊款先啱呀

中醫就話邊種蘋果都得, 不過我試過都係深紅色華盛頓5粒"的"嘅好味啲同有效啲

[ 本文章最後由 babycanny 於 08-10-6 13:41 編輯 ]

公爵府

原文章由 小倩 於 08-10-6 11:29 發表

我正有問題...
到底咩係蘋果??
到底邊款先啱呀

富士蘋果煲出來有d酸味
自己試了晴晴飲剩嗰d(她呀媽只可以食餸頭餸尾) , 不過平時煲湯就唔覺

王國長老

原文章由 babycanny 於 08-10-6 11:33 發表

中醫就話邊種蘋果都得, 不過我試過都係深紅色華盛頓5粒"的"嘅好味啲同有放啲

放咩??
飲完會放屁

公爵府

原文章由 小倩 於 08-10-6 12:43 發表

放咩??
飲完會放屁

笑c....................
我剛剛睇完一個3歲(講時未夠)的小朋友同媽媽的對話:

有一日我同境熙一起坐在SOFA上的對話--
我: 媽媽放臭屁
境熙: 唔, 好臭, 你快D去廁所疴臭臭喇
我: 係, 好呀, 我去喇..
一會兒我回來 我: 無得去喎
境熙: 唔緊要喇, 你明天食多D飯咪有得去囉......

我都唔知佢係邊到學到.. 好搞笑

珍珠宮

係咪賣呀

原文章由 Cammy3007 於 08-10-6 09:32 發表

現成的要雙倍價錢 ,
我在大角咀街市見生果店老闆自己刮層衣, 晒就要等她再刮層衣才有貨

珍珠宮

效呀 ...定你想放啲咩呢mouth:

原文章由 babycanny 於 08-10-6 11:33 發表

中醫就話邊種蘋果都得, 不過我試過都係深紅色華盛頓5粒"的"嘅好味啲同有

珍珠宮

整多啲咪唔駛咁囉..點解唔 自己多啲呀

原文章由 Cammy3007 於 08-10-6 12:42 發表

富士蘋果煲出來有d酸味
自己試了晴晴飲剩嗰d(她呀媽只可以食餸頭餸尾) , 不過平時煲湯就唔覺

首頁
12345...16

尾頁

跳至