論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

細B 11個月,上午同晏晝都肯跟工人,半夜窄醒左就唔跟,喊到失哂控,我抱就即刻訓得番,你地係咪都係咁架??我安頓好大細b,整埋手尾成12點幾先有得訓,第二朝4點幾又要起身番工,細b有時半夜醒1-2次,我好似無訓過覺咁

禁止訪問

回覆:bb半夜唔跟工人

珊瑚宮

工人皮夫黑 mung mung, 半夜披頭散髮

唔驚至奇
玩具萬歲!

大宅

回覆:rainbow000 的帖子

夜晚自己照顧啦!

大宅

引用:細B 11個月,上午同晏晝都肯跟工人,半夜窄

原帖由 rainbow000 於 16-02-19 發表
細B 11個月,上午同晏晝都肯跟工人,半夜窄醒左就唔跟,喊到失哂控,我抱就即刻訓得番,你地係咪都係咁架? ...
叫老公幫吓手

公爵府

夜晚一定自己湊,never give 工人

水晶宮

引用:細B 11個月,上午同晏晝都肯跟工人,半夜窄

原帖由 rainbow000 於 16-02-19 發表
細B 11個月,上午同晏晝都肯跟工人,半夜窄醒左就唔跟,喊到失哂控,我抱就即刻訓得番,你地係咪都係咁架? ...
你不如諗下咩原因令bb 晚上扎醒大喊, 找辦法令佢一覺訓天光, 咁就全家都有覺好訓。

禁止訪問

回覆:birdbird 的帖子

子爵府

我都明,只係細b雖然易訓番但要訓lum先放得落床仔,加埋先訓得個兩個鐘唔係好鬼虛脫
有時係屋出面嘈或者大b窄醒都會嘈醒佢的。
而家就係咁喇,細b窄醒左到我夠鐘出門口都轉唔到手俾工人,你地會點做好??

男爵府

其實就算bb夜晚肯跟工人
我都唔會要工人凌晨起身睇bb
一黎係佢休息時間
二黎如果佢長期唔夠訓
冇精力照顧bb都好危險

子爵府

placesday 發表於 16-2-20 09:21
其實就算bb夜晚肯跟工人
我都唔會要工人凌晨起身睇bb
一黎係佢休息時間
又係既,不過今朝4點幾我整野出門口時我哄bb唔肯訓,眼碌碌,到轉手比工人又唔制,我又夠鐘出門口,你會點做好?

男爵府

引用:Quote:placesday+發表於+16-2-20+09:21+其

原帖由 rainbow000 於 16-02-20 發表
又係既,不過今朝4點幾我整野出門口時我哄bb唔肯訓,眼碌碌,到轉手比工人又唔制,我又夠鐘出門口,你會點 ...
老公幫唔幫到手?
因為工人要4點幾起身咪即係冇得訓
其實個個父母都要經歷呢段冇覺好訓嘅日子
捱過左就ok gala

男爵府

rainbow000 發表於 16-2-20 05:43
我都明,只係細b雖然易訓番但要訓lum先放得落床仔,加埋先訓得個兩個鐘唔係好鬼虛脫
有時係屋出 ...
無可能日日都只瞓兩個幾鐘, 樓主你咁早返工, 應該早收工, 不如plan下點安排自己休息既時間.

BB都係跟自己好啲.

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以前的工人同我一齊頂夜奶
男人係靠唔住的

rainbow000    發表於 16-2-20 16:49

子爵府

回覆 placesday 的帖子

其實無乜得訓都仲頂到,但好似今日咁樣我夠鐘出門口細b仲未訓到又唔肯跟工人,試極都唔得,我已經唔俾佢見到都唔得,最後工都無番到,唉.........

irene_lai616    發表於 16-2-20 16:50

子爵府

littlerabbitmom 發表於 16-2-20 13:16
無可能日日都只瞓兩個幾鐘, 樓主你咁早返工, 應該早收工, 不如plan下點安排自己休息既時間.

BB都係跟自己 ...
我真係完全唔夠時間用,真係好鬼灰,我放工湊埋下午班大b放學,番去泵奶,大細b沖涼,姐姐煮飯,做功課,活動下已經10點幾,細b又夜訓,真係好鬼攰

大宅

引用:Quote:littlerabbitmom+發表於+16-2-20+13:

我真係完全唔夠時間用,真係好鬼灰,我放工湊埋下午班大b放學,番去泵奶,大細b沖涼,姐姐煮飯,做功課,活 ...
會不會曰頭工人俾佢瞓得太多,所以好夜都唔瞓,半夜又醒?

伯爵府

引用:Quote:littlerabbitmom 發表於 16-2-20 13:

我真係完全唔夠時間用,真係好鬼灰,我放工湊埋下午班大b放學,番去泵奶,大細b沖涼,姐姐煮飯,做功課,活 ...
聽到都辛苦!

我會執下小朋友時間表。 你可以接大b放學,即是你放工4點到? 不如你轉大b 返上午班,咁你返到屋企即刻可以親子。 不過你想時間夠用,一等要小朋友早訓。 同10點比一個幼稚園學生太遲了。 我兩歲半仔,8點一定要上床,8點半會訓著。 我每日只有3小時同他親子。 3小時係少,所以周末補償。

細b 我會比佢更加早訓。 我小朋友半睡至一歲半,係晚上7點訓。 如果你兩個小朋友做到8點前訓,你會自然多啲時間,也可以早啲訓。

我果時都係餵人奶,5點起身泵奶,食午飯又泵,返到屋企第一時間又泵,臨訓又泵,諗返都怕怕! 我好記得姑娘講過,太辛苦唔好勉強,補一兩餐奶粉都Ok。 你小朋友都食了人奶差不多一年,好好成績! 但如果太辛苦,可以考慮戒人奶轉鮮奶。

子爵府

rosevinwong 發表於 16-2-20 17:49
會不會曰頭工人俾佢瞓得太多,所以好夜都唔瞓,半夜又醒?
唔係架,我細b好似唔洗訓咁,佢早上9點起身後到夜晚正式訓覺既中間只係午睡2個鐘

子爵府

pandaforever 發表於 16-2-20 19:23
聽到都辛苦!

我會執下小朋友時間表。 你可以接大b放學,即是你放工4點到? 不如你轉大b 返上午班,咁你返 ...
遇到人奶媽媽特別有共鳴。。等我試下將時間再執執,你大b係咪am所以咁鬆動?
我而家得番工前1泵加放工1泵,泵到無就算喇

首頁

尾頁

跳至