懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

而家26周3, 前日去法國醫院做產檢既時候醫生話我個BB已經調左頭
而家BB得1000G..

同埋個肚好硬
叫我地小心D早產
想問下有無媽媽都係咁早就調左頭呀,最後你地BB點
我好怕佢要訓好耐箱
而家醫生淨係叫我地休息多D同食3倍既DHA...
好擔心呀...

水晶宮

回覆:懷孕26周1日,BB已經調左頭

呢個週數話調左頭根本就無意思 (除非你宜家要生啦),分分鐘你返到屋企佢已經打左幾次筋抖喇 !

我都係 26+ weeks, 呢兩日都係成日緊左硬左。我留意住佢幾耐硬一次,甘都幾個鐘先一次既。如果密就真係驚早產。所以呢兩日都係喺屋企休息多,bb 展都無去喇

洋房

E 咁你幾時預產期呀
我行緊果時都FEEL到個肚特別硬,
坐係度或者訓係度就無咩野
咁你個BB調左頭未呀?
我問左好多人都話第一胎可能會早調頭D
6,7個月就調,咁我都放心小小
但每次諗起醫生話"子宮縮下縮下就生嫁啦"
就好擔心..

水晶宮

我 edd 24/ 5 呀。
我都係,行就緊啲,唞就好啲。所以每次行都係行一陣,唔行耐。無規律既話應該ok 既。如果你真係覺得佢縮得密,攞個時鐘對下幾耐一次。有規律越來越密就去醫院喇。。。
我無理調頭未喎,對上一次照都無睇。bb 未去到36 週都仲可以調來調去,所以呢個我真係無理過。

別墅

回覆:Winddavid 的帖子

我edd係5月21。26周6d。都係行得耐同埋夜晚覺得好緊。行唔到耐。一定要用腹帶,如果唔係都幾辛苦。

洋房

聽左你地咁講我都放心好多
係啦咁腹帶有無用?
用左係咪會舒服D?

大宅

下,乜真係肚硬會易早產架?我30周開始個肚經常硬,仲要硬好耐,係咪真係易早產架

水晶宮

唔係唔係,就甘硬唔係早產。子宮會有啲假宮縮,正常既。但係如果硬係一下一下 (一下縮一下鬆),規律又密,就要留意下。

35 weeks 就一定會硬下架喇,唔使驚

水晶宮

引用:唔係唔係,就甘硬唔係早產。子宮會有啲假宮

原帖由 Nbs 於 16-02-20 發表
唔係唔係,就甘硬唔係早產。子宮會有啲假宮縮,正常既。但係如果硬係一下一下 (一下縮一下鬆),規律又密, ...
sorry not 35 weeks, should be 30 weeks

大宅

想知點先係密。。因為我都係咁。。宮縮密左27w only....每日有10次8次。每次一個鐘一次,咁算唔算有規律呀?同埋3角位扯下扯下咁。。有d似m come個d感覺。。

別墅

我bb都一早調左頭,但當時係未入位的,而且佢仲有空間調番轉 ~
而我廿多週時都因為肚實去睇醫生,但醫生話如果唔係有節奏的一實一鬆,就只係假宮縮,是正常。

如果真係擔心,見醫生時問清楚就更放心~

首頁

尾頁

跳至