自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

大宅

引用:樓主同老公拍拖時是否已經揾得多過佢?除非

原帖由 heilok 於 16-02-20 發表
樓主同老公拍拖時是否已經揾得多過佢?除非個男人好有自信,或個女人好識做,否則,唔係好多男人接受女強男 ...
呢個情況係佢一直33k咁上下,我就好努力,慢慢由識佢既10幾k 到20k到而家55k
講真,我真係好努力先做到宜家咁

我有叫佢轉工,因我轉工先可以有機會加人工,佢就唔想跳出一份好穩定既comfort zone,我都由得佢

伯爵府

個個叫自己名自己供租照收,老公咁做得吾得呀!

珍珠宮

引用:事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家樓價有向下趨勢,打算儲多2年左右上車應該冇問題!

我搵錢比c6 ...
佢用另一個方法避開供樓,如果你自己買都會比佢住,佢連8千都慳番!

珍珠宮

引用:隨遇而安就買樓你比首期,你供,佢照交租比

原帖由 Noddy-mammy 於 16-02-20 發表
隨遇而安就買樓你比首期,你供,佢照交租比你,當然係你自己一個名。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

原帖由 Anpanmama 於 16-02-20 發表
自己買自己供自己名使乜靠佢?
叫佢每月照舊俾租屋錢你當佢租客囉

男爵府

自己買一間自己名,自己供埋,租出去比人,咁同租打個和,叫做平衡下收入/投資下都好(不過租緊個到你老公繼續自己打返租)

大宅

引用:Quote:原帖由+莉亞公主+於+16-02-20+發表我

原帖由 kiwibaby2015 於 16-02-20 發表
明白你,樓主你好有plan!
好叻女!
如果老公唔積極,甘你搞定,有D男人係甘,奶奶閒!
佢年齡大過我,心智就重好細!
無法,老公自己揀,認命

珍珠宮

好媽媽勳章

各位jm 真系好醒

大宅

引用:其實你根本唔使靠佢自己都買得起供得起

原帖由 家文 於 16-02-20 發表
其實你根本唔使靠佢自己都買得起供得起
呢個我都知,但我覺得個家我地兩個都有份,要佢供,我係諗住聯名,大家都有付出咁即

公爵府

引用:Quote:原帖由 heilok 於 16-02-20 發表樓主

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
呢個情況係佢一直33k咁上下,我就好努力,慢慢由識佢既10幾k 到20k到而家55k
講真,我真係好努力先做到宜家 ...
我諗你第一個問題係,你覺得你老公對你有幾重要。我屋企人都有類似你嘅情況,佢認識前已經女揾得多過男,但結婚後都有問題,你嫁得佢,佢一定有你覺得值得嫁嘅原因。你試下代入佢嘅角式就會明白。華人社會,男性始終對自己角式有一定要求。喺佢角度,會覺得,老婆咩都搞掂,其實頭家無佢都得。

伯爵府

回覆:我出首期,叫C6供樓,佢竟然話唔得....

樓主一個人出哂即自俾首期只供都應該唔成問題,會唔會驚touchwood第時有咩事會平分層樓?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

原帖由 Anpanmama 於 16-02-20 發表
自己買自己供自己名使乜靠佢?
叫佢每月照舊俾租屋錢你當佢租客囉

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你地收入算幾好啦,夠晒買樓,係咪佢有其他經濟負擔?佢個人一向唔太計劃將來?

活在當下,愛得及時

大宅

引用:Quote:原帖由+莉亞公主+於+16-02-20+發表呢

原帖由 heilok 於 16-02-20 發表
我諗你第一個問題係,你覺得你老公對你有幾重要。我屋企人都有類似你嘅情況,佢認識前已經女揾得多過男,但 ...
係,連身邊朋友都成日講佢真係好幸福!個老婆咁叻咩都可以自己攪掂、我知佢有hard feeling,但佢自己唔爭氣,成日懶懶閒唔進修下唔寃得人,成日得個講,唔做!
我係話做就做,學野辛苦唔緊要!佢就籍口多多,又話年齡大,學野辛苦!總之好似我咁努力都有錯

水晶宮

記住層樓唔好寫佢名,最好買左唔好俾佢知,收租,自己照租樓,佢俾

大宅

引用:你地收入算幾好啦,夠晒買樓,係咪佢有其他

原帖由 pm1202 於 16-02-20 發表
你地收入算幾好啦,夠晒買樓,係咪佢有其他經濟負擔?佢個人一向唔太計劃將來?

...
佢一向大洗,結婚後已經好好多,因為我要佢個個月過錢俾我儲,咁先儲到十幾萬,如果唔係佢既錢真係可以洗曬

禁止訪問

引用:事緣一直想置業,而家只係租樓住,見到而家

水晶宮

咁你買你供你名咪得囉

男爵府

自己買樓收租算啦

珍珠宮

你自己出首期自己供,唔好落佢名!

首頁
45678...11

尾頁

跳至