跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

公主媽,
thanks ~~~

joann,
芊芊.... Happy Birthday !!!!!

翡翠宮

好媽媽勳章

想問問各位,

我見泡菜個學校時間表, 英文堂有寫 phonic 堂....
我唔係好識同熟依方面... 即係, 我要否再係出面讀 phonic 呀 ??
學校有就足夠, 唔需要再讀 定 相反, 唔夠一定要出去報 ??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jolo 於 09-9-2 10:41 發表
想問問各位,

我見泡菜個學校時間表, 英文堂有寫 phonic 堂....
我唔係好識同熟依方面... 即係, 我要否再係出面讀 phonic 呀 ??
學校有就足夠, 唔需要再讀 定 相反, 唔夠一定要出去報 ?? ...

mat學校都幾著重 phonics. 老師特別提家長要在家幫佢溫 phonics, 看書時又要 注意教過的英文字母, 又有 phonics 遊戲俾我地在家玩.

有時間的話, 你同佢溫下仲好啦... 泡菜返全日, 都冇咩時間再出去報...

翡翠宮

好媽媽勳章

mat 媽,
返全日, 無哂時間囉... 返到屋企都 6點半有多, 又要沖涼又要食又要依樣果樣..........
星期六又要搵 st ...
又唔想郁到 星期日 .....
弊在, 佢阿媽我, 又唔識 phonics ....

其實, 我都幾矛盾....
本身學校 有 phonic, 日日有英文堂, 有兩日普通話, 所以想偷雞唔係出面 上依 d ...
而學校o既興趣班, 基本上都係玩o既... 而時間又係等家長湊果個幾鐘...
原本想幫個仔報 體操、跆拳道 or 非鼓、科學家、jazz... 好似係我玩咁 ~~ mouth: mouth:

但近排見識過 kk 後....

子爵府

原帖由 jolo 於 09-9-2 15:29 發表
mat 媽,
返全日, 無哂時間囉... 返到屋企都 6點半有多, 又要沖涼又要食又要依樣果樣..........
星期六又要搵 st ...
又唔想郁到 星期日 .....
弊在, 佢阿媽我, 又唔識 phonics ....

...

唔好俾佢影響到呀.

你諗下: 泡菜間學校要咩學生? 靖靖間學校要咩學生?

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 mat媽 於 09-9-2 16:04 發表

唔好俾佢影響到呀.

你諗下: 泡菜間學校要咩學生? 靖靖間學校要咩學生?

我知~~ 我知 ~~~~
靖靖間學校要 ............. 女學生 .....

子爵府

泡菜學校著重學生有 愉快的學習! 我都好贊成!
靖靖學校 著重學生有好表現! 我都認為無可厚非!
大家理念有 d 唔同! 最緊要係小朋友受, 所以泡菜&靖靖都冇選擇錯誤囉

舉個例: 我初初都好想係 "教 mat咩, 佢識咩!" 不過 mat好多時都唔專心, but 當mat遇上 funny 的老師時, 我才發現, mat 原來可以專心架! 佢要o既係愉快學習!!

不過我認為 愉快學習 需要老師預備得好充足. 又要 funny, 又要小朋友學到野, 真係好唔容易!! 所以我好佩服d老師

大宅

有時之之扭下友佢la,睇番k1成年都有進步,,燒好哂佢d資料比佢大過睇番.k2好正,剛收到from有3種制服團隊參加,so D課外要拾拾位,cut D課,加番隻鬼佬佢上,剛找到間平野又老闆教,同學仔上左半年say good~~~!

大宅

原帖由 jolo 於 09-9-2 10:41 發表
想問問各位,

學校有就足夠, 唔需要再讀 定 相反, 唔夠一定要出去報 ?? ...

忙到暈,得呢d時間係自己,上嚟八下,好耐無見咁多reply,kaka~~
泡媽:我的意見係phonics一定要學,如果學校教得好,咁唔駛點去出邊學架la,在家每天同佢溫習下,(咪照住d書,讀下就ok la~)如果諗住考一d要求較高的小學,咁就要再出去學英文,否則,暫時唔駛住la,況且泡菜要跟st,不如跟好呢方面先~

男爵府

公主媽,

知唔知九龍區有冇d教phonics 教得好既課程呢???
原帖由 彥彥公主 於 09-9-4 03:49 發表

忙到暈,得呢d時間係自己,上嚟八下,好耐無見咁多reply,kaka~~
泡媽:我的意見係phonics一定要學,如果學校教得好,咁唔駛點去出邊學架la,在家每天同佢溫習下,(咪照住d書,讀下就ok la~)如果諗住考一d要求較高的小學,咁就 ...

大宅

原帖由 Joann 於 09-9-5 12:40 發表
公主媽,

知唔知九龍區有冇d教phonics 教得好既課程呢???http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=53&cb=12345603&n=ab607615

Joann,
我無特別search過邊度教phonics特別好,我自己join的係kln tong,因為小姐一路係個度返pg,以我所知,學phonics不外兩種,jolly phonics 同 phonics letterland,係個approaching唔同,唔差好遠,我諗搵間係native教的,accent會好d,問下有無人學開,口碑ok,我諗都無咩問題,我見好多細路都學,度度都唔差架~
我聽過都ok的有:chatter box,jolly phonics咁,但都係個句,要夾導師囉!

男爵府

公主媽,

謝謝~~~
原帖由 彥彥公主 於 09-9-6 11:38 發表

Joann,
我無特別search過邊度教phonics特別好,我自己join的係kln tong,因為小姐一路係個度返pg,以我所知,學phonics不外兩種,jolly phonics 同 phonics letterland,係個approaching唔同,唔差好遠,我諗搵間係native教 ...

大宅

超級耐無上過黎..呵呵

大宅

各位家長, 考左小學未ar...

禁止訪問

回覆 8# mat媽 的文章

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

太突然, 好難過. 睇個post好耐都唔相信係事實.

mat媽, 一路好走.

mat爸同家人好好振作.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都唔係好相信.

mat 媽家人要振作

原帖由 peaceaa1122 於 10-12-20 00:54 發表
太突然, 好難過. 睇個post好耐都唔相信係事實.

mat媽, 一路好走.

mat爸同家人好好振作.

男爵府

好媽媽勳章

真係好突然.. 我係自由講場都有睇到post, 要睇好耐先知係我哋識得的mat媽..

願佢家人節哀順變

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至