論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

收到封只寫左我家地址沒寫收信人的信,我地梗係拆來睇,原來係畀姐姐既,欠財務公司錢係最後付款期限。C6叫我打去財務公司問下,問下欠款情況同姐姐還唔到會點,其實係咪問黎都多餘?財務公司係咪唔會答?財務公司寄呢封信黎係咪就係想畀我知?但財務公司唔驚我因而炒左姐姐收唔到數嗎?我仲未畀封信姐姐,我應該點做啊,好煩!

大宅

回覆:WinnieCatCat 的帖子

出termination letter炒佢,fax俾財務公司,以免財務公司搵上門!

大宅

引用:出termination+letter炒佢,fax俾財務公司

原帖由 irene_lai616 於 16-02-21 發表
出termination letter炒佢,fax俾財務公司,以免財務公司搵上門!
多謝你解答啊!係咪其實唔使打電話去財務公司問?因c6話打電話去問下會唔會有d情況下僱主要上身?

大宅

緊係唔好問,拿屎上身!

大宅

回覆:收到財務公司追工人錢的信

一般打去唔會有乜問題 你咪話你打算炒左佢 想知道佢欠幾多 因為財務公司應該有雇主名同地址..所以可以問。

別墅

引用:收到封只寫左我家地址沒寫收信人的信,我地

原帖由 WinnieCatCat 於 16-02-21 發表
收到封只寫左我家地址沒寫收信人的信,我地梗係拆來睇,原來係畀姐姐既,欠財務公司錢係最後付款期限。C6叫 ...
我啱啱都收到財務公司寄俾工人姐姐嘅信,仲要七日內俾,欠款五萬幾!你最後點做?

大宅

引用:Quote:原帖由+WinnieCatCat+於+16-02-21+發

原帖由 purinthedog 於 16-02-24 發表
我啱啱都收到財務公司寄俾工人姐姐嘅信,仲要七日內俾,欠款五萬幾!你最後點做?

...
嘩,我姐姐欠二萬幾我已覺得好離譜,你姐姐欠五萬 好黐線!我諗住等姐姐開聲問我借錢時同佢講冇得借,順勢炒左佢

大宅

我果時搬左另一個地方,每個月都收到大眾的信。
係追上一手業主工人錢
我自己打左去大眾同佢講工人已經搬走左,自此之後就冇再收到信了

子爵府

回覆 WinnieCatCat 的帖子

Me too, 我工人欠2萬几,每月平均還$2500,佢有几个急用$原因,因佢工作能力良好,現在佢每月還款,入數紙要給我看,我繼續用,平時鬆手D對佢。

大宅

引用:回覆+WinnieCatCat+的帖子Me+too,++我工人

原帖由 tongminnie 於 16-02-25 發表

Me too, 我工人欠2萬几,每月平均還$2500,佢有几个急用$原因,因佢工作能力良 ...
你對姐姐好好啊,當然亦要姐姐從此安份守己。請問你係姐姐一開始借錢就知?定係財務公司追數你先知?如財務公司出左最後通牒,仍可以分開每月還款嗎?

子爵府

工人借錢應該是分期還, 借得$2XXXX, 不能一次過還,財務公司可以收多D利息, 我工人是遲了還款日, 才出信提示還。如佢能夠還錢沒有問題, 若有心不還, 請她盡快離開, 並溫馨提示佢, 財務公師會追到佢家鄉, 影響佢家人, 利息更要多, 佢會好大件事, 勸佢依期還清.

大宅

我又係收到信同電話追數,打佢了解過,工人幫人做擔保,個朋友冇還又比人炒左,過左澳門過冷河等新約;但我工人又做得幾好,佢自己屋企都等錢用,之前已借左2個月糧,我都煩緊,宜家日日放工就有追數電話打屋企

男爵府

引用:Quote:原帖由+irene_lai616+於+16-02-21+發

原帖由 WinnieCatCat 於 16-02-21 發表
多謝你解答啊!係咪其實唔使打電話去財務公司問?因c6話打電話去問下會唔會有d情況下僱主要上身 ...
佢哋唔會答僱主架,我試過問佢哋工人仲有幾多未還,佢話你唔係借貸人唔會講私隱問題喎

大宅

引用:回覆+WinnieCatCat+的帖子Me+too,++我工人

原帖由 tongminnie 於 16-02-25 發表

Me too, 我工人欠2萬几,每月平均還$2500,佢有几个急用$原因,因佢工作能力良 ...
你個case 同我之前的工人一樣,我起初都心軟,希望工人少d放假賺多d錢還債,結果係佢辭工走後發現佢根本唔止借一間,街數成8、9萬,日日財仔打電話問候。但其實佢根本係諗住一走了之,你工人借到幾萬,應該係第3個約?因為佢地有機會有長期服務金,財仔會借好多 。
而家回想自己太天真,佢地借咁多錢點還呀,屋企又等佢地養,辭工回老家幾個月後又一條好漢,點會咁儍仔真係還錢。不過我俾我朋友好彩,佢俾財仔追到上門,仲話其實跟左佢工人幾日,不過見佢凑住小朋友費事嚇親小朋友,你話係咪嚇死!

首頁

尾頁

跳至