論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

係上工時已同佢講話佢d衫要自己洗.

但係今個sunday我無意中早起身, 發現佢用洗衣機偷偷洗佢d衫同under , 我當然即時"炳"佢啦.

我會唔會太過份呢??
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

子爵府

我比工人用洗衣機洗佢d衫, 如果比佢手洗, 我唸佢用勁多水, 但underwear 就一定用手洗.

原文章由 pandaB 於 08-9-23 12:28 發表

但係今個sunday我無意中早起身, 發現佢用洗衣機偷偷洗佢d衫同under , 我當然即時"炳"佢啦.

我會唔會太過份呢?? ...
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

工人衫&under要佢自己手洗.

大宅

工人d under一定要佢用手洗~~

http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

子爵府

太過份既唔係你,而係個工人,係衛生問題。

原文章由 pandaB 於 08-9-23 12:28 發表

別墅

如果一屋大人我都由得佢 (當然只限衫啦). 但因為有bb, 所以我特別嚴d. 但今次佢居然連under都放埋入去洗, 我就頂唔緊啦! 柄完佢後我連除用消毒藥水run一次full cycle先安心.
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

男爵府

好媽媽勳章

佢地都會自己用手洗,唔會用洗衣機洗

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

cos the washing machine is only for washing the baby's clothes, therefore all the adult's clothes will be taken to the laundry shop.But we all hand wash our underwear.

珍珠宮

炳得啱! 仲要買消毒藥水返黎洗机, 叫佢洗乾淨部洗衣機內lung, 話藥水$下次佢比, 下次一定唔會咁做! 我試過呀!! work!!

[ 本文章最後由 Siuchoi 於 08-9-23 13:44 編輯 ]

大宅

我地返咗工, 佢唔單止用機洗under, 用機洗埋波鞋我地都唔知, 所以我而家已進入化竟, 佢唔喺我面前做我當佢冇囉.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

原文章由 Siuchoi 於 08-9-23 13:43 發表
炳得啱! 仲要買消毒藥水返黎洗机, 叫佢洗乾淨部洗衣機內lung, 話藥水$下次佢比, 下次一定唔會咁做! 我試過呀!! work!!

If u are so scared of her germs, why hire her...she touches your baby and your food daily.

I let my maid use the machine for a separate load. Don't care if she handwash her undies as long as she does not mix with our clothes

大宅

佢第一日來到我屋企, 我同佢講內衣一定手洗, 其他衫褲可以用機洗, 不過佢自己一機洗.
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我比工人用 洗衣機洗衫,
佢會2日洗一次,
但underwear 佢會晚晚沖完涼之後用手洗.

水晶宮

最大問題係佢唔聽話,而唔係用機定用手洗.
即使全世界僱主都比工人用機洗,但你同佢講過而佢亦明,要用手洗,咁佢就一定要用手洗!
佢想用機洗,就要問准你先囉.
我好介意工人唔聽我支笛架!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我俾佢用洗衣機洗外衫, 但under就要每晚手洗.

大宅

我反為會由得佢用機洗under,就算叫佢用手洗,佢咪又係靜雞雞放入機.橫掂拎出去洗衣舖都係一樣,同d不知明既人d衫一齊洗....
所以無理佢, 只要佢儲到佢自己一機洗就得.

男爵府

我個"印姐"都係這樣...唉,我地返咗工..就唔知佢洗什麼野啦.

大宅

我都係咁話, 與其成日驚佢偷偷地用,我就索性比你用,但就一定要儲够一機佢自己啲衫洗,總之唔好捞埋我地啲衫一齊洗,so far OK!

講真我地番晒工番晒學,佢點用都得,我都费事晒时间去check佢又要担心佢有無偷用!佢啲人係咁黑人憎,你越唔比佢用,佢就偏偏要偷偷地用,最驚佢怕你發覺佢用洗衣機洗佢啲衫,於是将自己啲衫捞埋落我地啲衫一齊洗,搏大霧,咁仲死多两錢!!!!

原文章由 ta_ta 於 08-9-26 09:07 發表
我反為會由得佢用機洗under,就算叫佢用手洗,佢咪又係靜雞雞放入機.橫掂拎出去洗衣舖都係一樣,同d不知明既人d衫一齊洗....
所以無理佢, 只要佢儲到佢自己一機洗就得. ...

大宅

醒目開學勳章

我規定左我個工人只可以一星期洗兩次佢自己既衫(handwash), 仲要只係可以晚上洗, 因我屋企係用抽濕機放晌廁所乾衣既, 如果d衫係手洗, 起碼要11-12個鍾先乾透, 如果佢日頭偷用洗衣機(用抽濕機乾衣都要8-9個鐘先乾), 我放工返來佢d衫都未乾, 我一定會知道&炳囉!!

子爵府

原文章由 DoReMi媽媽 於 08-9-25 20:28 發表
我俾佢用洗衣機洗外衫, 但under就要每晚手洗.

me 2

首頁

尾頁

跳至