懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

原文章由 雪~bb 於 08-9-23 17:26 發表
我都係奶媽呀~
大仔而家19個月大啦
仲食緊人奶架
下胎出年4月出世都會餵人奶~
人奶對bb有幾好我唔講啦
但做奶媽真係好大滿足感
好開心覺得自己好勁架~ ...

係呀係呀~~ hohoho.....
我而家都係諗住餵得幾多得幾多... 餵到囡囡唔食為止~~
不過隻衰豬呢排成日咬我... 話極都唔聽仲對住我笑呀!!!

大宅

原文章由 mypineapple 於 08-9-23 18:10 發表
如果要工, 可以將 d 人奶放係雪櫃嗎?

可以~~ 我都係咁做...
放工就擺入保冷袋拎返屋企...

大宅

原文章由 mayaent 於 08-9-23 19:34 發表
餵人奶是否要好留意自己的飲食,例如 辣野, 酒類, 魚生都唔食得?

唔多唔少梗有d 要戒吓口... 始終你食乜bb食乜...
不過魚生我有食.... 香辣野都有食.... 少少唔過量我覺得唔怕lor....
酒我就不嬲都唔飲嘅...

反而係d 會收奶嘅食物如乳鴿淡豆豉就冇食lor...

別墅

我第一胎都係慢慢成功全人奶到bb一歲半,後來身體有啲問題,所以先停咗。箇中辛酸唔係人人明白,但最緊要係對bb好,而又得到丈夫支持。細b下年三月出世啦,我當然會俾最好的食物佢,而且有咗第一次的經驗,我好有信心今胎會餵得更順利。
人奶萬歲!

男爵府

多謝你地既分享~
我BB 12月出世, 我都好有決心要餵人奶!!!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我十一月生bb,都諗住餵人奶!
朋友話只要有恒心,就餵到,係咪ga?

大宅

原文章由 justineb 於 08-9-24 12:21 發表
我十一月生bb,都諗住餵人奶!
朋友話只要有恒心,就餵到,係咪ga?

一定!

大宅

請問返工後可以幾多餐人吖?

大宅

我係新手,想問如果奶水不足咁點呀?係唔要放棄喂人奶啦!

原文章由 reomum 於 08-9-24 10:22 發表
我第一胎都係慢慢成功全人奶到bb一歲半,後來身體有啲問題,所以先停咗。箇中辛酸唔係人人明白,但最緊要係對bb好,而又得到丈夫支持。細b下年三月出世啦,我當然會俾最好的食物佢,而且有咗第一次的經驗,我好有信心今胎會餵得更 ...

子爵府

好媽媽勳章

我第一胎都係全人奶(only 4個半月), 我好enjoy同亞仔既親密關係, 因為我發高燒一個星期入左院, 之後就我無左餵喇, 真係好可惜, 我諗起都想喊......好後悔.

我認為, 堅持好重要, 只要你肯堅持, 無人可以阻止你做人奶媽媽.

仲有, 方法都好緊要, 多d搵資料, 了解多d, 唔明就問人, 慢慢就會越餵越順利.

奶水唔足, 有好多因素, 可以係精神唔好, 充足既休息係好重要, 仲要飲多d水, 試諗下, 一個大人本身都要飲8杯水, bb又要幾十安奶(果度都幾杯啦), 去下vv流下汗, 果8杯水都唔知去左邊....

所以, 一定要飲多d水水 + 好好休息.

仲有, 心情要靚, 我果時係公司泵奶, 我聽住歌仔架, 快d又多d.

各位人奶媽媽, 萬歲.
我出年5月再做媽媽, 都target餵足一年以上.

原文章由 yyyokehk 於 08-9-24 12:48 發表
我係新手,想問如果奶水不足咁點呀?係唔要放棄喂人奶啦!
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

個個都唔同架喎.... bb食量唔同都好難講....
所以你返工前要plan 一plan ...
我嗰時就預早2個星期開始儲冰奶...
(開頭泵得唔多... 1-2安咁儲返嚟)

返咗工囡囡就食冰奶, 我返公司就泵奶.... 慢慢keep 到少少stock 就比雪奶囡囡食.. 即今日泵嘅比佢明天食...

schedule 大約如下:

6:30 埋身/邊餵邊泵
8:30 返到公司泵一次 9:00開工
12:30/1:00 lunch 完泵
4:30 偷時間泵一次
(亞女9:30,12:30,15:30 食3餐冰奶)
18:30 左右返到屋企之後全埋身餵...
如果當日泵唔夠囡囡第二日食的話返到去就會餐餐都邊餵邊泵/ 餵完再泵吓...

開頭係辛苦d.. 到咗5-6個月大亞女開始食糊仔嗰d 會好少少...
同埋都可以慢慢較返個schedule... 返工泵一次至兩次都ok..

原文章由 RedBean_0509 於 08-9-24 12:41 發表
請問返工後可以餵幾多餐人奶吖?

大宅

原文章由 NOPAN 於 08-9-24 13:15 發表
我第一胎都係全人奶(only 4個半月), 我好enjoy同亞仔既親密關係, 因為我發高燒一個星期入左院, 之後就我無左餵喇, 真係好可惜, 我諗起都想喊......好後悔.

我認為, 堅持好重要, 只要你肯堅持, 無人可以阻止你做人奶 ...

講得啱呀~ 唔好咁易放棄....
比亞b 啜多d... 多求自然多供... 休息要夠+飲多d水同食多D飯都好重要~~

NOPAN 唔洗喊喎... 起碼你試過努力過.... 有4個半月都已經好好LA... 呢胎再努力過~~ 預祝成功~~

大宅

原文章由 NOPAN 於 08-9-24 13:15 發表

我認為, 堅持好重要, 只要你肯堅持, 無人可以阻止你做人奶 ...

講得啱呀~ 唔好咁易放棄....
比亞b 啜多d... 多求自然多供... 休息要夠+飲多d水同食多D飯都好重要~~

NOPAN 唔洗喊喎... 起碼你試過努力過.... 有4個半月都已經好好LA... 呢胎再努力過~~ 預祝成功~~

子爵府

好媽媽勳章

zozo2005
我想問, 你係私家定政府生架, 咁好既, 係產房就可以餵, 生完唔係要休息下先咩.....我果時係產房悶左兩個鐘.

原文章由 zozo2005 於 08-9-23 17:08 發表

再努力呀, 第一胎我都失敗左, 今胎餵左2week, 比bb剛出世時順左好多, 早餵bb好重要, 今次生bb姑娘係產房已經比個bb我啜人奶, bb 識食就易成功好多,
下一胎有經驗應該會好好多~~ 比心機 ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

男爵府

陪月勳章

我個bb12月出世, 我都打算餵人奶的. 但我擔心自己夠唔夠奶水, 又擔心返左工之後點樣泵奶, 不過希望到時能夠順順利利啦~~~~

我想問泵左既奶, 可以儲幾耐呀?

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

各位堅持餵人奶既媽咪你地好勁呀.
我一直都有諗過餵人奶伽.我BB明年一月
就出世啦.係女女來伽.
有D細節要問下各位伽.
如果我餵人奶,大概要餵幾耐伽?
我仲未開始添置BB用品呀,
唔知我要買幾多個奶樽伽?
新手媽咪一D都唔識,又無過人來幫手
所以都比較慌亂.請多多提點呀

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

大宅

我都餵了大女2年,當中真係有血有淚.我生完斷斷續續住了個多月醫院,同佢分開了,要自己係醫院泵奶倒奶來keep住有奶,出院佢唔肯埋身食,又見佢塊面出紅疹,跟住4個月便來m,每次m來都會愈來愈少,返工0830-1730,加上係公司只能泵1次奶,用盡辦法去增加奶量都成效不大,唯有有幾多食幾多,不想之前的都白費,直至有了呢胎就戒媽媽奶了.而家佢飲羊奶(因牛奶敏感),但係佢唔鍾意飲,幾日先肯飲一杯,我覺得都ok,因食其他食物也可.

佢聰唔聰明我就唔知,老實講佢都唔肥(因家族偏瘦),但我可以好肯定咁講佢身體好好,當然唔係無病無痛,但係就真係好快好返,同病都好精神.同好遲先會俾人傳染到.

第二胎我都會餵,希望可以大小同餵就更好.我因有了bb而迫大女戒人奶都覺得內咎,但因自己身體漸差沒有辦法.她戒了後身體也仍很好的.

題外話:睇報紙話有5歲男童一日飲4-5杯蒙牛,我諗唔好話有無毒啦,呢個分量根本就係過多,唔正常,而家真係仲有好多人覺得牛奶是無可取替的,其實它只係眾多食物的一種.政府真係要多花功夫啊.

複式洋房

我係十二月既媽咪呀, 我都諗住喂人奶俾我bb,

我想問呢, 好多人話人奶唔夠飽係咪真架? 咁係咪要飲好多餐架? 點先會有多啲奶架??
我係第一任媽咪, 咩都唔識, 泵奶會唔會難呢?

大宅

原文章由 NOPAN 於 08-9-24 13:25 發表
zozo2005
我想問, 你係私家定政府生架, 咁好既, 係產房就可以餵, 生完唔係要休息下先咩.....我果時係產房悶左兩個鐘.

係咯... 咁好嘅? 我都係產房STAY 咗粒幾鐘... 不過唔覺悶... 因為老公係度... 同埋勁攰... 瞓著咗..
亞B 第一餐姑娘同我餵咗奶粉... =.=+ 吹脹!!

大宅

原文章由 mimiNbaby 於 08-9-24 13:49 發表
我個bb12月出世, 我都打算餵人奶的. 但我擔心自己夠唔夠奶水, 又擔心返左工之後點樣泵奶, 不過希望到時能夠順順利利啦~~~~

我想問泵左既奶, 可以儲幾耐呀? ...

香港母乳協會有講:
基本上母乳在室溫下(23-25C)可放6至8小時(以剛泵出的奶為標準計),在雪櫃內(4C)則可儲放2至4天,若放在雙門雪櫃的冰格內,可保存達1至2個月。這些日子長短、溫度高低指標,亦因每個地區的差異而有所調節,如歐美地區,冰奶可儲3個月或以上呢﹗香港天氣較潮濕亦會影響及減低室溫下的存放時間。

下面條LINK 會有多好多INFORMATION.... 可以慢慢睇~~
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=371344&extra=page%3D1

首頁
12345...7

尾頁

跳至