懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-26 13:35 發表

你係咪第一胎. 過多四至五wks就知性別, 心情緊唔緊張.

係第一胎, 都好期望知道 我仲有問題想問 買邊隻牌子奶泵好ar? 其實我連係乜野樣都唔清楚, 泵係唔係連樽? 係唔係入院時要帶定, 預防谷奶泵出倒左佢ar?

大宅

hehe... 我都諗返起每次去照u/s 都好期待嘅心情...

醫院有provide 專業嘅泵... 唔洗帶去架...

泵多數都連樽架... 牌子呀... 我手泵用avent (新出咗漏斗設計好用d.....if 買嘅時候最好留意吓...)
電泵用ameda 雙泵 (好貴但係真係好好用..)....
其他未用過唔知...

我而家都suggest d 朋友買咗avent手泵先...$300左右有交易又好用... 到返工先再買電泵都未遲...

原文章由 mantoby 於 08-9-29 13:55 發表

係第一胎, 都好期望知道 我仲有問題想問 買邊隻牌子奶泵好ar? 其實我連係乜野樣都唔清楚, 泵係唔係連樽? 係唔係入院時要帶定, 預防谷奶泵出倒左佢ar? ...

大宅

其實你已經好叻!! 堅持到而家~~

我覺得keep 住埋身係最緊要嘅...
can try 埋身/泵後再手擠多10-15mins...
因為泵係冇手擠咁有用.... 有research 話泵完+手擠可以增加milk production

仲有好多增奶食品可以試... 不過呢方面我冇乜經驗...
或者你可以去母乳餵哺嗰邊search 吓資料~~

原文章由 waiwai2006 於 08-9-29 12:00 發表
我都分享下

bb 而家1個半月大, 開頭3個星期, 我都半人奶 ( 上奶未得, 要補奶粉), 點知後來身體有事, 要食藥, 醫生話一定唔可以餵奶, 我好唔想停, 便每天泵奶, 然後倒左佢, 食藥一路食了差不多一個月, 好慘

係冇餵 ...

別墅

原文章由 linglaulau 於 08-9-29 16:05 發表
hehe... 我都諗返起每次去照u/s 都好期待嘅心情...

醫院有provide 專業嘅泵... 唔洗帶去架...

泵多數都連樽架... 牌子呀... 我手泵用avent (新出咗漏斗設計好用d.....if 買嘅時候最好留意吓...)
電泵 ...
我靜係識去吉之島買野, 幾時去睇下. 唔該晒

大宅

原文章由 Nail 於 08-9-29 13:44 發表
我今胎開刀,係政府醫院,無奈地佢地應會用奶粉餵住bb先,但我都想可盡快餵,想問下開刀係醫院可以用邊個姿勢餵?

request 佢地用杯餵... 唔好用奶樽餵呀!!
你係邊間醫院呀? QE 的話IF 你一早話餵人奶佢地會用杯同你餵BB架....

好似話瞓係度餵/ 欖球式會舒服d...

伯爵府

我下星期一返工喇...會帶埋泵返公司泵,希望繼續做到奶媽....這個幾月都大部份係全泵型,每日會埋身餵bb一陣,因為佢食得太耐,我又預吾到份量,所以泵出黎好d.

我買左電泵..朋友借左手泵俾我

男爵府

linglaulau ,

我bb將於十二月出世, 我好想餵人奶, 但其實都擔心返工後唔知可唔可以繼續, 因為工作環境同工作量唔係我可以控制, 未必定時定候可以行開, 又要同上司傾下有冇地方, 我唔想o係toilet泵奶。

我想請教,
你話o既冰袋+雪種係點? 邊度買?
係唔係泵完落奶樽, 然後放雪櫃, 放工時放落冰袋+雪種拎走?
我要用個幾鐘先返到屋企, 冰袋keep到溫度嗎?
如果真係環境唔許可, 每日返工時段只可泵一次, 咁bb係唔係會唔夠食, 一定要補奶粉?
如果出街, 咁係唔係搵地方埋身餵? 定係都帶定樽冰奶出街, 以防冇地方餵奶?

唔好意思, 問題很多。

大宅

Kobaby

你話o既冰袋+雪種係點? 邊度買?
-> 我個冰袋係D賣家庭用品嘅雜貨鋪買...
好似日本城嗰D 都有... $30-80 不等...
雪種其實係中秋買冰皮月餅送嗰D.. 我有KEEP 住係冰箱...
另外有隻叫 fridge-to-go 嘅冰袋... 用前放入冰箱...好似話可以keep 到6-8hrs 冰奶....

係唔係泵完落奶樽, 然後放雪櫃, 放工時放落冰袋+雪種拎走?
->yes~~

我要用個幾鐘先返到屋企, 冰袋keep到溫度嗎?
-> 我都要成個鐘先返到屋企架... 冇問題~~
我仲試過食埋dinner 成3個鐘先返到屋企... 都ok...
(冰種都未melt.... 不過可能係我stay 係有air-con嘅地方... )

如果真係環境唔許可, 每日返工時段只可泵一次, 咁bb係唔係會唔夠食, 一定要補奶粉?
-> 可能會唔夠... 仲要睇你bb 有幾大食呢~~
可以試吓早晚都邊餵邊泵.... 我有時忙起上嚟都係泵一次... 不過我好易塞.. 所以都好煩架... 但係為咗囡囡... 幾大就幾大... 頂硬上la~~

如果出街, 咁係唔係搵地方埋身餵? 定係都帶定樽冰奶出街, 以防冇地方餵奶?
-> 我開頭唔敢周街餵... 又唔係度度都有餵奶室.... toilet 又dirty... 所以都係帶冰奶出街... but 覺得要座熱支奶都好煩... 索性用披肩遮住就埋身餵... 超方便... 出街拎件衫仔同兩條片+濕紙巾就ok... 唔洗又熱水又凍水又奶樽咁.... 其實慣咗就好... 都冇人睇你... (有人望我都唔會知.. 我掛住望亞b... 話之佢吖!!而家已經唔知羞周街餵架喇...)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係四月媽媽....諗住返工前都餵人奶....希望到時都一切順利....
遲下要再多d黎請教各位啦!!

大宅

原文章由 mantoby 於 08-9-29 13:55 發表

係第一胎, 都好期望知道 我仲有問題想問 買邊隻牌子奶泵好ar? 其實我連係乜野樣都唔清楚, 泵係唔係連樽? 係唔係入院時要帶定, 預防谷奶泵出倒左佢ar? ...

MANTOBY,
手泵, 電泵我都用過, 電泵好嘈, 又慢, d奶唔會auto流出黎, but 手泵會泵幾下佢自己流d出黎, 我都會去荷花睇下邊款手泵好d, 果度多款睇.

大宅

原文章由 mantoby 於 08-9-29 16:31 發表
我靜係識去吉之島買野, 幾時去睇下. 唔該晒

荷花多好多款, 你搵人教你去好d喎.

別墅

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-30 00:31 發表

荷花多好多款, 你搵人教你去好d喎.
請問kln & nt 邊度有荷花呢???

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

linglaulau:

我依家24W,不過仲未買BB既野,我咩都唔識
只係聽人地話買咩買咩之類.不過我姑拉之前生左個仔,我個係女,BB床,BB車我都唔駛買.
唯一首先要買就係奶樽,我唔知買邊一隻.
好多人買左CHUCHU,唔知好唔好呢?
BB衫方面,我BB出世時差唔多新年我一定
會買新既.唔知可以著幾耐左右.我驚買得太多
會著唔到.又怕唔夠暖.

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

大宅

原文章由 mantoby 於 08-9-30 10:07 發表
請問kln & nt 邊度有荷花呢???

沙田, 在一田地下, 好大, 好好行, 成個地下都係賣bb至小朋友野.

可搭火車去沙田站, 跟再問人, 商場過商場, 有冷氣, 好正.

大宅

我開頭買咗nuk... 都ok... 不過咀就用chuchu 母乳咀...
chuchu 隻母乳咀都成$3x 一個... 不過冇計... 試過其他咀佢全部唔肯啜... 同埋可能囡囡啜慣埋身好大力.. d 咀唔夠3個月就爛要換.... =.="

我後尾都買咗chuchu 玻璃樽... 個人覺得玻璃易清洗d...
(so far 又唔覺得好易打爛... 我都跌過幾次.... 可能lucky la... 同埋我都係响屋企用... 囡囡又唔肯自己捧奶樽... 所以都ok )

chuchu 好似仲有 ppsu 樽... 不過都真係幾貴吓...

bb衫其實真係唔洗買咁多... bb大得好快... 不過都要睇吓你bb 出世係咩size.... 好似我囡囡細碼... 1-3 months 大d 衫仔佢著到4-5個月仲著緊...

我囡囡都係冬天出世.. 嗰時我都係買咗4件長身同半打短身和尚袍.. 仲有幾條連腳掌嘅褲仔.... (襪仔好易踢甩... ) 其實冬天都係用被仔包到實... 衫仔有幾件替換都應該夠... 怕會凍可以考慮買睡袋仔喎~~

我自己就覺得買住d先... 出咗世唔夠先買都ok la... 我成日都覺得有bargain 嚟買... 慳埋慳埋買咗返嚟發現著唔到仲sai $$ 同阻地方.... 同埋我嗰時d朋友勁送衫仔比我地... 所以都真係好多衫只係著咗一兩次就唔啱著...

原文章由 fly2happy 於 08-9-30 11:00 發表
linglaulau:

我依家24W,不過仲未買BB既野,我咩都唔識
只係聽人地話買咩買咩之類.不過我姑拉之前生左個仔,我個係女,BB床,BB車我都唔駛買.
唯一首先要買就係奶樽,我唔知買邊一隻.
好多人買左CHUCHU,唔知好唔好呢?
BB ...

大宅

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-30 12:39 發表

沙田, 在一田地下, 好大, 好好行, 成個地下都係賣bb至小朋友野.

可搭火車去沙田站, 跟再問人, 商場過商場, 有冷氣, 好正.

旺角, mega box, 荃灣, 元朗 都有...

你可以上佢地web site 睇
http://www.eugenegroup.com.hk/center/contact.php

我only 去過mega box ... 我估應該冇沙田咁大??

伯爵府

linglaulau:

我都覺得太早買會曬左好多野,所以一直都好
忍手,不過必買既野太少.唔知會唔會太過少.
好似chuchu奶樽我會買定,衫仔就只會買幾件
因為果時過年,無理由要女女無新衫著既.
不過唔知仲有d咩要買定好呢?

男爵府

linglaulau,

唔該你咁詳細o既解答。

我仲想問:
1) 咁宜家bb未出世駛唔駛買定奶泵?買邊隻好, 同埋要買咩配件?
2) 你返工泵奶, 咪帶好多o野返工? 用手定用泵?
個泵放公司, 定日日帶返屋企消毒?
3) 如果放假, 係唔係都埋身餵,寧願留返o的雪奶唔食住?

伯爵府

linglaulau:

我聽到人地話前後奶,唔知又係點呢?

大宅

原文章由 Kobaby 於 08-9-30 23:10 發表
linglaulau,

唔該你咁詳細o既解答。

我仲想問:
1) 咁宜家bb未出世駛唔駛買定奶泵?買邊隻好, 同埋要買咩配件?
2) 你返工泵奶, 咪帶好多o野返工? 用手定用泵?
個泵放公司, 定日日帶返屋企消毒?
3) 如果放假, 係 ...

唔洗唔該... 幫到大家我都好開心架... 餵人奶呢條路實在係要多d support 先可以堅持落去...
我自己都係第一胎... 都係多得其他bk 媽咪嘅幫忙先一路餵到而家... ^0^

不過我嚟緊工作方面會好忙.. 未必成日上到嚟.... >.<
不過都會有其他媽咪幫到大家嘅... ^^

1) 我會suggest 你買手泵先... 平平地$300左右有交易... 又好用... 我都係返工先買電泵.... 冇乜配件要買... 一set 會齊哂... (不過有d parts 可能會損耗/唔見要換..)

2) 我個電泵個座同火牛放公司... 係d喇叭同樽先日日拎返屋企大洗同消毒咋.... 响公司都係用滾水浸同6 吓架咋... 不過有d人會用消毒片/microwave oven 叮嚟消毒lor..

3)放假我就全埋身架喇... 間中要出街就會比冰奶lor...
不過多數去邊都會帶埋個女費時煩lu...

首頁

尾頁

跳至