懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

一而再傳出毒奶粉事件... 今次仲發現係原料牛奶出問題... 一知道係牛奶出問題我已經心諗... wa! 好大件事... 牛奶咁多副產品喎!!! 芝士,乳酪, 雪糕, 餅乾,麵包,奶茶咖啡好立克全部都有奶/奶粉架喎!!!

不過最大件事都係奶粉... 其他副產品唔係我地嘅主要食糧.. 但係奶係bb嘅主要食糧呀!! 真係冇陰公 >_<

心痛出事嘅bb 之餘, 我再一次慶幸自己堅持做奶媽... 奶粉加價又好冇貨又好唔關我事... 出現毒奶粉我都冇有怕.... 人地問我bb飲咩奶粉呀? 我話: 唔洗擔心... 我地飲人奶...

講真... 一直以嚟餵人奶都受咗好多壓力同預到好多問題... 好多說話聽受咗好多白眼唔在講..... 返工泵奶係問題.. 奶量跌少少就好苦惱... 成日比人問: 想餵到幾時呀? 問到由唔煩都覺得好煩.....

但係呢排開始有人同我講: 好在你餵人奶咋!! 人奶真係幾好呀可!! 感覺好似終於吐氣揚眉.....雖然一路都覺得bb健康開心就已經係最大嘅回報.... 不過比人咁樣講多幾句.... 又真係會覺得呢10個幾月之嚟嘅辛勞似乎價升十倍... hahaha.....今日我 d 同事仲搞笑... 講笑話要偷我擺咗响雪櫃d 泵奶嚟飲.... 又話好值錢呀咁...

之不過係我慶幸自己堅持做到全人奶唔洗擔心奶粉問題嘅同時, 我又諗:
係咪真係要有d 咁嘅事件d 人先會對母乳改觀呢??
又有幾多準媽媽會因為呢個問題認真考慮餵人奶呢??
又會令到想放棄嘅奶媽堅持落去呢??

香港社會又會幾時先可以/ 會做到好似外國咁支持母乳餵哺呢??

好想講: 母乳萬歲!!

希望各位媽媽會努力/堅持去嚐試餵人奶!!!
希望社會可以更支持乳餵哺!!

各位如果想知多d 餵人奶嘅野/ 遇到問題, 可以去bk 母乳餵哺嘅討論區睇吓....
http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=35

仲有好多其他途徑如健康院咁搵到人幫手... 希望大家都唔好輕易放棄呢個只有媽媽先做到嘅天職....

複式洋房

我下個月就生bb, 都好想可以做全職奶媽媽!
好似可以保障d!

大宅

加油!!! 餵人奶真係最放心....
其實真係只要有信心就得!!

我唔係全職媽咪... 要返工架.. 不過好多返工嘅奶媽都keep到餵人奶..... 其實母乳餵哺嗰邊有好多奶媽嘅血淚史同成功/失敗嘅case... 有時間不妨過去睇吓做吓資料搜集同心理準備....

唔係嚇大家... 只係覺得大家越早知做定心理建設成功機會就越大!!

不過if 有問題都可以係度問我... 幫到手我都會好開心 ^^

原文章由 mamiDOR 於 08-9-23 15:15 發表
我下個月就生bb, 都好想可以做全職奶媽媽!
好似可以保障d!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都係一直堅持全人奶。未發生此事前,個個人都叫我補奶粉給bb,bb一喊就話我唔夠奶、又話奶粉的營養和人奶一樣啫。
現在大家真的開始覺得母乳的好處了!
希望政府會提供多d設施for人奶媽媽!

男爵府

原文章由 Auathena 於 08-9-23 15:56 發表
我都係一直堅持全人奶。未發生此事前,個個人都叫我補奶粉給bb,bb一喊就話我唔夠奶、又話奶粉的營養和人奶一樣啫。
現在大家真的開始覺得母乳的好處了!
希望政府會提供多d設施for人奶媽媽! ...

bb 出左世兩星期, 而家可以全人奶了, 唔駛加奶粉, 我都好想可以反工都餵到,, 希望自己堅持到啦~~

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我也是一位人奶媽媽, 我個大女今年已經2 歲了, 她也已經飲人奶2年了; 而我的下一個BB 也將會在明年出生, 而且我也會繼續以母乳餵哺新生兒。

我可以說給大家知人奶BB 不但可以肥肥白白而且還會比奶粉BB更加聰明, 不要給奶粉商的甜言蜜語所吸引。

我身邊有幾位朋友, 都是以母乳餵哺她們的孩子, 而且仲是肥肥白白, 而我的孩子對細菌的抵抗力更比我好, 如她昨日流鼻水, 今日便沒有事, 藥水都不用服了, 我們的BB 都比其他奶粉BB 更早開始說話而且以我女兒為例, 她在18個月時便會分辨出5種顏色,
我在此並不是要炫耀自己的孩子, 而是希望我們可以好好的去用我們的天賦盡我們的天職, 那麼我們的下一代個個都是真正值得我們驕傲而不是奶粉商驕傲的了。

[ 本文章最後由 sasakaka 於 08-9-23 16:33 編輯 ]
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

我都好想做一個人奶媽媽。我記得4年前我生大仔時, 在醫院都是餵人奶, 當時有護士教都可以。但出院2日我又再度留醫, 產後出血, 令倒自已身體好差, 第一次去健康院都不是我自己去, 本想到健康院再請教姑娘如何餵人奶都無去到, 因為自已還未掌握得好, 而且最大問題是我有乳頭凹陷的情況, 令我餵奶比其他人更難, 而且奶量少, 用手或電每次只可1安左右, 所以最終都放棄, 我更為此事哭了起來。

我下一個BB出年出世, 希望今次可以克服困難。

大宅

唔好意思, 我想問下如果一路都餵人奶係幾時有返月經架? 咁如果無 點樣再有第二個小朋友呢??

男爵府

原文章由 Wing05 於 08-9-23 16:47 發表
我都好想做一個人奶媽媽。我記得4年前我生大仔時, 在醫院都是餵人奶, 當時有護士教都可以。但出院2日我又再度留醫, 產後出血, 令倒自已身體好差, 第一次去健康院都不是我自己去, 本想到健康院再請教姑娘如何餵人奶都 ...

再努力呀, 第一胎我都失敗左, 今胎餵左2week, 比bb剛出世時順左好多, 早餵bb好重要, 今次生bb姑娘係產房已經比個bb我啜人奶, bb 識食就易成功好多,
下一胎有經驗應該會好好多~~ 比心機

男爵府

原文章由 sasakaka 於 08-9-23 16:32 發表
我也是一位人奶媽媽, 我個大女今年已經2 歲了, 她也已經飲人奶2年了; 而我的下一個BB 也將會在明年出生, 而且我也會繼續以母乳餵哺新生兒。

我可以說給大家知人奶BB 不但可以肥肥白白而且還會比奶粉BB更加聰明, 不 ...

餵到兩年真係好勁, 而家我先o岩o岩開始, 11月中要返工. 如果10月bb都食得好, 會打算返工泵奶, 希望可以成功~~

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我都係奶媽呀~
大仔而家19個月大啦
仲食緊人奶架
下胎出年4月出世都會餵人奶~
人奶對bb有幾好我唔講啦
但做奶媽真係好大滿足感
好開心覺得自己好勁架~

公爵府

如果要工, 可以將 d 人奶放係雪櫃嗎?

男爵府

餵大仔餵左年幾, 期間不停比人問諗住幾時同佢戒, 又話奶粉始終都係好D O既..
依家細仔o岩o岩滿月, o個時叫我戒奶o既人都話: 咦, 你餵人奶架wor, 咁就好啦, 唔駛驚問題奶粉

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

別墅

餵人奶是否要好留意自己的飲食,例如 辣野, 酒類, 魚生都唔食得?

大宅

原文章由 sasakaka 於 08-9-23 16:32 發表
希望我們可以好好的去用我們的天賦盡我們的天職, 那麼我們的下一代個個都是真正值得我們驕傲而不是奶粉商驕傲的了。

大宅

加油~~~
啱啱返工嗰個幾星期係會唔多慣... 不過慢慢就會慣架喇...
睇吓邊度可以泵到奶, 同埋就返時間去泵奶...
我覺得有定心理準備會有難度... 到真係遇到問題時都會易d 應付... 最緊要唔好比壓力自己.... 要做個開心嘅奶媽~~

原文章由 zozo2005 於 08-9-23 16:12 發表

bb 出左世兩星期, 而家可以全人奶了, 唔駛加奶粉, 我都好想可以反工都餵到,, 希望自己堅持到啦~~

大宅

原文章由 Wing05 於 08-9-23 16:47 發表
我都好想做一個人奶媽媽。我記得4年前我生大仔時, 在醫院都是餵人奶, 當時有護士教都可以。但出院2日我又再度留醫, 產後出血, 令倒自已身體好差, 第一次去健康院都不是我自己去, 本想到健康院再請教姑娘如何餵人奶都 ...

咁自己健康都好緊要~~ 可以體會你嘅心情....
預祝你呢一胎成功餵哺~~
(幾時預產期呀?? ^0^)

btw... 乳頭凹陷好似有d 輔助工具可以幫到手架喎.... 試吓去search 下呢方面嘅資料吖~~

大宅

原文章由 joycetsy 於 08-9-23 16:51 發表
唔好意思, 我想問下如果一路都餵人奶係幾時有返月經架? 咁如果無 點樣再有第二個小朋友呢??

個個人都唔同架喎... 我就10個半月都未嚟返... 有d人好似7,8 個月就有返.... 不過有d 人年幾都未嚟.....

但係都有d 未嚟經已經有咗下個 (因為未嚟m 唔代表冇排卵)...

大宅

原文章由 zozo2005 於 08-9-23 17:08 發表

再努力呀, 第一胎我都失敗左, 今胎餵左2week, 比bb剛出世時順左好多, 早餵bb好重要, 今次生bb姑娘係產房已經比個bb我啜人奶, bb 識食就易成功好多,
下一胎有經驗應該會好好多~~ 比心機 ...

hehe... 加油加油~~
zozo2005 你都加油呀~~
頭2個月真係最辛苦.... 過咗就好好多架喇...

首頁
12345...7

尾頁

跳至