懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

你都可以架~~

如果我餵人奶,大概要餵幾耐伽? -> 你指餵到BB幾大??
世衛話最少頭6個月... ^^

如果係問一餐要餵幾耐... 新生BB 大約20-30MINS 一餐...

唔知我要買幾多個奶樽伽?
-> 我自己買咗半打... 都夠用...

原文章由 fly2happy 於 08-9-24 13:51 發表
各位堅持餵人奶既媽咪你地好勁呀.
我一直都有諗過餵人奶伽.我BB明年一月
就出世啦.係女女來伽.
有D細節要問下各位伽.
如果我餵人奶,大概要餵幾耐伽?
我仲未開始添置BB用品呀,
新手媽咪一D都 ...

大宅

其實比起你地遇到咁多問題... 我真係算好平順...
起碼唔洗同囡囡分開, 亞女又好肯埋身食 (仲要唔肯食樽只要埋身=.=") 公司老板都算係咁.. 我走咗去泵奶佢都隻眼開隻眼閉...

真係好佩服預到咁多難題依然堅持到嘅奶媽們~~ 你咁都餵咗兩年... 真係唔洗內疚喎~~ 你囡囡一定知道同感受到嘅~ 係咪?

原文章由 Nail 於 08-9-24 13:53 發表
我都餵了大女2年,當中真係有血有淚.我生完斷斷續續住了個多月醫院,同佢分開了,要自己係醫院泵奶倒奶來keep住有奶,出院佢唔肯埋身食,又見佢塊面出紅疹,跟住4個月便來m,每次m來都會愈來愈少,返工0830-1730,加上係公司 ...

大宅

唔係唔夠飽.. (我個女試過飽到嘔!!)
只係冇咁"KUM" 飽啫... 比起奶粉要餵得密D... 所以奶媽係會辛苦D...

要多奶就要比bb啜多d... 多求多供呀..
仲要休息多d.. 飲多d水食飽飯~~ 最基本就係咁~

泵奶唔難... 係煩啫... 奶泵都好緊要... 會影響成績....
有個point 要講... 就係開頭個幾月唔好expect 會泵到好多...
同埋bb都埋身食咗大部份....
仲有就係就算用泵泵完我嘅經驗係點都要用手擠先會清同keep 到多奶....

原文章由 gloriawcwong 於 08-9-24 14:08 發表
我係十二月既媽咪呀, 我都諗住喂人奶俾我bb,

我想問呢, 好多人話人奶唔夠飽係咪真架? 咁係咪要飲好多餐架? 點先會有多啲奶架??
我係第一任媽咪, 咩都唔識, 泵奶會唔會難呢? ...

子爵府

好媽媽勳章

Nail,
你真偉大呀, 我當時係醫院都有泵奶跟住倒左去, 點知, 返到屋企, 亞囝真係唔肯埋身餵, 我當時好唔開心, 但唔知點解無諗過做全泵奶媽, 就係咁放棄左.

原來真係得架, 今次, 我會勁努力.

原文章由 Nail 於 08-9-24 13:53 發表
我都餵了大女2年,當中真係有血有淚.我生完斷斷續續住了個多月醫院,同佢分開了,要自己係醫院泵奶倒奶來keep住有奶,出院佢唔肯埋身食,又見佢塊面出紅疹,跟住4個月便來m,每次m來都會愈來愈少,返工0830-1730,加上係公司 ...

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

仲有, 唔好餵下左乳一陣, 又右乳一陣, 亞b唔飽架.
因為前乳係比較多水份同維他命, 後乳呢就比較重脂肪, 會飽肚d.
所以, 今餐餵完左乳先餵右乳, 下餐就右乳先.

第時, 你地餵就feel到入面仲有無架喇.
都係二三十分鐘啦.

原文章由 linglaulau 於 08-9-24 15:01 發表
你都可以架~~

如果我餵人奶,大概要餵幾耐伽? -> 你指餵到BB幾大??
世衛話最少頭6個月... ^^

如果係問一餐要餵幾耐... 新生BB 大約20-30MINS 一餐...

-> 我自己買咗半打... ...
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

原文章由 NOPAN 於 08-9-24 17:27 發表
Nail,
你真偉大呀, 我當時係醫院都有泵奶跟住倒左去, 點知, 返到屋企, 亞囝真係唔肯埋身餵, 我當時好唔開心, 但唔知點解無諗過做全泵奶媽, 就係咁放棄左.

原來真係得架, 今次, 我會勁努力.

...

我第一個餵人奶失敗左 ,埋身餵/泵奶唔得, 希望第2個會成功.

大宅

原文章由 linglaulau 於 08-9-24 09:25 發表

個個人都唔同架喎... 我就10個半月都未嚟返... 有d人好似7,8 個月就有返.... 不過有d 人年幾都未嚟.....

但係都有d 未嚟經已經有咗下個 (因為未嚟m 唔代表冇排卵)... ...

哦!! 明白晒 thanks

複式洋房

回覆 #3 NOPAN 的文章

我bb將會於12月出生, 其實我老公佢十分之支持同贊成我餵人奶, 但我自己又有d怕. 我自己媽媽, 我弟婦同埋剛生完既朋友都同我講餵人奶係好難, 因為佢地幾個開頭都嘗試餵人奶, 但餵左幾次之後, 佢地個lin lin都比bb啜到"損"晒, 所以我咪有d驚law........
另外我又想問如果餵人奶, 咁period係咪要幾個月先到? 同埋如果我生完之後食避孕藥, 咁又幾時開始要食?

大宅

我大囡就黎六歲, 果時我乜都唔識, 埋身餵, 搞到佢出晒汗, 又成日食唔到, 我又唔知, 諗住佢啜啜啜, 我咪繼續抱, 點知原來佢訓鬼左, 我又唔比我媽補奶, 搞到亞囡唔長肉, 2weeks後谷奶谷得好勁, 咁就完左我奶媽嘅日子.

跟住生亞仔時可能有左小小經驗, 一開始就係泵奶, 我有我兩個鐘泵一次(不分日夜), 工人就按時坐熱比亞仔飲, 臨返工前兩星期就翻返工工作時間去泵奶, 好讓自己幾時上奶, 我安排左自己臨出門口前, lunch, 回家及臨訓前泵, 變左一日四次, 夠亞仔一日飲四餐, 其他餐就用奶粉, 雖然我得唔到老公嘅支持, 成日叫我唔好泵, 因為我連去街都要搵地方比我泵奶, 老公覺得好麻煩, 但我都堅持左十四個月.

唔知係咪真係母乳對個b係吸收d, 還是我亞仔大食, 一日三餐奶+早午餐三餐+零食+生果. 亞仔而家兩歲七個月, 同家姐差三歲, 但差2.3kg咋.

所以我黎緊三月出世嘅bb我都會好努力, 目標係兩年.

子爵府

好媽媽勳章

都係果句, 堅持囉, 我第一次餵, 都係餵到兩邊乳頭損晒, 結晒蕉, 都痛架, 咪一餵完就搽野囉(你要搵搵搽咩, 有野可以搽架, BB食左都唔驚, 我諗住到咁上下先搵....懶囉), 有血就抹一抹先比亞b食囉(我亞仔食左我一舊蕉架 ), 不過乳頭都可以好快好番既.

記住, 要成個乳頭+乳暈都放晒入bb個口, 唔係就好易整損乳頭.
乳頭係出奶既地方, bb係吸乳暈架, 吸乳暈先可以刺激到乳線架, 去搵資料睇下點樣用手泵奶丫, 你會明架.
餵之前, 可以按摩下對乳房, 咁囉.

ps. 餵母乳, 真係好enjoy.

原文章由 leungleungtoby@ 於 08-9-24 22:10 發表
我bb將會於12月出生, 其實我老公佢十分之支持同贊成我餵人奶, 但我自己又有d怕. 我自己媽媽, 我弟婦同埋剛生完既朋友都同我講餵人奶係好難, 因為佢地幾個開頭都嘗試餵人奶, 但餵左幾次之後, 佢地個lin lin都比bb啜到 ...

[ 本文章最後由 NOPAN 於 08-9-25 09:17 編輯 ]

大宅

原文章由 leungleungtoby@ 於 08-9-24 22:10 發表
我bb將會於12月出生, 其實我老公佢十分之支持同贊成我餵人奶, 但我自己又有d怕. 我自己媽媽, 我弟婦同埋剛生完既朋友都同我講餵人奶係好難, 因為佢地幾個開頭都嘗試餵人奶, 但餵左幾次之後, 佢地個lin lin都比bb啜到 ...

啜損係因為bb含得唔正確... 要佢張大口含住大部份嘅乳暈先至啱... 其實可以係醫院搵姑娘幫你睇吓姿態嗰d 啱唔啱..
bb含得啱應該唔會啜損....

難係難... 不過最辛苦都係開頭兩個月... 上咗手同習慣咗bb 個schedule 就好好多架喇....

大宅

原文章由 NOPAN 於 08-9-25 09:14 發表
都係果句, 堅持囉, 我第一次餵, 都係餵到兩邊乳頭損晒, 結晒蕉, 都痛架, 咪一餵完就搽野囉(你要搵搵搽咩, 有野可以搽架, BB食左都唔驚, 我諗住到咁上下先搵....懶囉), 有血就抹一抹先比亞b食囉(我亞仔食左我一舊蕉架 ...

少少損可以搽返人奶.... 係屋企唔好著bra... 通風d 好快好架...
有d奶媽好似搽羊脂膏....

yes.... 真係好enjoy 架~~ 尤其bb 食完好冧咁對住你笑嘅時候~~

男爵府

做全泵奶媽,真係非常唔容易,能夠堅持14個月更是難得!
有無諗過今胎埋身餵?
泵奶要呀媽出力,之後仲要洗洗察察,埋身餵呢,就係bb出力,之後母子一齊瞓!
我懶,所以選擇埋身餵。
原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-24 23:28 發表
我大囡就黎六歲, 果時我乜都唔識, 埋身餵, 搞到佢出晒汗, 又成日食唔到, 我又唔知, 諗住佢啜啜啜, 我咪繼續抱, 點知原來佢訓鬼左, 我又唔比我媽補奶, 搞到亞囡唔長肉, 2weeks後谷奶谷得好勁, 咁就完左我奶媽嘅日子.
...

子爵府

好媽媽勳章

岩喇, 我都唔記得搽咩, 唔該晒, 我又唔水去search咯.

原文章由 linglaulau 於 08-9-25 10:04 發表
少少損可以搽返人奶.... 係屋企唔好著bra... 通風d 好快好架...
有d奶媽好似搽羊脂膏....

yes.... 真係好enjoy 架~~ 尤其bb 食完好冧咁對住你笑嘅時候~~

大宅

me2222.... 超懶... 而家可以埋身一定唔會走去泵...
埋身唔洗理佢食咗幾多... 要食就比佢啜(最多餵密d)...
唔食就一齊玩/瞓... 唔洗理d 冰奶雪奶幾時過期.....
個breast 入面嘅一定最fresh 最安全....
泵奶要預返佢要食幾多... 追奶有時都追得好辛苦....
only 返工泵兩次已經覺得好攰....
返到屋企仲要洗洗烚烚咁.... 真係攰到爆...

所以都真係好佩服全泵奶媽~~~ 一個字- 勁!!!

原文章由 yanlongma 於 08-9-25 10:29 發表
有無諗過今胎埋身餵?
泵奶要呀媽出力,之後仲要洗洗察察,埋身餵呢,就係bb出力,之後母子一齊瞓!
我懶,所以選擇埋身餵。
...

大宅

原文章由 yanlongma 於 08-9-25 10:29 發表
有無諗過今胎埋身餵?
我懶,所以選擇埋身餵。
...

可能我有第一次經驗, 所以第二胎亞仔我唔比佢埋身食.

因為佢食唔食到我唔知, 佢食左幾多我又唔知, 我夠唔夠奶比佢我又唔知, 但如果我泵出黎比佢, 佢食幾多我一定知, 佢飽唔飽我都知.

所以我第三胎都係要泵, 同埋我可以控到自己休息時間.

男爵府

要知道bb食得夠唔夠,可以數片片數目,由第五日起,一日有6條濕片,加上有正常增磅,就即係夠。
唔好介意,唔係想阻止你做全泵奶媽,事實上我都做過!只不過覺得與埋身餵的sweet&warm經驗相比,全泵實在太辛苦了!
原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-25 12:50 發表

可能我有第一次經驗, 所以第二胎亞仔我唔比佢埋身食.

因為佢食唔食到我唔知, 佢食左幾多我又唔知, 我夠唔夠奶比佢我又唔知, 但如果我泵出黎比佢, 佢食幾多我一定知, 佢飽唔飽我都知.

所以我第三胎都係要泵, 同 ...

大宅

ytap
原文章由 yanlongma 於 08-9-25 13:34 發表
要知道bb食得夠唔夠,可以數片片數目,由第五日起,一日有6條濕片,加上有正常增磅,就即係夠。
唔好介意,唔係想阻止你做全泵奶媽,事實上我都做過!只不過覺得與埋身餵的sweet&warm經驗相比,全泵實在太辛苦了!
...

唔介意, 不過你講得岩, 真係好辛苦, 由其士老公唔支持, 成日叫你唔好泵, 當時真係有誰共鳴.

但睇見亞仔好增磅, 返親健康院都話係大B, 仲要係排頭幾位, 自己又開心, 信心加強左要自己堅持堅持堅持.

咁多準媽咪, 無論你地用咩型式餵母孔比bb, 都一樣要堅持, 各位, 加油價!!

大宅

完全明白呀!!! 其實全泵又好埋身都好... 自己覺得堅持到落去就ok la~~ (雖然我都係覺得全泵真係好辛苦... 可以的話我一定全埋身!!! 唔洗煩又做少好多野& 帶bb出街好方便)

仲有.... 呢度有共鳴呀~~~~
我都試過出咗街... 谷到爆要搵toilet 手擠咗20mins 先舒服d...
老公都等到有d 怨言... 去旅行就更加唔洗講... 煩到爆!!!
我同老公以前都like weekend 上大陸按摩... 而家因為我要餵奶/ 泵奶-> 好煩所以一直都冇去到....

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-25 13:52 發表

唔介意, 不過你講得岩, 真係好辛苦, 由其士老公唔支持, 成日叫你唔好泵, 當時真係有誰共鳴.

但睇見亞仔好增磅, 返親健康院都話係大B, 仲要係排頭幾位, 自己又開心, 信心加強左要自己堅持堅持堅持.

咁多準媽 ...

別墅

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-9-25 13:52 發表
ytap

咁多準媽 ...
我係明年4月既mami, 我都想喂人奶. 有個問題想問, d奶泵左係冰格拎出黎點加熱? 要加到幾熱呢? 返左工之後係唔係吩咐工人定時喂定點呢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至