懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 fly2happy 於 08-10-2 14:01 發表
linglaulau:

我聽到人地話前後奶,唔知又係點呢?

前奶多d水份.. 甜d... 後奶多d脂肪... bb要食多d後奶先夠飽...
食得前奶多唔夠飽之餘有機會令到bb輕瀉架....
所以最好餵完一邊(at least 15 分鐘) 先餵另一邊...
有d 姑娘/醫生會suggest 擠走d前奶先比bb食...
不過我嗰時問醫生... 醫生就話身體會自動調節.... 唔洗搞佢...
最緊要係餵完一邊先餵另一邊.....

伯爵府

linglaulau :

你真係好,咁詳細解答..

大宅

原文章由 linglaulau 於 08-9-30 17:19 發表

旺角, mega box, 荃灣, 元朗 都有...

你可以上佢地web site 睇
http://www.eugenegroup.com.hk/center/contact.php

我only 去過mega box ... 我估應該冇沙田咁大??

我覺得mega box d人無咁pro, 問乜都唔識, 反而沙田ok囉.

大宅

原文章由 mantoby 於 08-9-30 10:07 發表
請問kln & nt 邊度有荷花呢???

discovery park, Tsuen Wan ( Yue King Sun Shing)

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

原文章由 Nail 於 08-9-29 13:44 發表
我今胎開刀,係政府醫院,無奈地佢地應會用奶粉餵住bb先,但我都想可盡快餵,想問下開刀係醫院可以用邊個姿勢餵?

You could lying on the bed and put BB on the bed besides you to feed BB.
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

原文章由 linglaulau 於 08-9-25 16:04 發表

冰格嘅奶可以預早擺落下格解凍... 食之前用溫水座暖(唔好好滾水.. 會kill 咗d 抗體架).. 和暖就ok... 唔洗好熱架... 到你有奶時可以用手test 吓d fresh breastmilk 做比較就知要幾熱... 其實都係和暖架咋...

餵 ...

you are very professional. You are now feeding full body milk ? I am feeding body milk and milk powder.

男爵府

我想知如果返工之後, 係公司d奶點帶返屋企, 還是直情泵走唔要架?

大宅

原文章由 Lai藍Ka睿mama 於 08-10-2 23:55 發表

我覺得mega box d人無咁pro, 問乜都唔識, 反而沙田ok囉.

仲有呢樣分別... 真係冇諗過....
不過其實我都好少响佢地度買野.....:;pppp:

大宅

原文章由 Wongpuinok 於 08-10-3 10:57 發表

you are very professional. You are now feeding full body milk ? I am feeding body milk and milk powder.

no la.... 我都係向d 經驗媽咪學野架咋.... 我都仲有遇到問題要其他媽咪幫架.... . 只不過自己都有過相同嘅問題去search 過information 先至知啫....
係呀... 全人奶... 不過我亞b好細食先夠咋...

大宅

原文章由 MavisNg 於 08-10-3 11:03 發表
我想知如果返工之後, 係公司d奶點帶返屋企, 還是直情泵走唔要架?

我公司有雪櫃... 我泵咗會擺响雪櫃... 放工再入保溫袋拎返屋企..

大宅

原文章由 linglaulau 於 08-10-3 13:02 發表

仲有呢樣分別... 真係冇諗過....
不過其實我都好少响佢地度買野.....:;pppp:

我一向都去沙田荷花買野, 我又想了解左件產品先買, 咁咪成日都要問人哩d點點點. 跟住有一次去mega果間店, 又係有幾樣野要問, 但結果係等等……….等等…… 我幫你問問, 一問又幾個字, 一問又幾個字, 等到你又唔行得開, 浪費我d時間. 與沙田差別很大, 可能人流唔一樣, 你知沙田假唔假期都多人到爆, 我指bb區, may be多人問野原固, 熟d掛.

男爵府

拎返屋企照比亞b食, 怕唔怕唔新鮮會肚痛架?

原文章由 linglaulau 於 08-10-3 13:06 發表

我公司有雪櫃... 我泵咗會擺响雪櫃... 放工再入保溫袋拎返屋企..

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

linglaulau:

前日我去左睇奶咀,原來仲有分size伽.

我想問我要買咩size好呀?

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

大宅

原文章由 MavisNg 於 08-10-3 13:54 發表

我個女都食咗咁樣嘅雪奶成年咁濟~ SO FAR 冇問題... 好多在職奶媽都係咁運d奶返屋企.... 咁你話怕唔怕呢??

泵奶保冷同回溫嘅方法之前有講過... 得閒可以睇吓.. 再唔係嘅再search 下母乳協會嗰d都有講架~

大宅

fly2happy,
你講緊奶樽用嘅咀?? 係咪nuk 呀??

nuk size 1 應該係最細嘅... for new born 應該都ok...

不過個人prefer 用十字咀.. 唔洗分size 咁煩... :p

伯爵府

原文章由 linglaulau 於 08-10-3 17:17 發表
fly2happy,
你講緊奶樽用嘅咀?? 係咪nuk 呀??

nuk size 1 應該係最細嘅... for new born 應該都ok...

不過個人prefer 用十字咀.. 唔洗分size 咁煩... :p

我覺得chuchu,nuk都幾好.如果我買nuk就用你既提議

如果我買chuchu呢?你bb有無用過呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

原文章由 MavisNg 於 08-10-3 13:54 發表

我都係咁拎返屋企比bb食,只要pump左之後立刻放入雪櫃,再用冰袋小心載好,咁就冇問題嫁啦。
我上一胎都餵左9個月,bb真係健康d嫁~

伯爵府

linglaulau:

我想問你邊一隻泵奶器好呀?!

我有留意過baby outlet既雙泵電動泵奶器

不過好似太貴,而且唔知好唔好用.

手泵既我都有留意,唔知你之前用邊一隻

而且又好用呢?

仲有唔知痛唔痛既呢?

大宅

原文章由 fly2happy 於 08-10-3 19:05 發表

我覺得chuchu,nuk都幾好.如果我買nuk就用你既提議

如果我買chuchu呢?你bb有無用過呀?

有呀... 用緊chuchu 母乳咀+玻璃樽... ok 呀... 不過係貴d lor
(我之前用chuchu 母乳咀+nuk 樽... 我個女唔食其他咀... 不過好似都有媽咪話chuchu 咀要bb出力啜先啜到... 有d bb唔出力會飲得好慢.... 但係我囡囡就係like 出力啜... 可能真係習慣埋身食....)

大宅

原文章由 fly2happy 於 08-10-5 20:17 發表
linglaulau:

我想問你邊一隻泵奶器好呀?!

我有留意過baby outlet既雙泵電動泵奶器

不過好似太貴,而且唔知好唔好用.

手泵既我都有留意,唔知你之前用邊一隻

而且又好用呢?

仲有唔知痛唔痛既呢? ...

我就係用緊ameda (即baby outlet 隻電雙泵)... 真係好好用..
貴係因為佢可以較快慢+大細吸力... 買之前都覺得貴... 用落覺得真係值得.. (之前試過medela mini... 大力就痛... 細力又泵唔到.. =.="其他未試過就唔知lu....)

手泵我用avent... 好用, 仲好抵用.... :p
手泵可以自己就住個力.. 唔一定要按到最底(最大力)... 所以唔會痛架...

首頁

尾頁

跳至