母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

自己唔夠堅持.

聽過有人話因為自己身體唔好,所以唔餵.

但其實產前講座時都聽過姑娘話,基本上o係香港,唔會話有人營養不良以致唔可以餵人奶.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

講真,我唔係好明點解個個都話餵人奶無得訓......

我2個小朋友,大仔今年5歲,當時因為唔夠經驗,出院後又未上奶,娘家果邊第一個bb,個個都好緊張,而阿仔又真係食唔飽,所以出院後第一日就要補奶粉,過左幾日,因為阿仔黃要入院照燈,果晚我就上奶喇.....仲谷到發高燒,104度...之後入左急症mouth:mouth:" />
第二日已經好似冇乜奶,但阿仔都習慣每晚果餐奶要食剩2安,之後埋身食,都食到8個月完全無奶出.....

但湊大仔好辛苦,冇得休息,又要開奶,又要洗奶樽,好多功夫做,超唔夠訓

相反細女,今年2歲,由出世開始就全人奶,直到8個月無奶出...只係試過2餐奶粉.
反而我訓多左好多喎,佢訓我可以訓,佢食緊奶我又可以訓,因為佢訓我側邊,半夜佢要食,我打側個身就ok,頭幾個月我基本上訓覺時件衫都唔扣埋.
又唔駛洗奶樽,唔洗開奶,就連口水肩都唔駛洗,做小好多野,自然多時間休息.

原文章由 POSEMOM 於 08-9-26 00:56 發表
TFMOM,

我想妳在其他媽媽版貼此TOPIC,回應的比這兒多十倍八倍呢!

總之,家下的人(不論老定嫩),對養育嬰孩的心態變得跟以前好不一樣!

老一輩的,她們經常會說自己生細路時,生活如何艱難(無得補),棉乾絮濕的揍大我們( ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊