想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近的起心肝量基礎體溫同用排卵試紙。
排卵試紙有測到強陽轉弱陽。
但基礎體溫一直升唔到上36.5。

上網睇過可能係黃體素不足(好似經期前會有啡色到先至有經血/情緒起伏大)大家有無醫生可以介紹下,想詳細做個檢查。
Thanks!

以下有少少資料上網搵到關於黃體素:
黃體素(Progesterone)與月經作用?
  黃體素的含量在排卵前較低,而排卵後開始增加,並在黃體期時達到高峰。因為排卵後濾泡細胞會轉為黃體細胞,可分泌黃體素,當黃體素>4 ng/mL時,會刺激下視丘的體溫調節中樞,造成女性基礎體溫的升高,且使子宮內膜增加有利於受精卵著床。直到黃體期結束,若無懷孕,則黃體素含量逐漸下降,子宮內壁剝落形成月經。

黃體素不足對月經的影響→
黃體素不足容易使月經不規則、高溫期只有8-10天不易受孕、經血過多、情緒易激動、沮喪、疲勞;身體有腹脹、水腫、乳房疼痛、頭痛等。

黃體素(Progesterone)與懷孕妊娠期作用?
懷孕時,體內會大量製造黃體素,體內的黃體素濃度會比未懷孕女性增加很多,持續到胎兒出生,其功能為使母體更適合胎兒生長。由於受到胎盤所分泌的人類絨毛膜刺激激素(hCG)刺激,所以能持續分泌黃體素,因此在懷孕後,黃體能繼續提供黃體素,如此可以維持至受孕後的8∼9週,之後,黃體將會慢慢的萎縮,此時黃體素則改由「胎盤」繼續分泌。

黃體素不足對懷孕妊娠期的影響→
黃體素若不足子宮內膜不穩定容易早期流產或要來月經前出現斷續小量出血,此外,黃體素可穩定懷孕機制亦包括:防止子宮收縮、防止新的濾泡形成、降低母體免疫系統的功能以避免發生抵抗懷孕的免疫反應等。

如何測量黃體素不足?

最簡單且準確的方式就是排完卵後第5-7天抽血便知,如果您有測量基礎體溫的習慣,您會發現高溫期不理想,始終都停在ov < 24 或攝氏溫度小於36.7℃,或基礎體溫高溫期少於12-14天,不過光憑此點來判斷有時會有誤差,建議還是驗血較準確.

黃體素不足藥物治療與黃體素副作用:

黃體素藥物介紹: 黃體素是在排卵後由黃體所分泌,具有有穩定子宮內膜,以利受精卵著床的功能。有經口服、注射或陰道塞劑等不同給藥方式。
(1)使用口服的黃體素,副作用有:頭暈,有少數病人會過敏
(2)打黃體素的肌肉注射,但因為這是一種油性注射,少數病人會痛跟過敏副作用
(3)打胎盤素,也就是胎盤素俗稱的 HCG,對於黃體素機能最強
(4)打排卵針,因為黃體素機能不足另一個所代表的意義就是卵巢功能不強,因此補充排卵針,排卵藥強化卵巢功能,也是一個補充黃體素的間接方法
(5)使用陰道凝膠、依醫師指示劑量使用

男爵府

瞓得好勳章

我體溫長期35.9或36高溫係36.3或4左右~我早幾日睇中醫~佢話我黃體不足飲藥調理~我新年前開始飲黑芝麻黑豆粉~一星期一至兩次雞泡膠湯~我想去驗血但又吾知排前定排後驗好

複式洋房

回覆:pinky226 的帖子

我都有睇中醫,針灸
但中醫話我血氣虛
但我食完幾個月都好似無咩效
加上睇基礎體溫,就算排卵後都唔高

而家有食滴雞精
唔敢再食葉酸,食完period 遲左

更加想驗一驗

洋房

邊度有得test Progesterone,會唔會好貴?

複式洋房

回覆:ahkuan8 的帖子

之前係另一個帖見到

大宅

BK Milk勳章

回覆:懷疑黃體素不足,有咩醫生/方法改善?

我都懷疑自己有這問題,我沒有check溫度,但之前試過初期流產,月經不準
我之前轉了另一隻葉酸和中醫,好似準咗,但因為無貨,食返dhc 今個cycle 又遲
現在打算停葉酸,睇下點

大宅

回覆:懷疑黃體素不足,有咩醫生-方法改善?

我經期超唔準(3x to 60 days) , 高溫期得大概11日,之後我食左2個月聖潔莓,第一個月period 變左35days, 第二個月就31 days, 跟住仲 左,或者你都試下呀

大宅

Dabebe 發表於 16-2-22 14:58
我經期超唔準(3x to 60 days) , 高溫期得大概11日,之後我食左2個月聖潔莓,第一個月period 變左35days, 第 ...

請問係邊個牌子呀?
我見有好多款,5花8門

別墅

回覆:myemily 的帖子

可唔可以pm個中醫呀?

男爵府

瞓得好勳章

Emily8100 發表於 16-2-22 14:07
我都有睇中醫,針灸
但中醫話我血氣虛
但我食完幾個月都好似無咩效
我睇第一個中醫話我血氣吾好~宮寒食左兩個月薬好似冇乜分別~轉另一個食左4次藥勁屙~再轉呢個話黃體不足~但我睇第一個醫生問過佢咩係黃體不足佢又冇話我係喎~所以我食埋呢幾次藥吾再睇住~排完卵去驗血~試下做多D運動~飲下湯水~調節下飲食~

男爵府

瞓得好勳章

Dabebe 發表於 16-2-22 14:58
我經期超唔準(3x to 60 days) , 高溫期得大概11日,之後我食左2個月聖潔莓,第一個月period 變左35days, 第 ...
我想問咩牌子~之前都見有人講過

大宅

引用:我經期超唔準(3x+to+60+days)+,+高溫期得大

原帖由 Dabebe 於 16-02-22 發表
請問咩牌子?邊度買?thx

大宅

回覆:懷疑黃體素不足,有咩醫生-方法改善?

我係iherb 買 nature\'s way Vitex 呀

大宅

BK Milk勳章

回覆:Dabebe 的帖子

點食法呀?是否不能同中藥同服?

男爵府

瞓得好勳章

Dabebe 發表於 16-2-22 20:43
我係iherb 買 nature\'s way Vitex 呀
想問下係咪有分~我上網見有隻 nature"sway nw173 Vitex Fruit 係咪有分別?thx

大宅

回覆:myemily 的帖子

呢個我唔太清楚呀,不過我當時停左食中藥

大宅

引用:Quote:Dabebe 發表於 16-2-22 20:43 我係ih

原帖由 pinky226 於 16-02-22 發表
想問下係咪有分~我上網見有隻 nature"sway nw173 Vitex Fruit 係咪有分別?thx
http://hk.iherb.com/Nature-s-Way-Vitex-Fruit-400-mg-100-Veggie-Caps/2053

pinky226    發表於 16-2-23 12:12

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+pinky226+於+16-02-22+發表想

原帖由 Dabebe 於 16-02-23 發表
http://hk.iherb.com/Nature-s-Way-Vitex-Fruit-400-mg-100-Veggie-Caps/2053
我今日都係iHerb度買咗呢隻試吓

男爵府

瞓得好勳章

想問下有冇分幾時食幾時停?thx

大宅

引用:Quote:Dabebe 發表於 16-2-23 07:23 http:/

原帖由 pinky226 於 16-02-24 發表
想問下有冇分幾時食幾時停?thx
我之前M一清哂就食,食到下一次 M 黎就停

首頁

尾頁

跳至