跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公有香港車牌,他打算3月到美國San Francisco or Fremont申請車牌,在網上登記申請日期,是否申請日期當天便可打手指摸和完成視力測試?筆試和路試日期是否當日完成後可馬上訂嗎?通常要排幾耐?他只是3月在美國逗留3天,然後4月才正式到美上班,希望可以在4月一到步便可考筆試和路試。

大宅

考完筆試先可以考路試,你叫佢上DMV溫定書先

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

三日無咩可能,筆試過咗至可以排期考路試,美國揸車同香港有d唔同,路試排期都要時間。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

我講紐約州及紐約市的做法, 因為我唔識加州

紐約市係 walk in 考筆試的, 一 pass 可以立即去駕駛學校報名路試, 通常排期個半至兩個月

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:申請美國車牌

其實點解唔係香港拎咗國際牌去,四月先慢慢搞美國車牌。個三日係用咩visa入境?

大宅

樓上ivy講得啱啊, 其實點解唔拎左國際牌先,因為可以有一年時間比你再係美國考返車牌,我係加州Daly City考路試,可以walk-in考

大宅

回覆:Angelaw 的帖子

謝謝各位的意見。

男爵府

回覆 hikiko999 的帖子

Hi, If I have the (HK) international driver license, I need to take the written test in CA again or take the road test only? Thanks.

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+hikiko999+的帖子Hi,+If+I+have+the+(

原帖由 Jan2010 於 16-03-09 發表
回覆 hikiko999 的帖子

Hi, If I have the (HK) international driver license, I need to take the writt ...
Have to take both.

男爵府

回覆 ivyscyip 的帖子

Ok, Thanks~

首頁

尾頁

跳至