心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

winifredwin 發表於 16-2-25 12:42
大把人想生存都難樓主惗生存無意義

難為左想生存既人及身邊人既感受

大宅

ingen 發表於 16-4-29 16:13
回覆 豬寶兔 的帖子

非常有同感, 成日都想放棄身邊一切......

我都係有左啊仔先有返啲人生希望
我一個人主力湊啊仔,我連沖涼去廁所都帶住佢,所以為左啊仔我唔可以死住 <----有時太絕望時咁諗
或者你諗下你有對仔仔好好既 62 99 同c6 ,你可以好自在做下自己野,已經比好多媽媽幸福

ingen    發表於 16-5-10 10:57

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

為活著感恩

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:有無人覺得生存是沒有意義

子爵府

回覆樓主:

有一本書關於心理學既書叫Road Less Travelled, 作者Scott Peck (中譯版叫「心靈地圖-追求愛與成長之路」),入面提到人生過程就係心靈成長,能做到心靈成長必須有紀律,而遵守紀律係痛苦既,驅使我地甘願接受呢種痛苦既動力就係愛。我諗你可能感覺生活不如意,身邊卻沒有人或事令你感覺活得有意義。其實我時不時都會有此感覺,所以常睇書開解自己。我諗如果你有宗教信仰的話,對人生既睇法或有不同。我本身無宗教信仰,但覺得如接受到的話,有宗教信仰係好過冇,打支懵仔針過一世,生活比較容易過。可惜我天生對每事都存疑問喜邏輯歸根究底,好多宗教對我來講都太 fictional 難以信服,惟近來對禪較有興趣,或者你可發掘一下對禪和各門哲學既認知,助你釋然。

有興趣可參考此書:
http://www.books.com.tw/products/0010226396

子爵府

winifredwin 發表於 16-2-25 12:42
大把人想生存都難樓主惗生存無意義

咁每個人經歷唔同不能作比較,每個人對人生看法都唔一樣,有人覺得有好嘢食去購物就滿足,偏偏有人唔好呢啲。冇計,各人追求不同罷了

natjosejim    發表於 16-5-24 17:33

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:下,我唔想離開,雖然百無了賴,但HEA住又一日

原帖由 tansyneko 於 16-02-24 發表
下,我唔想離開,雖然百無了賴,但HEA住又一日唔駛煩惱無憂無慮又一天係最開心的,只要仲有一息尚存,都一定要存 ...

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:為活著感恩

原帖由 lily233242 於 16-04-29 發表
為活著感恩

子爵府

心盲最可怕。

大宅

回覆:有無人覺得生存是沒有意義??

曾經有人問泰戈爾三個問題:
第一,世界上什麼最容易?
第二,世界上什麼最難?
第三,世界上什麼最偉大?
~泰戈爾回答:
一:指責別人最容易
二:認識自己最難
三:愛最偉大
我們需要做的是:
感恩給你機會的人;
感恩給你智慧的人;
感恩一路上陪伴你的人。
保持一顆感恩的心,你將無所不能!

我們都懂得感恩,因為不是所有事都理所當然的

珍珠宮

回覆 suma 的帖子

我又未至於灰到想早D離開. 但有時覺得好多困擾, 都有問自己, 生存為咗咩? 我係咪咁就一世?
我知唔關其他人事, 係自己性格使然. 我絕對係典型"先天下之憂而憂, 後天下之樂而樂". 請不要誤會, 我不是范仲淹, 我只係一個全天候"杞人憂天"嘅人.

我甚至好怕細佬妹揾我. 因為佢地有咩麻煩事我會比佢地更煩悶. 甚至事情已經解決, 但我仍會有陰影好耐都纏繞住我. 所以我心底成日有個念頭, 如果我係獨生女幾好. 我知咁諗係唔啱. 我細佬妹對我唔錯嘅. 只係佢地做人比較有原則有要求, 有不平事會爭取, 但我好怕呢D場面. 所以同佢地相處好有壓力.

至於我本人, 不如意事當然"十之八九", 就算有開心事我都唔敢大笑或從心底開心. 因為我好多次都體驗到只要我好開心, 惡運就會到. 即係個天都唔想我開心.

~~樓主唔好意思, 借用了你的post~~

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

worthy 發表於 16-5-3 16:39
回覆 suma 的帖子

我又未至於灰到想早D離開. 但有時覺得好多困擾, 都有問自己, 生存為咗咩? 我係咪咁就一 ...
你所講「 就算有開心事我都唔敢大笑或從心底開心. 因為我好多次都體驗到只要我好開心, 惡運就會到. 即係個天都唔想我開心.」完全認同, 我已經好耐無為一件開心O既事而開心...我都有呢種恐懼, 覺得開心只係好短暫, 開心又點?做人真係好累

大宅

回覆樓主:

有同感,做人真係有好多野煩,好攰…………

公爵府

suma 發表於 16-2-24 10:53
人越大就越覺得生存沒有什麼意義, 想早點離開, 有沒有人也有同樣的想法??

我十幾歲時已有咁嘅想法

大宅

生存,需要有勇氣去支持,帶領自己及身邊人前進既動力
離開,需要更大的勇氣去做,要安排好身邊一切而不是逃避責任,不是只為一念之間,結束生命後,事情就會結束;只是把問題掉低給生存的人去負擔、去傷心、為你辨身後事。

若然你已有離開的念頭,證明了你已有足夠的勇氣去面對之後的所有,何不運用這股強大的勇氣,去面對現實去勇敢生存?

出生,我們不能選擇,但我們至少要為自己活得開心作為出發點;有時候,你有時間想結束生命的同時,正正有無數人為自己多呼吸一口氣,多生存一陣子而用盡畢生的運氣去爭取。

希望樓主,努力、盡力、有勇氣的走人生以後的道路。

人生的路,不知道上天給予多長,只知道每一刻自己活得實在、無憾就好。

祝,一切安好。

跳跳虎2015    發表於 16-5-13 16:44

男爵府

在而家既香港, 真係無生存既意義...

複式洋房

生存不知為什麼

伯爵府

有人生專貴家有人貧窮下賤,業力輪迴而矣!

別墅

回覆:有無人覺得生存是沒有意義

我永遠不再做人啊&#128522;

別墅

有啊 日日湊仔 又無乜目標 個人好頹 成日又亂諗野

首頁
12345...6

尾頁

跳至