心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:有無人覺得生存是沒有意義??

與自己好好相處

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:有無人覺得生存是沒有意義??

感恩的人覺得快樂

不是因為快樂才感恩

水晶宮

引用:暫時無咁諗過我仲想睇個仔長大成人+結婚生

原帖由 Baby_Mum09 於 16-03-12 發表
暫時無咁諗過
我仲想睇個仔長大成人
結婚生仔 收下家用
\'80歲度瞓瞓下就去咗
咁就功德無量 \'

水晶宮

引用:曾經有人問泰戈爾三個問題:第一,世界上什

原帖由 moniquehappy 於 16-05-02 發表
曾經有人問泰戈爾三個問題:
第一,世界上什麼最容易?
第二,世界上什麼最難?
説得很好

公爵府

我都覺得係,一大堆責任,宜家主力養父母,好好養大培育個仔,對將來無乜寄望。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

brabobo 發表於 16-5-18 21:54
其實做人嘅意義係在於識得氹自己開心,
屈住屈住過一日,我情願平平靜靜安安樂樂咁過!
有冇意義好睇你自己 ...

好認同你呢一句:
當你不斷面對無常,就會覺得生命可貴

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

natjosejim 發表於 16-5-24 16:50

再次表達認同

每天被鬧鐘響醒,我便立即感恩…活著真好,我還可以彈起床落地冇痛症,精神爽利咁一家人食早餐然後返工返學,我工作好忙…霎時又收工,為無風無浪又完成了一天的工作感恩,吃過晚飯,幫女跟吓功課便刷牙洗面瞓覺,安安樂樂平平凡凡咁日復日感恩…於願足矣

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-24+16:50+本

原帖由 lily233242 於 16-05-28 發表
每天被鬧鐘響醒,我便立即感恩…活著真好,我還可以彈起床落地冇痛症,精神爽利咁一家人食早餐然後返工返 ...
戥你開心!

祝願大家活在平安喜樂中!

用戶要求終止服務

aptcan 發表於 16-2-24 16:37
我只覺得人生係辛苦,只望下世唔好再做人姐﹗
想不到在網上遇到有人同我有相同諗法的人.

實不相瞞, 我童年每日都被大哥打...我老豆又覺得我克死我對下的弟弟.

我好記得還在唸幼稚園時, 有一晚我好想自殺, 還記得走去紅色書包仔度囉枝鉛筆出來, 諗住寫遺書(因為, 睇電視D 人死前要寫遺書, 但因為唔識寫個遺字, 想着哭着太倦,睡著了)

對我來說,LEE一 生要做我老豆個女係最大咒詛...我非常艱辛才可長大.

生命有甚麼意義... 我只是他們在無避孕的情況下,做愛之後的後遺症.

水晶宮

引用:Quote:aptcan+發表於+16-2-24+16:37+我只覺

原帖由 mok239 於 16-05-28 發表
想不到在網上遇到有人同我有相同諗法的人.
別讓不幸的童年拖自己的後腿,好好生活,好好愛自己!

用戶要求終止服務

natjosejim 發表於 16-5-28 22:06
別讓不幸的童年拖自己的後腿,好好生活,好好愛自己!
網友,

對人來講....人生第一份兼最大最重要的祝福或叫得到上天最大眷顧是-----得到父母的愛

有很多人就是一生得不到甚麼成就(廣結良緣/事業幹得出色...等) , 但只要他們在孩提時得到父母的愛,終他們一生也會因此而有動力活下去.

你看看那些作奸犯科的人, 多為童年得不到滿足的人.

唯一推動我不自殺, 要活下去的原因......而是比較起來,現在的生活無以前咁艱苦.. 我已脫離父母, 獨立咋...

不過, 也多謝你為我送上片語留言, 以示鼓勵.

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-28+22:06+別

網友,

對人來講....人生第一份兼最大最重要的祝福或叫得到上天最大眷顧是-----得到父母的愛
孩童時,得到父母的愛、關心和照顧,就真是贏在起跑線!

我不能說小時候,完全沒有父母的愛,但子女多、擔子重、爸爸忙於工作賺錢、媽媽忙於家務,分身乏術,關心和照顧就是比較基本那種,加上其他原因,我過的也是一個千蒼百孔的童年。無語問蒼天,每夜難眠,苦思人生意義的日子,也有好幾段。

點都好,我終於站穩腳步,自立堅強,去走我的人生路,不再惶惶不可終日,不再輕易為他人所動搖,感恩我的活著,我的生命,上天賜給我的各種才能,比上不足 ,比下有餘!

洋房

只係樓主並未搵到自己生存的目的姐,加油!

用戶要求終止服務

natjosejim 發表於 16-5-28 22:36
孩童時,得到父母的愛、關心和照顧,就真是贏在起跑線!

我不能說小時候,完全沒有父母的愛,但子女多、擔 ...
LEE 句真要比天下為人父母者看看.

你下半部份分享你怎樣堅立自己....我呢..

我只想起在這樣的環境下長大....也幸好無學壞,執一身彩吧!

還有, 你那句無語問蒼天...也是我的心底話.

十分多謝你肯為我這萍水相逢的人留下正面的說話, 多謝!

今夜我賺到了. 多謝您, 非常多謝您!!

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-28+22:36+孩

大家網上結緣,啱傾多傾幾句,共勉之!

其實,睇咗公海 嗰個 雙失廢青Post,再回頭看,在兒童、青少年期,於一個匱乏、欠缺、艱辛的環境成長,長遠計,也不一定是壞事,起碼不少人會學懂珍惜、𡚒鬦、抗逆、堅毅、體諒等等

用戶要求終止服務

brabobo 發表於 16-5-18 21:54
其實做人嘅意義係在於識得氹自己開心
屈住屈住過一日,我情願平平靜靜安安樂樂咁過!
有冇意義好睇你自己 ...
Brabobo,

我也是呀! 所以我成日都會搞下笑, 有時講野會癲癲得得咁, 面上保持微笑....其實我目的是想累積快樂時光.

內心及內在的我一點也談不上樂觀.

最諷刺的事, 竟然有不少人覺得我"好似" 無時無刻都好開心(X100000000000)跟本不是

我的問題是-----難道我是虛偽的人? 我是戲子? 但其實我只是想為自己累積快樂的經驗左喎!

請問這兒有無人像我------有此困惑(我是戲子..我虛偽)

民房

你有無試過去幫助別人?義工或無報酬的,妳試試如何,OK

男爵府

mok239 發表於 16-5-28 23:44
Brabobo,

我也是呀! 所以我成日都會搞下笑, 有時講野會癲癲得得咁, 面上保持微笑....其實我目的是想累積快 ...

其實有好多人笑面迎人內心世界好陰暗,
雖然話我半生無咩風浪,童年陰影每個人都有!
問題係你想唔想比陰暗面支配?

男爵府

mok239 發表於 16-5-28 23:09

最近我常想這個問題,所謂成人或者為人父母的!
其實年月增長但係思想仍然好幻稚!

ps︰對於你嘅遭遇深感難過,過去左嘅事實已經改變唔到,我地必需要學懂放下接受!

瑪瑙宮

mok239 發表於 16-5-28 22:21
網友,

同意

首頁

尾頁

跳至