在職全職

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:我真係好厭惡做全職媽媽,+日日睇功課,+默

原帖由 mypineapple 於 16-02-25 發表
我真係好厭惡做全職媽媽, 日日睇功課, 默書, 又要同仔角力, 真係好辛苦! 好驚再咁落去我會癲

...
放鬆d,如果真係跟得好辛苦,試下放佢出去跟功課,免影響母子感情,如果你返左工你放得低小朋友咩

公爵府

回覆:yanyan-mummy 的帖子

真係好矛盾!又唔放心孩子學業, 但自己跟又會癲, 真係唔知應該點做

別墅

引用:我真係好厭惡做全職媽媽,+日日睇功課,+默

我真係好厭惡做全職媽媽, 日日睇功課, 默書, 又要同仔角力, 真係好辛苦! 好驚再咁落去我會癲

...
Same here! 我都好唔鐘意做,但我真係無得揀。我昨日都覺得我遲早會抑鬱症! 今日出去見下人心情先鬆返少少!

雖然我個仔只係k2, 但我見鄰居日日鬧仔都feel到好大壓力。

別墅

回覆:有諗過再番工嗎?

我仔而家k1都每日2樣功課 今年9月阿妹又將讀N班 加上阿仔多活動 相信黎緊都好忙!
自僱咗2年幾,如果出黎再打工 該比較難了。
邊有工作返半日 又隨時俾人放假陪仔女活動吖?

公爵府

回覆:DicksonBaBa 的帖子

真係好少呢類型既工

公爵府

回覆:thankyoutha 的帖子

對住小學既孩子真係好大壓力

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:有諗過再番工嗎?

我剛辭工了,就係因小孩升小學,想返去睇功課,同楼主你相反

公爵府

回覆:ms.coffee 的帖子

小朋友有多大?

複式洋房

我都是ftm了11年, 阿女快升中了,而家好想出來工作. 個人覺得小學階段是重要的, 因為要同佢建立了學習的規律, 打好根基, 加上小學會聽教多D, 上了中學你成日ee 我我都就話你煩啦. 而家待小朋友重細, 讀下D 書或建立自己興趣, 幾年之後就搵工都容易一些.

男爵府

引用:我仔而家k1都每日2樣功課+今年9月阿妹又將

原帖由 DicksonBaBa 於 16-02-27 發表
我仔而家k1都每日2樣功課 今年9月阿妹又將讀N班 加上阿仔多活動 相信黎緊都好忙!
自僱咗2年幾,如果出黎再 ...
你自顧,做生意?

大宅

回覆:mypineapple 的帖子

我都係等女讀大學才找工,因為重要之前小學同中學,我快上班了,半日工不錯,又可煮飯回家,一至五,六日休息!

別墅

引用:Quote:原帖由+DicksonBaBa+於+16-02-27+發

原帖由 wellmax 於 16-03-30 發表
你自顧,做生意?
係 自顧 時間可以自己分配 好用好多

大宅

我都有2個仔仔,一個快6個月,一個2歲8個月,全職2年半,自己做兼職美容顧問,在家工作,時間自己安排

公爵府

回覆:Littlebaby213 的帖子

美容顧問?

別墅

引用:我真係好厭惡做全職媽媽, 日日睇功課, 默

...
我仔仲細未到你嘅階段,但我想知道小朋友角力原因,喺因為功課太多?太深?定佢地淨喺想玩?

大宅

無,因為我老公係屋企係唔做家務的,如果我再返工的話,又要湊子又要做埋屋企家務,我實頂唔順。

公爵府

回覆:bonniepenguin 的帖子

仔做野hea

男爵府

回覆:mypineapple 的帖子

我依家返半日part-time,暑假找社區中心暫托半day,有得玩,有野學

男爵府

引用:我真係好厭惡做全職媽媽, 日日睇功課, 默

...
我就係咁,day day放學好似同佢

複式洋房

由囡一歲半開始,到現在八歲了,都是全時間媽媽,怎麼說呢!我的女兒其實也很頑皮,叫她做什麼也不會乖乖去做,又多壞點子,又愛作弄人。但我還是很感恩的能看到她每天的成長,跟她一起成長,總覺得她很可愛,每天也是小可小可的叫她。她也很愛我,但還是常發俾氣,打我,罵我。總括來說,我看到她的進步,慢慢的,和她一起過還是幸福的

首頁

尾頁

跳至