家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽... 請不要向我說對不起.

一路以來我從來都無問媽媽有幾多資產, 只知佢平時會做定期收息過活, 自結婚以來佢叫我以後不用拿家用回家因我自己已有個家.
但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六晚還好地地約媽媽去游水, 但轉頭打來說不去問佢發生什麼事情都無說收線, 15 分鐘後再打去佢只說雷曼無晒d 錢. 而我心目中的數字估可能是幾拾萬. 第二天早上去遊行問清楚她哭著說對不起我們姐弟, 父親. 她說佢自己一手敗晒所有身家145萬, 本來佢唸住派息已夠用餘數死後分給我們, 原來平時節衣縮食落得如此下場.

媽媽個户口一路都有sales follow, 當日定期完咗sales 叫佢買此產品, 在介紹有關產品時只是計算每次派息可以有幾多, 問佢有什麼風險, sales 只是說你到期日取回就物風險都無保証取回本金.根本佢只是以為是一d 稍為高息產品等同定期一樣, 所以都將畢生積蓄放了落去, 另外又sales 了一份人壽當時阿媽都講60幾歲人咁死咗點算. sales 米話加個細佬名落去. 佢地為了佣金不停向老人家埋手. 而家父親不知此事, 媽都不懂得如何向父親交代. 心情極差飯都吃不下.

媽請你不要再對我們說對不起不要自責, 你要保重身體, 就當畢錢提前分了給我們好了.

男爵府

原文章由 YanYan0116 於 08-10-8 00:18 發表

真係難為了老人家在不斷自責, 希望你媽媽的心情可以早日平復.

昨天看清楚媽d 單即刻想去報警但警方叫我去證監同金管局, 事原個sales 早於2002年開始sales 我媽買基金而銀碼usd 100,000. 4.5年後保證回報 110%即是可以取回usd 110,000, 3年後bank sales2005 年2月28日 無那那同我阿媽講到期,實則是否到期我阿媽唔知. 當其時米聽sales 講取回 usd 105,700. 但明明仲有 1.5年便可以多取usd 4300利息. 咁點解sales 會同我阿媽提早贖回. 原來佢有計劃地 sales 我阿媽買迷你債劵係2005年 3月10 日叫我投資usd 50,000. 見之前贖回基金未買晒又係 2005年 4月頭再sales 買人壽usd 55000. 即是應買儘買. 至於港幣account 一早已經sales 咗佢過佰萬啦. 阿媽退咗休啦有無須要咁博而家bank sales 放緊假. 我真係要問清楚佢想點.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mandy_lee 於 08-9-24 11:40 發表
媽... 請不要向我說對不起.

一路以來我從來都無問媽媽有幾多資產, 只知佢平時會做定期收息過活, 自結婚以來佢叫我以後不用拿家用回家因我自己已有個家.
但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六 ...

真係難為了老人家在不斷自責, 希望你媽媽的心情可以早日平復.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ksorange 於 08-10-7 12:02 發表
有冇人去警方報左案
佢地會問什麼問題呢
等大家有個準備

6/10/08 那天交了千多份投訴信給警方,
他們遲些會聫路事主的.

大宅

有冇人去警方報左案
佢地會問什麼問題呢
等大家有個準備

原文章由 Jasmine-4711 於 08-10-7 00:10 發表
大家週三10am要去立法局遊行,因大部份銀行仲'考慮緊'肯唔肯50-60%買番d minibond.要俾d壓力d銀行.

仲有金管局監管不力都未道歉.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

大家週三10am要去立法局遊行,因大部份銀行仲'考慮緊'肯唔肯50-60%買番d minibond.要俾d壓力d銀行.

仲有金管局監管不力都未道歉.

男爵府

原文章由 tinyee 於 08-10-6 23:13 發表
我剛剛才知原來我媽媽都是受害者,她只是想將錢放入普通儲蓄戶口, 結果銀行個相熟職員叫她買債劵,我媽還問她會不會蝕的, 個職員說沒風險的, 不會升不會跌,只是息口高些. 她70多歲、字都不識一個,沒有相關知識, 完全相信個 ...

你要睇住你媽媽呀點解你咁遲先知, 是不是你媽媽無講比你知呀.你媽買了什麼產品, 以我所知佢地已經分晒bank & 分group 啦. bank 個d 人真係唔熟唔食. 近日先發現阿媽早於2002 年已經比個sales 叫佢買基金, 原本要做4.5 years 點知個sales 3.5 years 叫我阿媽將份單贖回, 跟住轉買minibond. 我阿媽又聽佢點. 個sales 為了佣金物都做得出. 而家佢放緊10幾日假, 我有時間要搵佢傾下計先.

別墅

我剛剛才知原來我媽媽都是受害者,她只是想將錢放入普通儲蓄戶口, 結果銀行個相熟職員叫她買債劵,我媽還問她會不會蝕的, 個職員說沒風險的, 不會升不會跌,只是息口高些. 她70多歲、字都不識一個,沒有相關知識, 完全相信個職員,這就將畢生血汗錢放入雷曼,到打簿才知自己的錢全沒了, 事件發生後, 她幾天都睡不著,幾乎心臟病發.

真無陰公, 銀行職員怎可以為了賺取佣金, 這樣害老人家, 利用她的信任, 欺騙她, 她們承受不起風險的. 如果那些老人家因為此事有何三長兩短,她們要受天譴的, 我一定要為我媽媽討回公道。

大宅

雷曼迷你債券的個別投資者收到銀行通知,願意商討和解賠償。
[url=]民主黨
[/url]候任[url=]立法會
[/url]議員甘乃威證實,收到一名投訴人通知,有銀行願意退回部分投資款項,並要求在追討名單中剔除名字,但投訴人沒有透露詳情。
他表示,部分投訴人正與銀行聯絡,商討和解的可行性。
[url=]金管局
[/url]已接獲逾2000名購買由雷曼兄弟擔保的迷你債券的市民投訴,指銀行涉嫌以誤導或不良手法銷售迷你債券。

大宅

wow.... citibank is too bad to state yr ELN as zero value.

report to hkma ..... to seek a fair treatment

原文章由 波子 於 08-9-30 21:46 發表

He bought with SCB.
Impossible.
我有一個仔仔, 5/11/02出生

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 caa 於 08-9-30 16:00 發表
At which bank did your husband buy the ELN? Citibank just sent us a letter saying they will state in the next bank statement to us that the value of of the ELN is ZERO.

How responsible Citibank is!! ...

He bought with SCB.
Impossible.

伯爵府

At which bank did your husband buy the ELN? Citibank just sent us a letter saying they will state in the next bank statement to us that the value of of the ELN is ZERO.

How responsible Citibank is!!! They've never contacted us on their own and the first communication to us is to tell us our ELN is ZERO VALUED. We withdrew all monies from Citibank and will never ever put money at Citibank!!!! And I will never seek advice from or even talk to those relation managers or whatever who is actually salesperson of any bank!!!

Don't talk to any salesperson. My lesson here is: if you decide to place fixed deposit, just go to the counter and tell the teller to strictly follow your instruction. Don't listen to the bank staff about anything that is so-called their today's best offer.

原文章由 波子 於 08-9-30 14:29 發表

My husband 星期日下午去左參加由民主黨攪的"雷曼兄弟產品硏討會", 佢話當日座無虛席, 有千幾人出席, 大部分都係長者, 個個都係被銀行職員游說話好似做定期差唔多好穩陣, 息重高少少. My husband 都被銀行識員 ha ...

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 KWT 於 08-9-30 12:12 發表
看完之後真的很難過.今次很多老人家中招,d銀行職員(sales)要負上90%責任.老人家多數會在銀行做定期存款,一般都有相熟的職員跟進,如果佢地要sale 呢d咁既所謂"債券"給佢地,很難不中招,因為老人家相信這些職員.

早排 ...

My husband 星期日下午去左參加由民主黨攪的"雷曼兄弟產品硏討會", 佢話當日座無虛席, 有千幾人出席, 大部分都係長者, 個個都係被銀行職員游說話好似做定期差唔多好穩陣, 息重高少少. My husband 都被銀行識員 hard sell 到買左份 ELN, 本來佢係同銀行做定期, 依家.......

男爵府

hashtag影視迷勳章

看完之後真的很難過.今次很多老人家中招,d銀行職員(sales)要負上90%責任.老人家多數會在銀行做定期存款,一般都有相熟的職員跟進,如果佢地要sale 呢d咁既所謂"債券"給佢地,很難不中招,因為老人家相信這些職員.

早排都有高薪/高職位的經理因為工作壓力自殺啦!所以若要交數,難免......

呢次真是大打擊,已經這把年紀,點樣可以game over後,再來一次重新儲錢?希望中招的老人家看開一d,家人體諒多d.

男爵府

原文章由 dabbycheung 於 08-9-27 14:18 發表

Mandy,

知道你媽咪個case好替你難過,不過現階段最緊要係睇實你媽咪既身體,你同你媽咪都要保重身體呀!

因工作關係,之前都有經常接觸各銀行既前線服務員,當客人打算購買呢類投資產品既時候,唔係間間銀行都會叫客人做呢類 ...

多謝你關心,星期一我會打去金融管理局問清楚.

伯爵府

原文章由 mandy_lee 於 08-9-27 13:27 發表

今天去boc 問佢取回評估風險問卷佢話無, 問佢點解佢話當其時是不須要的. 有無人知 2005年3月買是不是真的不用填.

Mandy,

知道你媽咪個case好替你難過,不過現階段最緊要係睇實你媽咪既身體,你同你媽咪都要保重身體呀!

因工作關係,之前都有經常接觸各銀行既前線服務員,當客人打算購買呢類投資產品既時候,唔係間間銀行都會叫客人做呢類風險評估既問卷。由其係05年,記憶中當年真係好似唔多興做呢類問卷。

男爵府

原文章由 hw1115 於 08-9-25 22:30 發表

She/he shall have HKMA Reg. No.

今天去boc 問佢取回評估風險問卷佢話無, 問佢點解佢話當其時是不須要的. 有無人知 2005年3月買是不是真的不用填.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 mandy_lee 於 08-9-25 22:21 發表

我想問sell 我阿媽個sales 要不要取牌先可以sales 係邊度先可以查到佢有無牌.

She/he shall have HKMA Reg. No.

男爵府

原文章由 katngan 於 08-9-25 12:21 發表
睇哂你地d post, 我發現原來我屋企人都唔係invest 左好多係Minibonds (唔係風涼話, 唔好誤會!), 所以我reply 都少左.

不過, 呢d點都係老人家的血汗錢, 銀行真係唔應該咁做.

...

我想問sell 我阿媽個sales 要不要取牌先可以sales 係邊度先可以查到佢有無牌.

大宅

睇哂你地d post, 我發現原來我屋企人都唔係invest 左好多係Minibonds (唔係風涼話, 唔好誤會!), 所以我reply 都少左.

不過, 呢d點都係老人家的血汗錢, 銀行真係唔應該咁做.

原文章由 POTATOYUNG 於 08-9-25 00:11 發表
樓主, 我都係受害人, 不過我還年輕,可再捱過, 老人家就慘得多, 各銀行職員曾sell過人買此債券, 是否還能"訓
得好" , 如溫總理講"這些人,沒良心"

首頁

尾頁

跳至