家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽... 請不要向我說對不起.

一路以來我從來都無問媽媽有幾多資產, 只知佢平時會做定期收息過活, 自結婚以來佢叫我以後不用拿家用回家因我自己已有個家.
但好景不常萬萬想不到雷曼事件會發生在我屋企身上, 星期六晚還好地地約媽媽去游水, 但轉頭打來說不去問佢發生什麼事情都無說收線, 15 分鐘後再打去佢只說雷曼無晒d 錢. 而我心目中的數字估可能是幾拾萬. 第二天早上去遊行問清楚她哭著說對不起我們姐弟, 父親. 她說佢自己一手敗晒所有身家145萬, 本來佢唸住派息已夠用餘數死後分給我們, 原來平時節衣縮食落得如此下場.

媽媽個户口一路都有sales follow, 當日定期完咗sales 叫佢買此產品, 在介紹有關產品時只是計算每次派息可以有幾多, 問佢有什麼風險, sales 只是說你到期日取回就物風險都無保証取回本金.根本佢只是以為是一d 稍為高息產品等同定期一樣, 所以都將畢生積蓄放了落去, 另外又sales 了一份人壽當時阿媽都講60幾歲人咁死咗點算. sales 米話加個細佬名落去. 佢地為了佣金不停向老人家埋手. 而家父親不知此事, 媽都不懂得如何向父親交代. 心情極差飯都吃不下.

媽請你不要再對我們說對不起不要自責, 你要保重身體, 就當畢錢提前分了給我們好了.

男爵府

原文章由 viewer 於 08-9-24 13:53 發表

香港人真慘,
要擔心小朋友飲大陸毒奶出事,
又要擔心老人家俾無良Sales詭出事!

好多謝各位係度比我抒發一下. 而家唯有係度等. 同希望中銀份保單無事. 最重要係媽媽可以早日放低.

男爵府

原文章由 chweebebe 於 08-9-24 17:25 發表
我都係今次受害者,喺中信嘉華買咗50萬ELI...雷曼出品...己經e咗投訴信,我聽日會離開香港8日,好擔心!我哋呢班苦主可以點呀...
P.S.己收到係mb #...多謝!我哋互相支持住呀! ...

阿媽而家有物集會都會出席, 但好怕父親在電視or 報紙看到她. 佢已經另外約了幾個婆婆一齊去 全部都係 60幾 70 歲 . 臨老先落得此下場, 真是不忍心.

男爵府

原文章由 katngan 於 08-9-25 12:21 發表
睇哂你地d post, 我發現原來我屋企人都唔係invest 左好多係Minibonds (唔係風涼話, 唔好誤會!), 所以我reply 都少左.

不過, 呢d點都係老人家的血汗錢, 銀行真係唔應該咁做.

...

我想問sell 我阿媽個sales 要不要取牌先可以sales 係邊度先可以查到佢有無牌.

男爵府

原文章由 hw1115 於 08-9-25 22:30 發表

She/he shall have HKMA Reg. No.

今天去boc 問佢取回評估風險問卷佢話無, 問佢點解佢話當其時是不須要的. 有無人知 2005年3月買是不是真的不用填.

男爵府

原文章由 dabbycheung 於 08-9-27 14:18 發表

Mandy,

知道你媽咪個case好替你難過,不過現階段最緊要係睇實你媽咪既身體,你同你媽咪都要保重身體呀!

因工作關係,之前都有經常接觸各銀行既前線服務員,當客人打算購買呢類投資產品既時候,唔係間間銀行都會叫客人做呢類 ...

多謝你關心,星期一我會打去金融管理局問清楚.

男爵府

原文章由 tinyee 於 08-10-6 23:13 發表
我剛剛才知原來我媽媽都是受害者,她只是想將錢放入普通儲蓄戶口, 結果銀行個相熟職員叫她買債劵,我媽還問她會不會蝕的, 個職員說沒風險的, 不會升不會跌,只是息口高些. 她70多歲、字都不識一個,沒有相關知識, 完全相信個 ...

你要睇住你媽媽呀點解你咁遲先知, 是不是你媽媽無講比你知呀.你媽買了什麼產品, 以我所知佢地已經分晒bank & 分group 啦. bank 個d 人真係唔熟唔食. 近日先發現阿媽早於2002 年已經比個sales 叫佢買基金, 原本要做4.5 years 點知個sales 3.5 years 叫我阿媽將份單贖回, 跟住轉買minibond. 我阿媽又聽佢點. 個sales 為了佣金物都做得出. 而家佢放緊10幾日假, 我有時間要搵佢傾下計先.

男爵府

原文章由 YanYan0116 於 08-10-8 00:18 發表

真係難為了老人家在不斷自責, 希望你媽媽的心情可以早日平復.

昨天看清楚媽d 單即刻想去報警但警方叫我去證監同金管局, 事原個sales 早於2002年開始sales 我媽買基金而銀碼usd 100,000. 4.5年後保證回報 110%即是可以取回usd 110,000, 3年後bank sales2005 年2月28日 無那那同我阿媽講到期,實則是否到期我阿媽唔知. 當其時米聽sales 講取回 usd 105,700. 但明明仲有 1.5年便可以多取usd 4300利息. 咁點解sales 會同我阿媽提早贖回. 原來佢有計劃地 sales 我阿媽買迷你債劵係2005年 3月10 日叫我投資usd 50,000. 見之前贖回基金未買晒又係 2005年 4月頭再sales 買人壽usd 55000. 即是應買儘買. 至於港幣account 一早已經sales 咗佢過佰萬啦. 阿媽退咗休啦有無須要咁博而家bank sales 放緊假. 我真係要問清楚佢想點.

首頁

尾頁

跳至