自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個囝3歲幾, 無飲過毒奶粉. 但依家市面好多product都驗都有呢隻三聚x胺, 加上我陀佢時飲好多蒙牛, 究竟使唔使帶佢去驗呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我個囡雖然無飲過話驗左有毒奶的奶粉, 但我都會帶佢去 check 下不過唔係而家, 我唸過多幾個星期無咁多人先去, 比 d 飲過 d 小朋友驗先....

大宅

如果唔係長期不間斷咁飲,又無腎結石徵狀,都唔洗担心嘅!如果真係打算去驗(政府個d),要有心理準備會好火滾,因為太混亂la!

大宅

得閒無野做時就會去..

大宅

咁有咩徵狀?

原文章由 eeyore0511 於 08-9-24 15:11 發表
如果唔係長期不間斷咁飲,又無腎結石徵狀,都唔洗担心嘅!如果真係打算去驗(政府個d),要有心理準備會好火滾,因為太混亂la!

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 eeyore0511 於 08-9-24 03:11 PM 發表

頭先睇都市閒情話有時會無明顯的徵狀架 (因為係個腎入面)..... 如果有 (好似 d 石去左輸尿管就會小便痛同有血或者個腎痛) 就已經係嚴重架啦..... 所以我唸住等個人潮過左無咁多人先至去....

大宅

所以就話視乎飲咗幾多,因為我見有d家長話個小朋友間中飲1,2次都走去驗腎,阻住咗d真正有需要嘅小朋友。

男爵府

就係羅. 我見報紙講好多驗到有結石的小朋友都係無明顯病徵ge. 不過都同意, 唔應該呢個時候去同有需要的人爭就真.
原文章由 catjeffcat 於 08-9-24 15:19 發表

頭先睇都市閒情話有時會無明顯的徵狀架 (因為係個腎入面)..... 如果有 (好似 d 石去左輸尿管就會小便痛同有血或者個腎痛) 就已經係嚴重架啦..... 所以我唸住等個人潮過左無咁多人先至去.... ...

珍珠宮

原文章由 雙子媽媽 於 08-9-24 03:36 PM 發表
就係羅. 我見報紙講好多驗到有結石的小朋友都係無明顯病徵ge. 不過都同意, 唔應該呢個時候去同有需要的人爭就真.

係呀.... 因為我地屬於唔係咁急需要驗個 d, 因為唔係日日咁飲個 d, 等個 d 真係日日都飲個 d 去驗先啦.... 我唸佢地都很擔心自己小朋友會有事..... 食唔安瞓唔落, 自己日日比毒奶自己的小朋友飲.... 好似我同事都係咁, 佢兩個囡都係由 bb 飲到大, 仲要係 2-3 歲食飽飯都要飲支奶一日飲四五支先至安樂佢地咁飲法, 佢知道左飲緊個隻有事都擔心到不得了, 所以今日都請假去驗, 唔知有無事....

伯爵府

好媽媽勳章

如果個個都好似你地咁識為人著想就好嗱.

我兩個小朋友都係飲雀巢, 我尋日都帶左細囝去驗, 貪第一日應該少人d卦, 而且亞囝一向尿頻(連幼稚園老師都奇怪, 叫我地留意下如果佢大d都係咁, 可能要見醫生), 結果佢驗尿"摘界", 今日再上東區驗, 尋日聽有個排隊家長講, 佢話佢個囝唔係飲呢隻, 但在學校係, 加上免費, 所以都黎驗下喎........

尋日健康院護士話尿頻應該唔係腎石, 但我尋日睇"星期二檔案"有個case就係尿頻, 結果驗出係腎積水......

今日適逢亞囡停課諗住帶佢去埋評估, 點知去到健康院已沒有籌(亞姐話好多都係尋日黎到冇位所以派左今日既籌), 我要番工, 冇得下下請假, 結果要打電話預約, 約到7/10(二)先有位......

原文章由 catjeffcat 於 08-9-24 15:53 發表

係呀.... 因為我地屬於唔係咁急需要驗個 d, 因為唔係日日咁飲個 d, 等個 d 真係日日都飲個 d 去驗先啦.... 我唸佢地都很擔心自己小朋友會有事..... 食唔安瞓唔落, 自己日日比毒奶自己的小朋友飲.... 好似我同事都係 ...

[ 本文章最後由 sarahlee 於 08-9-24 16:21 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 sarahlee 於 08-9-24 04:19 PM 發表
如果個個都好似你地咁識為人著想就好嗱.

我兩個小朋友都係飲雀巢, 我尋日都帶左細囝去驗, 貪第一日應該少人d卦, 而且亞囝一向尿頻(連幼稚園老師都奇怪, 叫我地留意下如果佢大d都係咁, 可能要見醫生), 結果 ...

不過我自己仲有一個唸法.... 就係驗左都兩個結果有一係有一係無, 無就梗係安落啦.... 但係驗到有事都有得醫, 而且我地又唔係好大陸個 d 咁嚴重尿都呵唔到, 如果無呢件事我地都唔會去驗, 咪又係咁過, 最緊要個病有得醫同埋點樣醫. 明白左就唔使太擔心, 醫生都話主要係食藥+埋飲多 d 水等佢自然排出, 如果係大粒就震碎佢再等自然排出, 如果都解決唔到先至會開刀.

伯爵府

牛年勳章

我個仔都有飲過有問題既奶 , 但唔係日日都飲 , 我又唔係好擔心 , 但係個心又始終唔係好放心 , 所以都會諗住帶個仔去檢查一下 , 但會過多一排先 , 等無咁多人先
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

我個仔九歲,呢幾年都係飲蒙牛同伊利呢兩隻鮮奶,係最近呢兩個月冇飲,以往佢間中都會話肚痛,通常搽吓藥油,都會冇事,但是近幾個月,佢經常話兩邊近恥骨位置疼痛,咁我駛唔駛帶個仔去驗呀?去驗又驚俾人話我過份驚恐 唔驗又真係好擔心

男爵府

雖然呢2個月停左, 但如果佢早排係飲得密同多的, 都係同佢驗吓好.
原文章由 Leomummy 於 08-9-24 17:01 發表
我個仔九歲,呢幾年都係飲蒙牛同伊利呢兩隻鮮奶,係最近呢兩個月冇飲,以往佢間中都會話肚痛,通常搽吓藥油,都會冇事,但是近幾個月,佢經常話兩邊近恥骨位置疼痛,咁我駛唔駛帶個仔去驗呀?去驗又驚俾人話我過份驚恐 唔驗又真 ...

珍珠宮

原文章由 雙子媽媽 於 08-9-24 05:27 PM 發表
雖然呢2個月停左, 但如果佢早排係飲得密同多的, 都係同佢驗吓好.

agree... 就算唔係奶有晤題, 咁佢成日都話痛都係要睇醫生, 而且小朋友都係叫長時間飲過都係要 check check 比較好.... Leomummy我唸你唔好等啦... 快 d 去 check 啦....

男爵府

原本諗住唔帶呀仔去驗架喇..但岩岩知道雀巢有事~
呀仔之前有食過佢d奶米糊架,都食左成三四個月,有時一日兩餐,都唔知帶唔帶呀仔check好

男爵府

原文章由 jackie1986 於 08-9-24 17:38 發表
原本諗住唔帶呀仔去驗架喇..但岩岩知道雀巢有事~
呀仔之前有食過佢d奶米糊架,都食左成三四個月,有時一日兩餐,都唔知帶唔帶呀仔check好

我今日諗住帶對仔女去驗,開頭諗住唔想同人迫,就俾錢去佢地睇開既醫生到驗,去到原來每日有5個係免費架,醫生會初部問吓你小朋友有冇飲開毒奶,如果冇就唔會同佢地驗,如果有就會驗小便,所以我大仔有驗小便,細女冇(其實我主要都係想同大仔驗,因佢有尿頻),驗完大仔真係有問題,聽日要去私家抽血驗加照超聲波!
直明月耀安
極星輝照長

珍珠宮

原文章由 靚靚媽媽 於 08-9-24 06:02 PM 發表

我今日諗住帶對仔女去驗,開頭諗住唔想同人迫,就俾錢去佢地睇開既醫生到驗,去到原來每日有5個係免費架,醫生會初部問吓你小朋友有冇飲開毒奶,如果冇就唔會同佢地驗,如果有就會驗小便,所以我大仔有驗小便,細女冇(其實我主要都 ...

你個醫生真係好, 會回饋社會..... 抵讚

男爵府

原文章由 catjeffcat 於 08-9-24 18:04 發表

你個醫生真係好, 會回饋社會..... 抵讚

其實你地都可以打去你地睇開既醫生問吓!
直明月耀安
極星輝照長

男爵府

原文章由 catjeffcat 於 08-9-24 18:04 發表 你個醫生真係好, 會回饋社會..... 抵讚
其實你地都可以打去你地睇開既醫生問吓!
直明月耀安
極星輝照長

首頁

尾頁

跳至