烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 西點食譜大全-蛋糕類

up

用戶要求終止服務

up
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

用戶要求終止服務

up

用戶要求終止服務

up

男爵府

up

男爵府

up

用戶要求終止服務

up

子爵府

唔知各位媽咪可否post埋啲相出嚟呢? 唔該晒!

別墅

想知點可以睇到做法呀.
因為我只係見到相

用戶要求終止服務

suesue 寫道:
想知點可以睇到做法呀.
因為我只係見到相

唔好意思,我地只有食譜,如想知做法,可以係圖書館借食譜參考.

別墅

其實我意思都係食譜...
因為我去到你地個website,之後click我想學嘰蛋糕只係見到相.見唔到食譜....
唔該可以teach我嗎...

用戶要求終止服務

suesue 寫道:
其實我意思都係食譜...
因為我去到你地個website,之後click我想學嘰蛋糕只係見到相.見唔到食譜....
唔該可以teach我嗎...

食譜在這裏可以找到的.

子爵府

各位媽媽:
請問可否提供一個有款式的蛋糕食譜, 因為公司有個同事要離開。 希望做一個簡單易做又有小小款式既蛋糕給她。
謝謝幫忙!
小琪

民房

Thanks a lot! I want to make a cake for a long time!

子爵府

今天嘗試整你們提供的小蛋糕食譜,好簡單同埋又易整, 呀囝話好好味呀!真係唔該哂你地! 希望你地能夠繼續努力。介紹多d蛋糕食譜比我地! :mrgreen:

用戶要求終止服務

小琪 寫道:
今天嘗試整你們提供的小蛋糕食譜,好簡單同埋又易整, 呀囝話好好味呀!真係唔該哂你地! 希望你地能夠繼續努力。介紹多d蛋糕食譜比我地! :mrgreen:

well done!!

子爵府

不過跟你地個食譜,"藍梅芝士蛋糕"就衰左 個樣好唔掂!

男爵府

朱古力慕斯蛋糕 (6吋) (posted by tinhei)

材料:

海棉旦糕2片
牛奶38g
淡忌廉225g
糖18g
蛋黃1.5隻
朱古力115g
魚膠片8g (3.5片)
防潮可可粉少許

步驟:

1. 朱古力切碎,鋪上牛油紙放上慕斯圈,在慕斯圈底部鋪上一層海棉蛋糕做底.
2. 魚膠片放入冷水中,泡軟備用.
3. 蛋黃和糖打至淡黃.
4. 187g淡忌廉用打蛋器打至慕斯狀,如軟身絲帶紋.
5. 牛奶和38g淡忌廉煮滾,稍涼即倒入蛋黃內,不停輕輕攪拌.
6. 用小火將(5)加熱攪拌,煮至濃稠狀態,離火.
7. 將(6)倒入朱古力碎內, 利用(6)的熱力及不停攪拌令朱古力溶化,然後加入泡軟的魚膠片,不停快速攪拌至混合,否則出現凝結微粒就不夠滑.
8. 將(4)3-4次加入(7)怏速攪拌混合.
9. 將1/2材料倒入已鋪有蛋糕做底的慕斯圈中,側邊的坑位都要有慕斯,然後再放上一層蛋糕,用手輕輕一壓,把餘下的材料倒入圈中,放在雪柜下層雪大約3-4小時.
10. 從雪柜取出,脫模 ,灑上可可粉及作裝飾.

男爵府

蛋白蛋糕 Angel Food Cake (copy from newsgroup)

用全蛋白做的蛋糕,蛋白糖霜是整個蛋糕的關鍵。

材料 : 準備: 23cm / 9" 環狀蛋糕模 或 天使蛋糕模
麵粉 125g
糖 150g
蛋白 10個
他他粉 1/2 茶匙

做法 :
1. 篩好麵粉及一半份量的糖,備用
2. 蛋白加他他粉打至起泡後(蛋白變成白色泡沬,不再為透明液體),慢慢加入另一半
糖直至打到企身(像棉花糖般),使成蛋白糖霜
3. 將1.加入蛋白糖霜中
4. 傾入模中用190C焗30分鐘

男爵府

士多啤梨拿破崙 (copy from newsgroup)

食譜 :

酥皮 >>>
酥油 180g
低筋粉 250g
水 150 ml
鹽 1/2 茶匙
高筋粉 100g (手粉用)

忌廉吉士 >>>>
速溶吉士粉 100g
涷牛奶 250g
甜忌廉 200g
櫻桃酒 1 茶匙

士多啤梨 & 防潮糖霜 (自己鍾意啦)

做法 :
1. 酥油cut小粒 , 加入已西好的低B粉中 , 拌勻.
2. 鹽溶於水中 加lemon汁 , 放在雪柜
3. 將 "2" 加入 "1" , 拌成粉團
4. 台面灑上高粉 , 把炒團變成 6'x8" 長方形左右
5. 摺成1/3面積, 轉90度 , 再look下佢 , 再摺成1/3面積 , 重複做5次 ( p.s. 每做一次最好雪佢 2個半鍾) 如無時間 都起馬要有3次係雪左2個半鐘的
6. 之後cut出 "5" 用fork 吉d隆係面
7. 用200c 焗15-20分鐘 , 待涼
8. 牛奶放在盤中加入吉士粉攪至滑身
9. 甜忌廉打起 , 拌入 "8" 再加入櫻桃酒
10. 將酥皮放低加入吉士 , 再鋪上士多啤梨再加小許吉士再放上酥皮 , last 加糖霜裝飾

首頁

尾頁

跳至