懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問第一次照到胎囊6mm,2星期後12mm,正唔正常呀?
我而家7w4,今朝都未照到閃閃,擔心中。。。

男爵府

LAILAILAILAI 發表於 16-2-26 18:55
照陰超?如果遲排,有機會未照到

大宅

引用:Quote:LAILAILAILAI 發表於 16-2-26 18:55

原帖由 Sharonhoy 於 16-02-26 發表
照陰超?如果遲排,有機會未照到
先照肚, 照唔到就用陰超。因為呢個cycle冇計排卵,所以都唔知有冇遲排,唉~

男爵府

回覆:LAILAILAILAI 的帖子

唔好諗咁多,每個醫生部機度出來有時都會有偏差架,乖乖食蛋飲奶因為蛋白質有助胚胎發育。每日跟肚入面嘅寶寶一齊打打氣

大宅

引用:唔好諗咁多,每個醫生部機度出來有時都會有

原帖由 catcat2056 於 16-02-27 發表
唔好諗咁多,每個醫生部機度出來有時都會有偏差架,乖乖食蛋飲奶因為蛋白質有助胚胎發育。每日跟肚入面嘅寶 ...
多謝你呀~我每日都keep住食2隻蛋,鮮奶同橙。現階段都冇咩可以做,唯有等。其實我而家真係冇咩信心呀,由4w出血,之後入院照唔到long擔心宮外孕,之後間中流啡,到而家又擔心空心胎,一路以嚟真係唔好受。

男爵府

所以我都係7weeks幾先去照費事自己嚇自己,到照時醫生又話細左1week,而家唔理咁多,日日食蛋同飲奶,日日對住個肚叫bb 加油,其實做媽媽呢啲情況只得呢啲可以做,你都要繼續加油哦~

洋房

我都明你感受,我個胎細你幾日,由驗到有bb一刻就無停過擔心,我早幾日就照到胎囊過幾日再去試下照閃閃。。哎我最衰就系驗孕個日抽血順便驗埋個乙型肝炎出黎宜家要睇專科,同埋我個男朋友竟然話唔想要bb。。但係我仲好努力咁食有營養既野,同埋食孕婦維他命,同埋不斷做research,因為我第一胎咩都唔識。我地要努力加油,同bb打氣!

男爵府

LAILAILAILAI 發表於 16-2-26 18:55

如果肚照 , 胎囊得 1.2 cm , 都有機照唔到心跳. 但至少一定 見到入面有胎兒同營養囊.

根據經期日計算的周數可以完全不理會. 只需睇胎兒每星期的增長是否在正常速度.

相隔足兩星期 , 由 6mm 增至 12mm 的胎囊 , 的確係慢左 d . 如果醫生冇量度錯 , 就做定少少心理準備. 如果係陰照 , 由胎囊 6mm 兩星期後仍未見心跳 , 基本上都好大機會係唔正常.

P.S. 我懷孕過 5 次 , 小產過 3 次 , 平安生左兩個 , 三次小產中有兩次係停心跳 , 一次係空心胎.

首頁

尾頁

跳至