跳至

首頁

尾頁

大宅

想開始比bb試下食米糊, 私家醫生早排比左雀巢既米糊比我試近掛雀巢甘多問題我唔禁比bb食想問各位媽咪有咩好介紹。

大宅

我個囡試緊日本雪印,佢好鐘意食,但我知有d bb未必鐘意食呀
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

我都在網上面訂咗日本雪印米糊, 日本product有d保證.....唔敢在hk亂買野, $19一盒, 內有5包, 一踏入5個月就俾佢食! 哈哈哈哈!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

五個月可以食米糊架啦 ? 咁使唔使食少一次奶定點架 ?
原文章由 Sheepy 於 08-9-25 12:12 發表
我都在網上面訂咗日本雪印米糊, 日本product有d保證.....唔敢在hk亂買野, $19一盒, 內有5包, 一踏入5個月就俾佢食! 哈哈哈哈!

大宅

初時試食米糊, 係少少咁慢慢加才可以一餐,等bb慢慢適應固體食物~~

原文章由 sandra28 於 08-9-25 15:49 發表
五個月可以食米糊架啦 ? 咁使唔使食少一次奶定點架 ?
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

琥珀宮

唔該曬 !
咁係咪踏入第五個月就可以食啦 ?
同埋雪印可以响邊樹買到呀 ?
原文章由 sze0203 於 08-9-25 16:05 發表
初時試食米糊, 係少少咁慢慢加才可以一餐,等bb慢慢適應固體食物~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #6 sandra28 的文章

琥珀宮

[唔該曬 !
quote]原文章由 小樹怡 於 08-9-25 18:19 發表
re-on & bnm 都有得訂 [/quote]

大宅

我俾仔仔食Oragnix, 係超市有得買, 仔仔都好鐘意食, 初初諗住俾一兩匙佢試, 點知佢食咗一大半, 今日仲食晒成碗添!!

大宅

原文章由 felmat 於 08-9-25 20:55 發表
我俾仔仔食Oragnix, 係超市有得買, 仔仔都好鐘意食, 初初諗住俾一兩匙佢試, 點知佢食咗一大半, 今日仲食晒成碗添!!

唔該晒甘多位媽咪

其實我尋日去左taste睇見到有oragnix又有health time都唔知邊款好。

大宅

我都係諗住買依三個牌子,我同事就話親身試過話三隻中Health times比較好味!

大宅

其實我在RE-ON度買咗好多盒, 都唔知阿女鍾唔鍾意, 不過見好多媽咪都買呢隻, 咪試下囉! 香港剩係得雀巢 (我打死以後都唔再食呢個牌子我任何產品)同亨氐, 我情願食日本野, 而且無能政府都驗咗日本雪印無事, 都安心嘅!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 #12 Sheepy 的文章

大宅

Heniz is made in China

伯爵府

好媽媽勳章

I used to buy Earth's Best for my daughter. Before, in 2006, I could buy in the large Park N Shop and Jusco. Thus, more convenient than Healthy Times. I could just mix with breastmilk for the cereal.

原文章由 smileynemo 於 08-9-25 22:51 發表
我都係諗住買依三個牌子,我同事就話親身試過話三隻中Health times比較好味!

大宅

我買左 organix (wholegrain 原味果隻), 真係無味, 不過我又唔想bb食開太好味太有味既野, 因為佢本身仲有隻 rasberry 的, 不過我見bb都肯食原味就由佢淡口d, 驚佢第日太快太 picky.

因為我bb超為食, 睇d資料講話引入糊仔的 symptoms 佢都齊晒, 所以4個月多dd就俾佢開始食一spoon. 咁佢都 ok, poopoo 果d都無問題.

大宅

亨氐有無問題就唔知, 不過佢攪極仲係一片片, 唔溶o係水囉! 好煩! 知道佢仲係made in China, 唔駛諗lu!

大宅

原文章由 dormom 於 08-9-26 14:53 發表
我買左 organix (wholegrain 原味果隻), 真係無味, 不過我又唔想bb食開太好味太有味既野, 因為佢本身仲有隻 rasberry 的, 不過我見bb都肯食原味就由佢淡口d, 驚佢第日太快太 picky.

因為我bb超為食, 睇d資料講話引 ...

今日簡直係搶!去到CitySuper,Babyfood個shelf係清哂架!無哂Organix, healthtimes and beanstalk,中環同尖沙咀都係咁!卓悅又無貨!返到屋企樓下商場,走入去Taste搏下,見到得番一盒Organix Wholegrain Cereal咋!Healthtimes又係無哂!即刻拿拿林買左Organix囉!
我個仔依排玩厭奶,我都諗緊俾佢提早開始試!但又驚佢食左solid更加唔飲奶!好煩!

大宅

原文章由 smileynemo 於 08-9-26 23:56 發表

今日簡直係搶!去到CitySuper,Babyfood個shelf係清哂架!無哂Organix, healthtimes and beanstalk,中環同尖沙咀都係咁!卓悅又無貨!返到屋企樓下商場,走入去Taste搏下,見到得番一盒Organix Wholegrain Cereal咋!Healthtimes又係 ...

我前日去左葵芳百佳睇見到有 organix 同 healthtimes本來想買
organix但只係剩番rasberry無原味甘我買左healthtimes但我拎左隻 wholw grain佢盒上寫from about 6 month我老公仲開埋添死啦唔知阿女食唔食得添mouth:

大宅

原文章由 yc_bb 於 08-9-27 00:01 發表

我前日去左葵芳百佳睇見到有 organix 同 healthtimes本來想買
organix但只係剩番rasberry無原味甘我買左healthtimes但我拎左隻 wholw grain佢盒上寫from about 6 month我老公仲開埋添死啦唔知阿女食唔食得添mouth ...

妳個隻係唔係brown rice cereal 呀?係就okay。health times 係有唔同stage架: brown rice, oatmeal, barley最後會mixed grainl,千奇唔好攪錯呀!

首頁

尾頁

跳至