網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

網上睇左幾篇文章睇到好暈唔明白……我想開個支付寶,主要用來收錢,唔知開邊間好?邊間費用最低?我依家手上有回鄉證,但沒有大陸的電話號碼…同埋人地在大陸入左錢俾我,我在香港可以點拿錢?定係自己走上大陸一轉?謝謝!!!!!

象牙宮

doesnt make sense

人地在大陸入左錢俾我.... 你冇RMB bank a/c. 怎么入錢?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

回覆:上大陸開銀行戶口求救

深圳出張聯通電話卡,話要最平月費。再去銀行開户。有jm報料落馬洲過完關有齊中國聯通及中國銀行,一站式搞掂。
香港想攞内地銀行嘅錢,可以經找換店,但正常會兌成港紙,想收返人仔唔知得唔得或者收手續費。自己北上攞過香港每人每次限2萬人仔。

大宅

畀面勳章

1.你可以去鴨記買張一咭兩號大陸電話咭,約80蚊!!返大陸好方便!!

2.絶大部份銀行都支持支付寶實名認証,支付寶內有說明!!

3.支付寶錢想轉回香港, 可以的, 我本身都有錢轉回香港,都是找充值公司幫手,價錢都可以,好過自已從大陸帶香港,因為大陸帶人仔現金限額兩萬,超過被海關查到罰10%. 邊會咁樣搏!!!

侯爵府

建行、農行唔支持支付寶實名

大宅

畀面勳章

https://cshall.alipay.com/lab/help_detail.htm?help_id=252740

男爵府

請問邊間銀行是唔使大陸手機號都開到戶口?大陸手機有同冇有d咩分別?大陸的銀行卡和借記卡又係d咩野?我覺得好亂…另外是否要用淘寶先需要實名認證?唔用淘寶,只係用支付寶付/收款,係咪唔使實名認證都得?謝謝!!!!!

大宅

畀面勳章

malaspiga 發表於 16-2-28 22:26
請問邊間銀行是唔使大陸手機號都開到戶口?大陸手機有同冇有d咩分別?大陸的銀行卡和借記卡又係d咩野?我覺 ...
絶大部國內銀行要大陸手機號碼才可以開戶口,因為你用國內銀行轉帳時要有手機驗證碼才可以轉帳他人!銀行卡等於借記卡跟香港提款咭一樣
你收款最好要有實名認証,有認証就沒有限制收款金額
淘寶和支付寶是獨立運作,你可以只開支付寶也可以

男爵府

請問:

銀行戶口有出/入係咪會有sms收?呢個sms服務係咪強制規定要用?咁如果人地經常入錢俾我不停收sms咪要好多錢?

我見銀行個網有分網上銀行和手機銀行,用電腦定電話操作安全d?同埋依家電話卡話要實名制即點搞?

銀行填表係咪要寫簡體定繁體?有冇話個名唔用簡體有野會用唔用?
手機銀行和微信支付即要down app?有冇話一定要在大陸down?

謝謝!

複式洋房

我上星期開完,你係想看啲咩先?

複式洋房

malaspiga 發表於 16-3-4 22:08
請問:

銀行戶口有出/入係咪會有sms收?呢個sms服務係咪強制規定要用?咁如果人地經常入錢俾我不停收sms咪 ...
係有嫁!你收sms唔會扣錢!我都係係7仔買張一卡二號用唔洗自己填嫁,你上到去同佢講你想開乜户口,之後佢地幫你搞掂哂
個啲app你可以返到香港先下載,佢個到會一步步教你十分之好,仲要識聽這講廣東話

翡翠宮

引用:請問:銀行戶口有出/入係咪會有sms收?呢個

原帖由 malaspiga 於 16-03-04 發表

請問:
收sms並唔係強制要用,就算你用都唔係以短訊數量收費,每月2元係任收嘅。

填表梗係全简体啦,姓名跟回鄉證用簡體,無得揀。

網上銀行、手機銀行都申請埋啦,密碼複雜啲,唔好畀人知,乜都安全。

所有内地網銀、apps都可以喺香港下載及操作,微信支付就喺wechat個錢包裏面,唔洗再download。

男爵府

回覆 saibabiii 的帖子

收銀行sms唔扣錢咁好?我見有d銀行的sms服務要收錢的…請問你開左邊間銀行?

翡翠宮

引用:回覆 saibabiii 的帖子收銀行sms唔扣錢咁好

原帖由 malaspiga 於 16-03-05 發表

回覆 saibabiii 的帖子
通常大行收,細行唔收;

我有個中信銀行户口,sms唔收錢,跨行提款、轉帳都唔收,不過中信用唔到回鄉證綁支付寶,唔推薦。

子爵府

用pps不好嗎?

禁止訪問

翡翠宮

引用:用pps不好嗎

原帖由 cc_tse 於 16-03-06 發表
用pps不好嗎?
實情係我用開大陸銀行付款,好難轉用pps,實在好太多太多啦

男爵府

大陸網銀的錢可以在香港atm提款嗎?

禁止訪問

大宅

畀面勳章

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁

尾頁

跳至