少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我小朋友6歲, 佢學校有D蝦蝦巴巴既同學. 成日"了"我個仔. 對佢講一D吾好聽既說話. 攪到我個仔內心激氣, 谷住谷住咁. 有時會自己發脾氣. 我可以点様教我小朋友反抗返? 有冇媽咪有呢方面經驗?

象牙宮

小冬姑 發表於 16-2-29 10:15
我小朋友6歲, 佢學校有D蝦蝦巴巴既同學. 成日"了"我個仔. 對佢講一D吾好聽既說話. 攪到我個仔內心激氣, 谷 ...

對付欺凌
http://www.erasebullying.ca/assets/pdf/chinese_traditional_types_of_bullying_web.pdf
中文, 你可以看。

6歲... 不太明 內容不是問題。 早D知社會上有此类存在。 學校, 職傷, 罔上。
待佢早D知道。父母 back up, 一起解決問題.. 仔有難, 才會對父母說。 佢大了, 更會堅強。

別說其它, 岡上我也被人欺凌, 對方多數是年青一族。隱私者最多。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:對住一D蝦蝦巴巴既小朋友

同拒解釋呢個世界有好多人,最重要係做好自己,幫助拒疏導情緒

首頁

尾頁

跳至