論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新請工人,剛滿兩年,而家續約。一月時問佢,佢話ok。到二月真是簽約就話要諗下。而家先同我講要加一千先肯續。我無預過佢要加咁多,雖然湊兩個小朋友(細過五歲),但太獅子開大口。而家十五十六中,續又唔係,唔續又唔係。佢表現越來越懶

子爵府

我一定

咸蛋三寶飯    發表於 16-3-1 04:43

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:工人要求人工加一千先續約

no la

水晶宮

引用:新請工人,剛滿兩年,而家續約。一月時問佢

原帖由 judy_0811 於 16-02-29 發表
新請工人,剛滿兩年,而家續約。一月時問佢,佢話ok。到二月真是簽約就話要諗下。而家先同我講要加一千先肯 ...

千祈唔好比工人覺得你冇咗佢唔得, 就算你真係肯每月比多一千蚊, 你都唔好咁順攤兼寫在合約上。

你同工人傾, 底薪照舊, 但做得好會有bonus(可每2個月、每季或每半年比), 不過比唔到每月一千。佢出去揾工, 都係得$4210/月. 做生不如做熟, 叫佢自己諗下留底或找過個会比$5210人工的僱主。

伯爵府

引用:新請工人,剛滿兩年,而家續約。一月時問佢

新請工人,剛滿兩年,而家續約。一月時問佢,佢話ok。到二月真是簽約就話要諗下。而家先同我講要加一千先肯 ...
如果你有人幫手,或你係ftm, 我會同佢講bye bye.

複式洋房

judy_0811 發表於 16-2-29 18:49
梗係同佢啦..姐係一講唔掂數,就見到蘆山真面目..

珊瑚宮

睇工人值唔值 $5200

你覺值, 又比得起, 就去馬

如她三千都不值, 送她歸鄉吧

真係有工人值六七八千的.
玩具萬歲!

象牙宮

judy_0811 發表於 16-2-29 18:49

佢表現越來越懶
1. 你說, 边月勤力+1000, 边月懶, 扣-1000. Fair.
2. +1000, 你會為我多做什么?
你2年表現, 越來越懶的事, 問佢如何解決?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

即2年要俾多$24000,
夠你换2個工人。

如果我出$5210,
我唔會用番佢,
唔係無咗佢唔得,
等佢换新僱主食2個月白果,
bye bye!

大宅

姐姐要求要加人工,你肯就當bonus,唔肯佢又無損失。佢出去再搵亦唔代表佢攞到呢個人工,佢係睇死你有兩個小朋友唔敢隨便換人,博吓無妨。我最唔鍾意比人威脅,所以一定唔會委服

大宅

引用:+本帖最後由+birdbird+於+16-2-29+19:53+編

原帖由 birdbird 於 16-02-29 發表
其實我而家每個月都比多幾百蚊,而且晚上唔駛佢睇bb,從來沒有試過半夜叫佢起身餵奶或湊b(因為我餵母乳)。佢每日五點半起身,六點半整好早餐,晚上七時洗完碗,八點前入房。加上佢今年五十歲。佢話加一千,如果唔加唔續約,因為有人等緊簽佢,我心諗仲有人願意新簽一個五十歲的工人咩?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-02-29 發表本

其實我而家每個月都比多幾百蚊,而且晚上唔駛佢睇bb,從來沒有試過半夜叫佢起身餵奶或湊b(因為我餵母乳) ...
工人已50歲, 咁你唔好阻工人發達

lojo11    發表於 16-3-5 11:20
rosevinwong    發表於 16-3-1 15:07
wcpcelia    發表於 16-3-1 14:55
hsbc005    發表於 16-2-29 22:33

大宅

工人甘巴閉,放工人—條生路,睇下出面有無人用甘價錢請你工人,叫你工人過主

大宅

正常嚟講,工人50歲係比較難搵工,如果真係有人肯俾多$1000簽佢嘅話,咁就唔好阻佢發達囉!老實講,以50歲再去適應一個新嘅工作環境,真係唔簡單架。

珊瑚宮

judy_0811 發表於 16-2-29 20:40
其實我而家每個月都比多幾百蚊,而且晚上唔駛佢睇bb,從來沒有試過半夜叫佢起身餵奶或湊b(因為我餵母乳) ...
她是菲嗎?如是, 熟手湊 b 老賓, 係好搶手的
玩具萬歲!

大宅

引用:Quote:judy_0811+發表於+16-2-29+20:40+其

原帖由 fitfish 於 16-02-29 發表
她是菲嗎?如是, 熟手湊 b 老賓, 係好搶手的
菲,算是熟手湊b。因為佢每日幫手沖涼。我餵母乳,唔駛佢沖奶粉,識洗奶瓶,煮糊仔

大宅

引用:正常嚟講,工人50歲係比較難搵工,如果真係

原帖由 mimimomo2014 於 16-02-29 發表
正常嚟講,工人50歲係比較難搵工,如果真係有人肯俾多$1000簽佢嘅話,咁就唔好阻佢發達囉!老實講,以50歲 ...
佢話有人等請佢。但人地應該比番合約價錢,可能唔駛湊兩個。因為我要湊兩個,佢叫價要一千

珊瑚宮

judy_0811 發表於 16-2-29 21:21
佢話有人等請佢。但人地應該比番合約價錢,可能唔駛湊兩個。因為我要湊兩個,佢叫價要一千

...
人地未必一定比市价4200, 工人係可以經agent 提高人工的
就算人地出5200, 工人未必敢去做

工人都知做生不如做熟
玩具萬歲!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mimimomo2014+於+16-02-29+發

...
咁可能個份舒服d,吾冼湊2件,唸住你比到多一千佢睇$份上就留,吾得米做份輕鬆d既新工lo

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

回覆:judy_0811 的帖子

其實好睇你滿唔滿意佢平時表現,雖然係懶左,但有沒有另外三大罪狀?偷、借、黑面之類?
如果我唔想換人,唔想博,會同佢傾下,例如加$500,另外半年一次bonus,睇佢點。如果唔0k,就再揾新工人啦!因為你依家再揾,又要時間。
如果做到兩年,我唔會想佢走,除非一直忍佢忍到完約啦!

首頁

尾頁

跳至