興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ilovedancendanc 於 16-05-24

原帖由 sypk 於 16-05-24 發表
我平日在官塘游
你夜晚遊?

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+sypk+於+16-05-24+發表我平日

原帖由 ilovedancendanc 於 16-05-24 發表
你夜晚遊?
多數daytime

別墅

我習慣游完返工,夏天星期六朝游清水灣

禁止訪問

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-3-1 13:08
如題。我多數一個人去練習,但有時就覺得好悶,想搵腳一齊去練

之前我都有游開, 一年四季不停,後來游到游泳肩, 加上頭髮好傷, 停了。 最近又心思思想游番, 順便請教各位, 你們如何護理頭髮呢?

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-3-1 13:0

原帖由 goodfuture 於 16-06-15 發表
之前我都有游開, 一年四季不停,後來游到游泳肩, 加上頭髮好傷, 停了。 最近又心思思想游番, 順便請教各 ...
游水肩即係會點?好似50肩咁?游水無負重點會搞成咁?

我d頭髮皮膚都好乾,用普通沐浴露洗頭水洗唔走d氯氣,我聽過有去氯氣既沐浴露洗頭水,但唔知邊度買,同埋一定唔平。同埋我都想搵頭髮用既防曬,浸完海水d頭髮乾到似枯草

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-16 08:52
游水肩即係會點?好似50肩咁?游水無負重點會搞成咁?

我d頭髮皮膚都好乾,用普通沐浴露洗頭水洗唔 ...

游泳肩不同肩周炎,是肩膀上旋過度引致,當時我是游自由式,通常不停游35~45分鐘,每星期3次,加上自己先天肌腱偏硬,容易受傷,停了好幾年了,轉了跑步,但又受傷,現在偶然游番,發現始終游水好!
去氯氣?得喎!btw, 曾看過一篇文章,提及現在的池水經已不加氯氣,真係信不信由你!我估雖冇氯氣都加了其他化學元素啦,否則我們的頭髮何解會這麼傷呢!

伯爵府

goodfuture 發表於 16-6-16 12:24
游泳肩不同肩周炎,是肩膀上旋過度引致,當時我是游自由式,通常不停游35~45分鐘,每星期3次,加上自己先 ...
自由式會搞到咁! 我個肩膀都好硬,轉肩時會有聲, 反而游左自由式後就鬆左。會唔會係你游個陣不自覺咁縮起左個肩, 唔夠放鬆? 因為我好多時游游下就唔夠放鬆縮起左咁

沖完涼會聞到皮膚有陣泳池味, 唔知個D係氯味定漂白水味, 我都唔知個D可以去邊買

伯爵府

goodfuture 發表於 16-6-16 12:24
游泳肩不同肩周炎,是肩膀上旋過度引致,當時我是游自由式,通常不停游35~45分鐘,每星期3次,加上自己先 ...
有D池水咸咸地, 個D唔知係咩化學野, 我只知係消毒既, 但都係對頭髮皮膚衰啦, 仲要加埋漂白劑

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-16 12:58
自由式會搞到咁! 我個肩膀都好硬,轉肩時會有聲, 反而游左自由式後就鬆左。會唔會係你游個陣不自覺咁縮起左 ...

太C了, 所以唔識放鬆 加上無奈性做熱身及舒緩, 本身又硬。 肌腱硬小心啲好易會運動創傷, 真係要花多些時間拉筋及回家都要拍拍肌肉

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-6-16 12:

原帖由 goodfuture 於 16-06-16 發表
太C了, 所以唔識放鬆 加上無奈性做熱身及舒緩, 本身又硬。 肌腱硬小心啲好易會運動創傷, 真係要花 ...
你可以連續游45分鐘自由式,已經好勁,我就唔得。肌耐力,心肺都超差

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-16 16:06
你可以連續游45分鐘自由式,已經好勁,我就唔得。肌耐力,心肺都超差

...

唔勁架, 好慢架咋,你應想像成跟蛙式速度一樣而已
心肺肌力還可以,要鍛煉不困難, 肯捱一段時間便可, 初初我落水只可以用蛙式游一個直池,好快便可上手。

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-6-16 16:

唔勁架, 好慢架咋,你應想像成跟蛙式速度一樣而已 。
心肺肌力還可以,要鍛煉不困難, 肯捱一段時 ...
蛙式可以hea住游,但自由式就唔得,踢慢d就好似好易沉咁。睇黎我要勤力d去捱下水先得

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-16 17:15
蛙式可以hea住游,但自由式就唔得,踢慢d就好似好易沉咁。睇黎我要勤力d去捱下水先得

...

蛙式係舒服好多, 但的喜歡自由式,貪佢修身靚未學自由式前我游蛙式,練到大腿肌和手臂好大隻
游自由式我可能游得唔好, 肩膀比腳疲倦,腳我反而唔太用力。

洋房

我游到蛙式,但自己知自己事,都想人陪,一齊練習一下,有冇人想約出黎練習?

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-6-16 17:

蛙式係舒服好多, 但的喜歡自由式,貪佢修身靚未學自由式前我游蛙式,練到大腿肌和手臂好大隻:sweat ...
游蛙式我又無變大隻,不過蛙同自比較,我鐘意自由式多d,游得快好多,反而練極蛙式係速度上都無進步。不過係自己體能差,自由式游唔到耐,游50已經喘氣

伯爵府

引用:我游到蛙式,但自己知自己事,都想人陪,一

原帖由 Foreverplay 於 16-06-16 發表
我游到蛙式,但自己知自己事,都想人陪,一齊練習一下,有冇人想約出黎練習?
...
好啊,如果時間地點夾,有腳一齊練習,會有多d動力。你去開邊度游?

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-17 09:37
游蛙式我又無變大隻,不過蛙同自比較,我鐘意自由式多d,游得快好多,反而練極蛙式係速度上都無進 ...

游到50好好架啦…如果放鬆啲對腳, 會游得更舒服, 不過就似我咁慢吞吞羅
冇游開又停了跑步2年, 依家叫我游50都“且”晒氣 上次咁岩大池冇開游訓練池, 都係兩個池游自由3個轉蛙隔住游, 中途回氣, 25分鐘上水

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-6-17 09:

原帖由 goodfuture 於 16-06-17 發表
游到50好好架啦…如果放鬆啲對腳, 會游得更舒服, 不過就似我咁慢吞吞羅
冇游開又停了跑步2年, 依家 ...
自由腳就冇咩問題,係唔夠氣游長途。我都係蛙式自由式咁隔住練,我想提升到游50自由式可以2分鐘內,再提升游自由式100

大宅

ilovedancendanc 發表於 16-6-17 10:43
自由腳就冇咩問題,係唔夠氣游長途。我都係蛙式自由式咁隔住練,我想提升到游50自由式可以2分鐘內,再提升 ...

練速度,對腳又真係冇得hea 既。 我後生時都有諗過考番個救生員章架, 當時要求5分鐘游3個堂, 無奈自己心肺可以但肌力不足, 游到散晒
你地後生,肌力夠爆, 可以練好啲心肺, 一定得

首頁

尾頁

跳至