在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係一個全職媽媽,囡囡20個月,7月小b又出世,當知道有左就驚小b出世自己一個人未必應付到2個,所以決定請工人,但老公一直都唔讚成,一來收入得個17000-20000,又話唔鍾意有個外人係屋企住,但最後都請左,就咁姐姐就黎左5個月,我就嘔血嘔足5個月,姐姐每日只做家務,阿囡所有野都係我一腳踢,老公越黎越唔滿意經常為左個工人同我嘈,大家覺得我應該點做好,我好唔開心好苦惱中

子爵府

請工人冇錯
錯在請咗個唔好嘅工人
細B 7月先出世,有時間請過新工人

女人唔好同老公講太多芝麻綠豆嘅事
呻工人都少喺老公面前講
佢會覺得係你堅持要請
我遷就咗你,你仲咁煩

大宅

引用:我係一個全職媽媽,囡囡20個月,7月小b又出

原帖由 yukior123 於 16-03-02 發表
我係一個全職媽媽,囡囡20個月,7月小b又出世,當知道有左就驚小b出世自己一個人未必應付到2個,所以決定請 ...
嘗試訓練下姐姐,出去買野,放手佢去做多d,比老公睇到你舒服左,佢又幫到手,老公又休息多左,要有得著

禁止訪問

回覆:yukior123 的帖子

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我係一個全職媽媽,囡囡20個月,7月小b又出

原帖由 yukior123 於 16-03-02 發表
我係一個全職媽媽,囡囡20個月,7月小b又出世,當知道有左就驚小b出世自己一個人未必應付到2個,所以決定請 ...
吾岩就抄,再换工人。
我又係2個仔女,前後換 /用左5一6個工人,有個兩個月未夠已即抄(知佢做吾掂)!好彩係 Agent 兩年内包换(吾使再比Agent fee)。
最後,终於請到個好既,又肯做,又有心做,又自動波!

翡翠宮

老實咁既收入你係FTM真係唔應該請工人

王國長老

畀面勳章 王國長老

回覆 yukior123 的帖子

先好好衡量自己能力, 是否真的需要工人的協助呢?
如果是必須用工人的話, 可以 TRAIN UP 個工人, 或者換個工人.

一家四口再加工人, 經濟可能都唔會太鬆動,
萬一生病了, 一次洗費都要花好幾百, 甚至上千.

要好好安排一下經濟開支, 媽媽要加油~

翡翠宮

請過第二個工人,呢個工人冇咩用

複式洋房

回覆:ac321 的帖子

我換工人要比多7000先可以換,又要比飛票個工人走計計下都要比多成萬蚊

用戶要求終止服務

回覆:好煩惱唔知點做好

收入唔高,仲要請工人 ,我寧願自己湊,日日開電視打發大b都好過工人幫唔到手又同老公嘈。

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章

我覺得唔好諗住自己一打二實唔得先, 很多FTM都應付到的, 比D信心自己, 你都可以做得到呢. 為左工人破壞兩公婆感情實在唔值得架, 加油呀!!!

複式洋房

回覆:好煩惱唔知點做好

多謝各位意見,我會好好唸下應該點做好

首頁

尾頁

跳至