婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個99要我跟我個女一樣咁叫我老公d親戚,即係例如:
老公姑姐,我就要叫=姑婆
老公舅母,我就要叫=舅婆
我十分唔鍾意,因為我覺得佢好似貶低緊我既地位咁,
我嫁左入黎,理應應該同老公同輩,所以應該跟老公叫架嘛,
有乜理由會跟個女咁叫,好似話比我知,我身份係低d既咁樣,
次次撞倒老公d親戚,如果99都在場,佢一定會大大聲咁對住我講,
e.g:叫亞舅婆(但只係老公d堂舅母)啦,
但從來都唔會叫老公叫人,因為老公都唔知個d咁既親戚係乜水,
我唔叫既話,條99就會係老公面前話我冇禮貌,
但老公唔叫,又唔見佢話自己個仔冇禮貌,
我真係好憎佢呢樣野,我諗極都諗唔明,
點解我唔係跟老公咁叫而係要跟個女咁叫,
唔通我老公見倒我d亞叔亞嬸,
佢又要跟我女叫叔公叔婆咩,xqyzd~
好明顯條99就睇唔起我要我身份降低咁~八婆~
呻完~

水晶宮

如果佢想你咁叫都唔岩,應該叫
老公姑姐=姑婆奶奶
老公舅母=舅婆奶奶

我同老公結婚時,'jump'茶比老公個阿伯同伯娘,佢地教我叫伯娘做-伯婆奶奶飲茶 ,之後就跟老公叫返伯娘。

大宅

原文章由 baby0819 於 08-9-25 20:49 發表
我個99要我跟我個女一樣咁叫我老公d親戚,即係例如:
老公姑姐,我就要叫=姑婆
老公舅母,我就要叫=舅婆
我十分唔鍾意,因為我覺得佢好似貶低緊我既地位咁,
我嫁左入黎,理應應該同老公同輩,所以應該跟老公叫架嘛,
有乜理 ...

我都係跟C6叫, 佢咁多親戚, 佢叫乜我就叫乜, 唔會跟囝囝叫. 下次99講,你唔好理佢, 照跟C6叫, 如果99話, 你就講咁樣叫會叫老人家, 唔係幾好, 仲要笑笑口講 ,唔好臉黑 . 等佢冇得話你.

大宅

老公點叫我點叫,不過如99要求我低一輩咁叫都冇所謂,都係一句

複式洋房

原文章由 jk923 於 08-9-25 21:01 發表
如果佢想你咁叫都唔岩,應該叫
老公姑姐=姑婆奶奶
老公舅母=舅婆奶奶

我同老公結婚時,'jump'茶比老公個阿伯同伯娘,佢地教我叫伯娘做-伯婆奶奶飲茶 ,之後就跟老公叫返伯娘。 ...

hahahaha,,你講真定講假呀,點解要後面加奶奶既,好好笑呀~
hnl 該用戶已被刪除

複式洋房

原文章由 lengtung 於 08-9-25 21:07 發表

我都係跟C6叫, 佢咁多親戚, 佢叫乜我就叫乜, 唔會跟囝囝叫. 下次99講,你唔好理佢, 照跟C6叫, 如果99話, 你就講咁樣叫會叫老人家, 唔係幾好, 仲要笑笑口講 ,唔好臉黑 . 等佢冇得話你. ...

就係好多時c6都唔會叫人,咁攪到我想跟c6叫都冇辦法,因為我都唔識佢d親戚,跟本唔知c6係點叫佢地,之前其實都同c6傾過呢個問題,佢有叫人我先會跟佢叫,但c6又成日唔叫,咁我99見我冇叫,就會叫我點叫點叫,但就係同個女一樣咁叫(因為我次次之後都會問返c6個親戚係佢乜水),攪到我次次都好唔鍾意,c6都知我唔鍾意,但佢又唔會出聲架喎

複式洋房

原文章由 hnl 於 08-9-25 21:24 發表
我99都要我跟後一輩嘅人叫男家d親戚‥不過因為佢地個家族實在太大,我又唔認得d人,又唔識d稱呼,佢地頂我唔順(因為每次我都唔記得,次次都要人提),暫時可以跟老公叫。但若果將來有小朋友,就要跟返阿仔叫‥ ...

我就係唔明點解要跟小朋友咁叫,我同老公輩份應該一樣架嘛,點計都應該跟老公咁叫,有乜理由要我跟小朋友咁叫,即係話我嫁入黎係細輩份d啦,即係貶低緊我啦,我次次諗起都會覺得條氣好唔順~ 有時我都會諗,我係咪激動左d呢?不過又真係好嬲喎~

男爵府

原文章由 baby0819 於 08-9-25 21:36 發表

我就係唔明點解要跟小朋友咁叫,我同老公輩份應該一樣架嘛,點計都應該跟老公咁叫,有乜理由要我跟小朋友咁叫,即係話我嫁入黎係細輩份d啦,即係貶低緊我啦,我次次諗起都會覺得條氣好唔順~ 有時我都會諗,我係咪激 ...

正如有地 人有左bb後, 會叫對方"爸爸, 媽媽"跟個仔女叫. 所以唔好激親自己..佢想做大d咪由佢. 搞到自己唔開心就唔好. 同埋你又唔會常日見佢地. 當作下善事, 佢地都仲意俾人叫老. 你又有咩所謂. 成全下人.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

老公點叫我點叫.........

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我跟老公叫,佢叫乜我就叫乜!

大宅

原文章由 baby0819 於 08-9-25 21:24 發表

hahahaha,,你講真定講假呀,點解要後面加奶奶既,好好笑呀~

唔係呀,我結婚"針"茶嘅時候,我99都係要我咁叫架...
c6舅父=舅老爺
c6舅母=舅奶奶
不過結婚之後就跟c6一齊叫99都冇講咩,可能只係"針"茶時嘅尊稱啦...mouth:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係跟老公叫ja....
不過有時叫叫下又變左跟個女叫...

我覺得點叫都無咩所謂,都係一句...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 我愛Corina 於 08-9-26 06:05 發表
我都係跟老公叫ja....
不過有時叫叫下又變左跟個女叫...

我覺得點叫都無咩所謂,都係一句...

我都係跟老公叫。
不過我覺得你又唔洗咁唔開心,
都係稱呼一個!
係中國人先咁多稱呼,
外國人最好,嘜水總之輩份大過自己,
都係叫uncle / aunt,什至叫父母都係叫名!

你有幾何見佢親戚呀,
你99鍾意你叫咩米叫咩囉!
我又唔覺係降低身份,
反而覺得自己再細,咁會唔會開心呢?!
況且,你99出發點亦未必如你所諗咁複雜,
可能佢只係唔想你小朋友搞到稱呼亂晒,
所以方便米叫埋一樣囉!
睇有時從好個方面出發,會唔會開心?!

男爵府

係喎, 我結婚酙茶個陣都係咁架喎, 佢地全部要升一級架, 我冇咩所謂因為都係一句, 不過最好笑係叫C6的伯娘同阿伯(62的阿哥):

阿伯 = 伯(八)公老爺
伯娘 = 伯(八)婆奶奶

叫個陣我差的忍唔住笑左出黎....佢地唔知仲以為我有得敬茶比佢地好開心

之後我都係跟C6叫.....

原文章由 angel_cheng 於 08-9-26 01:42 發表

唔係呀,我結婚"針"茶嘅時候,我99都係要我咁叫架...
c6舅父=舅老爺
c6舅母=舅奶奶
不過結婚之後就跟c6一齊叫99都冇講咩,可能只係"針"茶時嘅尊稱啦...mouth: ...

伯爵府

我全部跟老公叫架咋, 老公既叔/嬸, 我都一樣叫返叔/嬸咋.

珍珠宮

原文章由 baby0819 於 08-9-25 21:36 發表

我就係唔明點解要跟小朋友咁叫,我同老公輩份應該一樣架嘛,點計都應該跟老公咁叫,有乜理由要我跟小朋友咁叫,即係話我嫁入黎係細輩份d啦,即係貶低緊我啦,我次次諗起都會覺得條氣好唔順~ 有時我都會諗,我係咪激 ...

你99未必係要壓低你輩份, 雖然都唔明點解要咁叫, 但真係咁叫法喎, 因我媽兄弟姊妹較多, 聽得d妗母同老表d老婆叫得多, 所以知道.
如: c6的伯父, 叫伯公老爺
c6的伯娘, 叫伯婆奶奶

以前d人, 個孫叫嫲嫲係叫"奶奶", 新抱跟個仔叫, 所以都係叫c6個呀媽做"奶奶", 而家唔興, 通常跟c6叫都無所謂啫.

我結婚時, 都尊稱叫伯公老爺同伯婆奶奶飲茶, 99同大姑9佢地唔識, 過後仲俾說話我聽, 冷言冷語話我唔啱, 我都冇同佢地解釋, 費事教精佢地. 但之後見到d老人家, 我又跟c6叫, 因佢地都無所謂, 係99同大姑9麻煩啫.

咪當你99驚你唔記得d親戚點叫, 提吓你囉, 叫人係基本禮貌, 佢話點叫咪點叫囉, 叫完當交功課, 唔好勞氣.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

6299 都係叫我跟老公叫

公爵府

老公點叫我又點叫, 咁多親戚又咁複雜, 邊識叫咁多 ....

男爵府

我都係老公點叫我點叫, 不過我知有d好重男輕女既地方,係要個老婆跟個仔輩份黎叫!

首頁

尾頁

跳至