婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主唔好勞氣 ~ 大家細心d唸, 當結左婚後, 兩公婆既兄弟姊妹都升左級既咩..

例如:
c6阿哥/細佬 = 大伯 /叔仔
c6家姐/細妹 = 姑奶/姑仔
而c6叫自己兄弟姊妹也會變成 "大姨/姨仔/大舅/舅仔...

既然同輩的輩份升級, 咁再高既長輩輩份都會升級架啦.. 呢d係中國人既傳統 ! 不過時代變遷, e家既人通常只生一個小孩, 再過幾代, 我唸d人都唔知乜野叫 "姨媽, 姑姐, 舅父, 叔伯.. "

大宅

c6在場既話如果丫99咁樣叫我叫人,我會話返老公轉頭你媽叫你叫XX呀,快D跟著叫啦

男爵府

我見到 99 就叫佢, c6 D 兄弟姊妹咪叫 hello !

大宅

c6點叫我就點叫渣.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都係跟C6叫

禁止訪問

回覆 #1 sandy1425 的文章

別墅

我係跟 c6 叫。你99痴q咗... 唔識 family tree 就叫佢返去 check 吓先...
下次, 同你c6夾定, 以後聽到佢亞媽要你叫咩, 佢第一時間叫咗先, 即係如果佢亞媽要你叫c6姑姐做姑婆, 你c6要即時自己先叫 "姑婆"... 你99一定 stop 佢, 會要佢叫返姑姐, 咁你就跟住一齊叫 "姑姐"

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

跟老公叫囉

複式洋房

可能因為我自己既家族一向都係只會跟老公叫,所以當我去到c6個面無啦啦要跟個女咁叫,我覺得好(舞肉)好貶低既感覺咁,總之感覺好唔開心好唔舒服,次次都係咁,但又冇辦法改變,我c6家族係超超超大,勁多親戚同同鄉,成日行行下街或者落樓下買野,都總會見倒一兩個,真係好誇張,我問c6,呢d又係你親戚呀,佢話:係呀,好疏好疏個d囉,疏到佢都唔知叫乜個d,咁我見倒c6d親戚通常都係say hi就算,因為我自己屋企個面,思想都算幾開通,所以幾親都係say hi就覺得ok,更加上,因為c6真係太多親戚,我點記得倒咁多,除非我記得個d啦,我就會叫稱呼,但99都會話我冇禮貌,我老公都話過我99:say左hi咪得囉,但99都係咁,我講講下又好似講左另一個問題咁,不過我真係好唔鍾意99成日大大聲咁叫我跟亞囡叫邊個邊個,而c6唔叫唔出聲就冇問題,可能個個係佢個仔啦,本身叫人唔係問題,叫人都係禮貌,同埋都係叫一句之嘛,但個叫法有貶低之意就令我好唔想叫同叫唔出口,所以好憎啊~

複式洋房

原文章由 ChanEmma 於 08-9-26 16:52 發表
我係跟 c6 叫。你99痴q咗... 唔識 family tree 就叫佢返去 check 吓先...
下次, 同你c6夾定, 以後聽到佢亞媽要你叫咩, 佢第一時間叫咗先, 即係如果佢亞媽要你叫c6姑姐做姑婆, 你c6要即時自己先叫 "姑婆"... 你99一 ...

呢個都係好方法,等我同c6夾下先~
好彩我c6都好聽我講,但佢就真係好驚佢亞媽,
因為佢話佢亞媽好癲,一發難就會癲雞咁,所以唔想同佢媽嘈,
所以好多時有d咩事,c6都會唔出聲,之後就由得我自己頂,
咁我通常都會比面c6唔出聲,同埋又唔想攪到大家之後面阻阻,
但自己條氣又勁唔順,所以次次都會過後係咁同c6鬧鬧鬧,
c6就會聽聽聽,扮知衰咁樣,等我下返條氣,
好多時我都會因為比條99激到我訓唔著架,
成晚就係咁諗同嬲,我自己有時覺得我比99攪到癲癲地,
不過一切過後,c6又會當冇事發生~

男爵府

我99都係叫我跟c6叫喎

珍珠宮

我99曾經提過呢個問題, 佢話結左婚, 未生BB, 可以跟老公叫, 但生左BB, 就要跟仔女咁叫長輩!!

問佢點解, 佢又解唔出喎~~

我老公都係好多親戚架~ 加上每年清明重陽要返村度拜山, 成條村都係親戚, 點記得咁多啊~~

老公係度就跟佢叫啦~ 有時佢UP得太快, 或佢行開左, 認得咪叫稱呼囉~ 唔記得既, 所有女的一律叫"阿娘", 男的一律叫"阿伯"~ 方便!! 我諗同英文的UNCLE ANTIE 差唔多掛?!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

個女未出世時, 咪跟老公叫囉, 個女出世後都係跟個女叫

珍珠宮

原文章由 baby0819 於 08-9-26 17:49 發表

呢個都係好方法,等我同c6夾下先~
好彩我c6都好聽我講,但佢就真係好驚佢亞媽,
因為佢話佢亞媽好癲,一發難就會癲雞咁,所以唔想同佢媽嘈,
所以好多時有d咩事,c6都會唔出聲,之後就由得我自己頂,
咁我通常都會比面c6唔出 ...

樓主, 你唔好嬲啦, 成日為咗稱呼D親戚同C6嘈, 好唔抵, 長遠你C6覺得你煩, 影響到你同佢的感情仲唔抵. D99係唔會話個仔, 有咩只會話個新抱, 你都唔嬲得咁多.

希望你唔好怪我多事.

男爵府

好媽媽勳章

彩佢都有味, 點頭就算.. 好親呀而加.. 我結婚果時佢地一樣金器都冇比過我, 話我小器都係咁話..

別墅

我有嘢講; 記得囝囝滿月時, 太99同我地講第時等呀bb大要教佢....
太婆叫"老媽"
麻麻叫"阿媽"
自己亞媽叫"阿娘"
如此類推....
我當時心唸"唔喺話我更辛苦生個仔出嚟囝囝叫我阿娘..... 不過之後唸返都覺得不過是稱呼一句點!!!!

珍珠宮

原文章由 偉森媽咪 於 08-9-27 10:21 發表
我有嘢講; 記得囝囝滿月時, 太99同我地講第時等呀bb大要教佢....
太婆叫"老媽"
麻麻叫"阿媽"
自己亞媽叫"阿娘"
如此類推....
我當時心唸"唔喺話我更辛苦生個仔出嚟囝囝叫我阿娘..... 不過之後唸返都覺得 ...

係咪佢地郷下興架? 郷下話咋? 我媽以前叫佢呀爸(我外公)做"呀大"!

男爵府

老公叫乜,我就跟老公叫,佢哋都冇唔鐘意
反而我自己阿媽就奇奇怪怪,有次放工返屋企,見到我家姐同佢個新抱嚟探佢,我哋門口都未入,鞋又未除,己經叫咗家姐,佢仲要我哋︰叫人啦‥叫阿嫂啦,mouth: 入到屋,仲不停迫我哋叫【覺得我哋唔識分尊卑咁】我咪同個阿嫂講︰雖則你老公年紀大過我,但論輩份,你老公都要叫我一聲阿姨,你受得起既話,我哋叫又何妨‥‥阿嫂‥吖‥駛唔駛敬埋茶tim呢?哈哈‥嚇到人哋老婆即時彈起身,唔敢坐,我阿媽仲要以笑遮醜

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

其實係中國習俗嚟計,女人嫁咗老公地位係低咗一級,即係同仔女同等級 ,我都覺得好唔公平,好彩我99無迫我,我都係跟老公叫嘅!
我要記得幸福......

首頁

尾頁

跳至