自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廈外牆明顯裂縫導致滲水,位置在睡房窗台, 牆身出現黑水印, 訂造窗台上木板爆開並發霉發黑 , 應該成個窗台石使內也積水, 因為在陽光下手摸牆身也感到水份, 床褥貼在窗台的位置也發霉了亦濕濕的.
查大廈公契有寫明外牆歸立案法團.
管業處拍照回覆 : 安排由大廈的維修員在外牆裂口塗層補油 , 再等待兩年後大廈大維修時才再處理 (因為兩年後大維修) , 現問我接不接受?
但其餘床褥發霉 , 窗台上木板爆開 , 牆身黑水印 , 通通也稱無能為力,

我底線
1) 新入伙15個月 ,床褥用了15個月 , $3500 蚊我自付, 當然赤但沒法 .
2) 牆身黑水印 , 我可以自己買油油左佢, 我可以接受 , 但不知可頂多久?
3) 訂造窗台上木板爆開並發霉發黑 ,$2500 接受不了,希望立案負責任
4) 是否大廈的維修員在外牆裂口塗層補油, 就避免了兩年入水?但已積存水份在成個窗台, 在街外搵人補縫大約$3000
5) 公証行驗証要$10,000 

請教如何可追討立案法團負責維修費用? 現在情序如何處理?
是否最壞要告立案法團由民事追數? 會否很貴? 雨季來了怕惡化下去

侯爵府

help help

大宅

回覆:求教外牆明顯裂縫導致滲水- 如何處理立案法團不負責維修

1.如外牆係公衆地方,大廈法團或經理人須負責因公衆地方或設施而引致第三者有損失,正常情況下,法團或管理處會交保險公司處理。
2. 你可以去信法團或管理處,要求維修有問題地方,如想索償,列明項目同金額,5萬以下自己可循小額錢債審裁處申請
3. 外牆油油當維修,如外判,判頭會有保養期,期間有再漏水,判頭要再維修
4. 大廈維修自己油係味頂到2年?有D難
5.你大厦開始傾大維修未?揾左顧問公司未?未嘅話,2年後先傾揾顧問公司,揾完又傾維修proposal ,之後又要招標找判頭,又要開業主大會,真係唔知幾時開工

侯爵府

引用:1.如外牆係公衆地方,大廈法團或經理人須負

原帖由 rkowsoakna 於 16-03-02 發表
1.如外牆係公衆地方,大廈法團或經理人須負責因公衆地方或設施而引致第三者有損失,正常情況下,法團或管理 ...
非常感謝你,
同物管主任交涉,佢聲稱要有有力證才可claim到保險,例如水滴,其實有d擔心佢玩我,唯有再等大雨等水出現而等佢影相我也不知是這樣做

另外佢叫填縫膠頂住先等大維修

子爵府

引用:大廈外牆明顯裂縫導致滲水,位置在睡房窗台,

原帖由 ifcsir 於 16-03-02 發表

大廈外牆明顯裂縫導致滲水,位置在睡房窗台, 牆身出現 ...
呢個情況,原裝比較易講,多數由內裂向外或外向內係看得出的。
因為室內裝修過,工程、重整,又拆又加,就令事情複雜了,有好多借口卸責。通常私人訴公要揾公證測評,而管理處又可以盡拖到大修才整。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rkowsoakna 於 16-03-02 發表

原帖由 ifcsir 於 16-03-17 發表
非常感謝你,
同物管主任交涉,佢聲稱要有有力證才可claim到保險,例如水滴,其實有d擔心佢玩我,唯有再等大雨等 ...
吾洗,你揾食環有部機度濕度,有資料佢催管理處維修,claim賠償

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ifcsir 於 16-03-02 發表本帖

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-17 發表
因為室內裝修過,工程、重整,又拆又加,就 ...
公証行要1萬蚊呀

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ifcsir 於 16-03-17 發表非常

原帖由 melonfans 於 16-03-17 發表
吾洗,你揾食環有部機度濕度,有資料佢催管理處維修,claim賠償
請教如何有食環机用?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ifcsir 於 16-03-02 發表本帖

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-17 發表
因為室內裝修過,工程、重整,又拆又加,就 ...
我有買家居保險,但家居保險好像是不保大廈外牆有缺,都不知cliam哪邊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 melonfans 於 16-03-17 發表

請教如何有食環机用?
食環幫你度,佢幫你追管理處維修。上網search key words, 打電話報食環漏水,會约你睇

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+ifcsir+於+16-03-17+發表請教

食環幫你度,佢幫你追管理處維修。上網search key words, 打電話報食環漏水,會约你睇

...
咁如果自己村屋三樓,唔知邊度漏水,導致房牆角滲水,呢種情況可唔可以call食環黎睇?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 melonfans 於 16-03-17 發表

原帖由 CYT1207 於 16-03-17 發表
咁如果自己村屋三樓,唔知邊度漏水,導致房牆角滲水,呢種情況可唔可以call食環黎睇?

...
自己咪自己維修,食環可以揾滲水源頭叫管理公司或樓上,下業主维修

子爵府

請教如何有食環机用?
可以參考呢個:
http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/faq/pleasant_environment/water_seepage_dripping/faq_wseepage.html

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+CYT1207+於+16-03-17+發表咁

自己咪自己維修,食環可以揾滲水源頭叫管理公司或樓上,下業主维修
我就系之前搵左裝修公司維修,最後都系漏水,所以想問下可唔可以搵食環處搵左個漏水源頭,自己再維修

侯爵府

我就系之前搵左裝修公司維修,最後都系漏水,所以想問下可唔可以搵食環處搵左個漏水源頭,自己再維修:igive ...
up

大宅

我就系之前搵左裝修公司維修,最後都系漏水,所以想問下可唔可以搵食環處搵左個漏水源頭,自己再維修:igive ...
食環署唔會做,因為你嘅村屋當中不涉及滋擾同責任誰屬,你自己搵裝修師傅就得啦

子爵府

ifcsir 發表於 16-3-17 05:05
非常感謝你,
同物管主任交涉,佢聲稱要有有力證才可claim到保險,例如水滴,其實有d擔心佢玩我,唯有再等大雨等 ...

呢個可以搵公証行檢測滲水源頭,寫份報告。

大宅

回覆:help求教外牆明顯裂縫導致滲水- 如何處理立案法團不負責維

我住舊式屋苑,發現窗台下牆壁出水泡,懷疑外牆漏,call管理處上黎影相,第二日已搭棚整,仲即日拆番走

伯爵府

佢叫你等即承認係佢責任,你可以覆佢唔等了,找公證行,律師備份同佢講要求佢要比維修費,律師費,佢唔肯就要訴訟,唔需要聽佢講保險各樣嘢

侯爵府

引用:Quote:ifcsir 發表於 16-3-17 05:05 非常感

原帖由 月牙兒♡ 於 16-03-17 發表
呢個可以搵公証行檢測滲水源頭,寫份報告。
1萬蚊呀

首頁

尾頁

跳至