網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好不幸淘咗件壞電器,好在賣家亦好順灘叫我退返去換貨,但只能內地包運。
上網search到有人教返深圳寄,最無敵係每日辦工時間至晚上10點,心諗玩得淘寶,點都要學識如何退貨,假都唔洗請,放工同埋老公齊齊北上。
羅湖過完關,電梯上一層行去火車站大堂方向(未到深圳地鐵站) ,就見到幾間不同內地速遞公司,但我想用順豐,要再上多一層,KFC隔離就見到舖位。

果然增見識,我見d人寄細件貨,原來唔洗預先包裝,先填好寄貨單,交貨埋counter, 順豐男即刻閃電手,用N層pop pop膠包好、入箱、封膠紙、過磅,全程唔洗3分鐘。
至於我件爛鬼電器,由於已經預先裝好箱,佢唔洗幫我包裝,但都要介開比佢睇入面係乜,睇完幫我封返,仲好貼心地加堆pop pop膠塞住箱入面虛位,貨重5kg收21元人仔(首重每公斤13元,續重2元),攪掂安樂晒,最後順便同老公撐枱腳開餐

mybee0103    發表於 17-7-17 22:28
karencheng3    發表於 17-4-13 11:22
supertvfans    發表於 16-10-26 09:03
terry.wong    發表於 16-10-26 00:45
1號閑人    發表於 16-3-4 21:48
333s    發表於 16-3-3 10:45

伯爵府

回覆:淘寶退貨~原來並非如想像中咁貴或艱難

大宅

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

不過住邊都好重點....

香港上深圳交通費都唔平...

jayk_1030    發表於 16-10-26 12:36
bennypoon6    發表於 16-3-3 22:45

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

我都上去寄過兩次野,一次用中通一次EMS,上去寄野係好方便,但始終都要來回車費同時間,你話行開就無所謂,特登上去寄都幾係野

bennypoon6    發表於 16-3-3 22:45
333s    發表於 16-3-3 10:39

象牙宮

丸媽媽 發表於 16-3-3 09:24
好不幸淘咗件壞電器,好在賣家亦好順灘叫我退返去換貨,但只能內地包運。
上網search到有人教返深圳寄,最 ...

玩得淘寶,點都要學識如何退貨
==見識,好事架。世界0甘大...

我自己打包。留封口, 在counter 封。
box 收3元。好多口岸, 都有各不同的 courier 公司的。

當初我都係自摸。唔學又點識?

pansy888hk    發表於 16-10-26 21:52
rello    發表於 16-3-3 13:56
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

cc4321 發表於 16-3-3 10:30
我都上去寄過兩次野,一次用中通一次EMS,上去寄野係好方便,但始終都要來回車費同時間,你話行開就無所謂,特登 ...

是... 特登 成本高。

我一去必做二件事。
1. 取貨/ 退貨
2. 推拿

推拿唔平, 推拿鋪头消費, 順道叫她代我收貨。。 比直運平DD.
拉上, 補下。 哎.... 傷腦筋。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

引用:Quote:cc4321 發表於 16-3-3 10:30 我都上

原帖由 333s 於 16-03-03 發表
是... 特登 成本高。

我一去必做二件事。
唔止推拿,我今個周末去深圳睇中醫,順便實名個手機號。我屋企附近啲中醫唔得,完全唔係一個層次

大宅

引用:Quote:丸媽媽 發表於 16-3-3 09:24 好不幸

玩得淘寶,點都要學識如何退貨 == 當 見識,好事架。世界0甘大...

我自己打包。留封口, 在cou ...
完全正確 真係當見識同學習,今次仲體驗到香港冇一間courier(包括郵局) 可以提供咁好包裝服務,有好多衰到想問佢借條繩或膠紙用下都冇。
有時覺得大陸商家對待消費者比香港好好多,好似大間食肆多數提供Wifi, 又正如你間推拿都可以代收貨

象牙宮

lyh80115 發表於 16-3-3 10:54
唔止推拿,我今個周末去深圳睇中醫,順便實名個手機號。我屋企附近啲中醫唔得,完全唔係一個層次 ...

深圳睇中醫, 你回來报下。。等我向你學野。 想醫肩背疼。

真要多謝你, 一路比左好多保貴意見, 用錢買不到的。

理性討論交流者。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 333s 於 16-03-03 發表玩得淘

原帖由 丸媽媽 於 16-03-03 發表
完全正確 真係當見識同學習,今次仲體驗到香港冇一間courier(包括郵局) 可以提供咁好包裝服務,有好 ...
順豐,隔離優速、圓通、匯通我都幫襯過,全部會幫客打包。

翡翠宮

引用:Quote:lyh80115 發表於 16-3-3 10:54 唔止

深圳睇中醫, 你回來报下。。等我向你學野。 想醫肩背疼。

以前睇過,操勞引致失眠、抑鬰,畀佢搞掂咗,今次陪老婆睇,ok再介紹。
高手一定係先把脈,再講中晒你有乜病,而唔係一坐底問你有乜事囉。

侯爵府

畀面勳章

男爵府

引用:好不幸淘咗件壞電器,好在賣家亦好順灘叫我

原帖由 丸媽媽 於 16-03-03 發表
上網search到有人教返深圳寄,最 ...
過了關,電梯在左定右?印象中右邊是羅湖商業城?左邊係一間茶餐廳?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 丸媽媽 於 16-03-03 發表好不

原帖由 joeypong 於 16-03-03 發表
過了關,電梯在左定右?印象中右邊是羅湖商業城?左邊係一間茶餐廳?

...
地面左邊,上扶手電梯,先見到建設銀行,再前行到差不多KFC就見到。

大宅

引用:Quote:原帖由 333s 於 16-03-03 發表深圳睇

原帖由 lyh80115 於 16-03-03 發表
我都想要中醫資料,PM你留名

男爵府

丸媽媽 發表於 16-3-3 11:12
完全正確 真係當見識同學習,今次仲體驗到香港冇一間courier(包括郵局) 可以提供咁好包裝服務,有好 ...
大陸對消費者保障係好過香港好多好多,單睇淘寶都知,可以七日無理退貨,香港頂多比你同款換一次,無理退貨?有邊個做得到

333s    發表於 17-4-12 14:05
yee183    發表於 16-3-3 16:18

男爵府

lyh80115 發表於 16-3-3 11:19
以前睇過,操勞引致失眠、抑鬰,畀佢搞掂咗,今次陪老婆睇,ok再介紹。
高手一定係先把脈,再講中晒你有乜 ...等你分享中医资料一
我住種花家

侯爵府

香港中医貴又未必好,有D重dum症,如果个中医ok,我都想試……

首頁

尾頁

跳至