懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係8w3,檢查左只得個13mm嘅胎囊,其他咩都沒有。醫生話,呢個周數個胎都應該有十幾mm,。其實我都心知不妙,5w5胎囊6mm,7w4得12mm,正常唔會生長得咁慢。。。醫院叫2星期後覆診,等左1星期自己忍唔住今日私下睇睇,有同冇都有個知字。結果如所料,雖然有心理準備但真正去面對點會唔難過?
咁我本身3月11先返PMH覆診,想問我應該點? 我諗係咪呢幾日睇下有冇組織流出嚟,如果冇就再等到覆診果日直接提出即日塞藥嗎?定係一出血就即入急証?
我好迷茫,希望得到指引。

男爵府

回覆:LAILAILAILAI 的帖子

會唔會係遲排卵呢?

大宅

引用:今日係8w3,檢查左只得個13mm嘅胎囊,其他

原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-03 發表
今日係8w3,檢查左只得個13mm嘅胎囊,其他咩都沒有。醫生話,呢個周數個胎都應該有十幾mm,。其實我都心知 ...
等到三月十一覆診先算,如果期間有血就去急症,始終還有機會

到時都係無,就要揀塞藥、定係吸宮,塞藥對身體無咁傷,但可能清唔晒;吸宮就可能傷D, 但無痛

之前我都係咁,等果個星期去埋旅行,放鬆心情,呢個時間只有順其自然

大宅

原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-03 發表
今日係8w3,檢查左只得個13mm嘅胎囊,其他咩都沒有。醫生話,呢個周數個胎都應該有十幾mm,。其實我都心知 ...
再等多一兩星期吧

大宅

引用:Quote:原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-03 發

原帖由 peanut123 於 16-03-03 發表
等到三月十一覆診先算,如果期間有血就去急症,始終還有機會

到時都係無,就要揀塞藥、定係吸宮,塞藥對身 ...
謝謝你!

大宅

引用:Quote:原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-03 發

原帖由 lui 於 16-03-03 發表
再等多一兩星期吧
等一星期後覆診再作決定

大宅

引用:會唔會係遲排卵呢?

原帖由 catcat2056 於 16-03-03 發表
會唔會係遲排卵呢?
應該唔會係遲排

大宅

引用:會唔會係遲排卵呢?

原帖由 catcat2056 於 16-03-03 發表
會唔會係遲排卵呢?
就算遲排,胎long唔會冇可能一星期只生長得1mm咁多。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 catcat2056 於 16-03-03 發表

原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-04 發表
就算遲排,胎long唔會冇可能一星期只生長得1mm咁多。。。
打錯,係冇可能至岩。謝謝你

子爵府

等覆診
哩段時間無野做
即使見紅,唔係流大血,勁肚痛其實都唔洗去醫院
因為去醫院都無野好做
如果有見紅而且開始流多血,去廁所時搵兜兜住,有組織排出就用膠袋或樽入好雪雪櫃,覆診日帶番醫院
如等覆診期間無見紅,到果日照完醫生會比你揀塞藥定刮宮
p.s.我係過來人,仲唔止一次

子爵府

回覆:MEKAKI 的帖子

或者有組織流出後,已經即日可以直接帶埋去入急症 可以去照下排清未

大宅

回覆:LAILAILAILAI 的帖子

Yes . 應該以兩次產檢期間生長情況對比。我上兩個星期吸宮了。

翡翠宮

等多一兩個星期再去照,可能到時照到呢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐再睇多個醫生,睇下點樣。

大宅

原帖由 MEKAKI 於 16-03-04 發表
等覆診
哩段時間無野做
即使見紅,唔係流大血,勁肚痛其實都唔洗去醫院
謝謝你。因為屋企人擔心啲組織繼續留喺子宮唔安全會有影響,所以提我要盡快處理。其實我已經打定輸數,可能星期日會經急症入院處理。

大宅

回覆:空心胎應點做

我頭先打去問姑娘,佢話如果冇勁痛出血都可以再等覆診果日,3月11先再決定點做。我而家8w4,佢話就算到時先處理都安全。我暫時冇痛只有啲啡。

大宅

引用:Yes . 應該以兩次產檢期間生長情況對比。我

原帖由 lui 於 16-03-04 發表
Yes . 應該以兩次產檢期間生長情況對比。我上兩個星期吸宮了。
想請問,咩情況下要吸宮? 同刮宮係一樣嗎? 是否如果塞藥或食藥都清唔曬先要再吸宮?

唔好意思我問咁多

大宅

引用:或者有組織流出後,已經即日可以直接帶埋去

原帖由 MEKAKI 於 16-03-04 發表
或者有組織流出後,已經即日可以直接帶埋去入急症 可以去照下排清未
我最驚,如果星期日唔去,之後返返下工流出嚟就大鑊。

男爵府

回覆 LAILAILAILAI 的帖子

如果真係空心胎, 你就同BB講, 不用掛住媽媽, 好快又會再見面, 跟住就會好快見紅排出來

子爵府

引用:Quote:原帖由 MEKAKI 於 16-03-04 發表或者

原帖由 LAILAILAILAI 於 16-03-04 發表
我最驚,如果星期日唔去,之後返返下工流出嚟就大鑊。
唔好驚,其實唔係想像中咁得人驚既
自然流好似m咁,可能量多少少,但講緊係流組織前後果一個鐘左右,可接受既痛
流完出黎就同m無分別,尤其你空心胎,組織唔會話好大咋

首頁

尾頁

跳至