自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:kmbb519 的帖子

我覺得係最安全,我pps嘅戶口仲要係支票戶口,個戶口係我有開支票才會有錢,所以好安全。 係無咁直接過數囉,但我預咗。

男爵府

我係用tap &go比錢架,用完先增值,我覺得都安全同方便,有冇姊妹同我一樣?其實手續費係咪貴d所以冇咩人用?

水晶宮

引用:我覺得係最安全,我pps嘅戶口仲要係支票戶

原帖由 happyhp 於 16-03-05 發表
我覺得係最安全,我pps嘅戶口仲要係支票戶口,個戶口係我有開支票才會有錢,所以好安全。 係無咁直接過數囉 ...
嘩! 真係好安全喎。我都試下先。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:淘寶買野用 PPS.... 怕嗎

pps同八達通其實已經好安全,就算hack左你a/c都無用,除非攞埋你部電話,否則唔可能用到你戶口嘅錢。

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

happyhp 發表於 16-3-5 14:28
我覺得係最安全,我pps嘅戶口仲要係支票戶口,個戶口係我有開支票才會有錢,所以好安全。 係無咁直接過數囉 ...
唔算麻煩, 多一重手續, 但樣好好多呀, touch wood 講句真係比人 hack account, 拎盡都係果少火籛, 唔駛成個戶口 d 錢都危險嘛....
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

i9003 發表於 16-3-4 16:16
用八達通都好方便,我每次入三百
八達通都係一個好提議, 呃盡都係果幾百 我未試過, 等我試下先, thanks

珍珠宮

florence0204 發表於 16-3-4 20:11
我定咗PPS只跟付1000元
係?但我見佢話每日上限 $500

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

病問題, 安全又方便

kmbb519    發表於 16-3-5 19:15

珍珠宮

豬仔嘜 發表於 16-3-4 23:07
你咁做係岩架!因為試過有人因為咁面比人據曬D錢
...... 咁驚!!咁我都係諗下去邊間関返個戶口先

珍珠宮

graceng 發表於 16-3-5 15:20
我係用tap &go比錢架,用完先增值,我覺得都安全同方便,有冇姊妹同我一樣?其實手續費係咪貴d所以冇咩人 ...
咦, 未聽過喎, 係點用架?

珍珠宮

patpat234 發表於 16-3-5 17:48
pps同八達通其實已經好安全,就算hack左你a/c都無用,除非攞埋你部電話,否則唔可能用到你戶口嘅錢。

...
但有時 D 野話唔埋..... 騙徒手法層出不窮

男爵府

成日用

kmbb519    發表於 16-3-5 19:16

複式洋房

回覆:PCCW2319 的帖子

係㗎! 仲有,淘寶 用pps係最抵嘅付款方式。我証實過! 第2係8達通。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+aliensss2008+於+16-03-04+發

原帖由 cc_tse 於 16-03-04 發表
pps 同八達通係最安全架
咁做好多此一舉
無一套安全系統係100%安全不破
唔係話pps 八達通唔夠好
但相信佢地都唔敢講一定一定不會被hack

我寧願多此一舉
保障自己多一d
你地當然可以繼續用
係我自己比較蛇\'wear \'

我網購就專有一張信用卡
唔同自動轉賬同日常消費mix 埋
方便check 數

子爵府

我用tap n go

侯爵府

引用:我每次都用pps好方便,我覺得幾安全,要入

原帖由 usoapap 於 16-03-04 發表
我每次都用pps好方便,我覺得幾安全,要入一次性密碼的,所以應該唔會被盗用,唔好處係唔覺唔覺就買左好多: ...
係⋯因為太方便,有時又因為集運既關係,覺得集多幾間一齊落香港又抵d又再買多d...

水晶宮

好媽媽勳章

kmbb519 發表於 16-3-5 19:14
但有時 D 野話唔埋..... 騙徒手法層出不窮
既然你咁講, 其實唔洗問"此舉會否太無聊?"

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

用八達通

男爵府

我每次都用PPS, 我覺得安全過支付寶喎,我朋友上次的支付寶a/c俾人偷錢,要攪好耐先係淘寶拎得返

子爵府

aliensss2008 發表於 16-3-5 19:51
無一套安全系統係100%安全不破
唔係話pps 八達通唔夠好
但相信佢地都唔敢講一定一定不會被hack

你話hack係咩意思既hack先?
如果話入侵pps 成個system 改pps成個設定係比較難 要高手中既高手先做到
但做到咁既地步 個hacker目標唔會係唯獨你一個 而係攻擊pps多 呢個已經唔係普通hacker
若果係知道你張卡no, 再知道埋張卡pps網上密碼,
但同時都要改你個手機no.先得
但改你個pps 電話號碼 要有你個張pps卡 再去ok便利店改電話先得
但有你張卡 仲需要刻意去網上購物? 所以難以成立

而八達通
網上購物用八達通 要用手機登記 仲要等24小時先上網買到野
既然手上都有你張八達通卡啦
不如係街到用曬d錢佢好過啦

呢個真係無咩好擔心
不如擔心唔見財物比人係街到用曬d錢好過

首頁

尾頁

跳至