自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

消委會炮轟食安中心剝奪知情權

【本報訊】食物中三聚氰胺的規定上限法例本周二生效後,食物安全中心只公佈不合格樣本的三聚氰胺含量,隻字不提合格樣本是否也含此化工物質。該中心昨更以「一貫做法」為由,拒絕公開資料。消費者委員會總幹事劉燕卿炮轟食安中心剝奪市民知情權,「如果政府覺得有難度,等消委會幫佢公佈!」

讓市民自己去選擇

毒奶風暴初期,食安中心會列出所有檢測樣本的三聚氰胺含量。但法定上限生效之後,食安中心就不再公佈合格樣本的三聚氰胺含量。換言之,公眾無從得知那些產品含三聚氰胺但未超法定上限。澳門則公佈所有檢測樣本的三聚氰胺含量。

食安中心回應稱,無論是三聚氰胺、重金屬及微生物等檢測,一貫做法是只公佈超標的產品。

立法會議員李華明質疑政府刻意隱瞞數據,淡化事件,「就算唔犯法,都可以講晒數字出,等市民自己去選擇。與其講唔講,不如零容忍就唔使煩。」

「等消委會幫佢登」
當局處理毒奶風暴的專家小組今日將召開第一次會議。成員劉燕卿向本報表示,將於會上要求政府公佈合格樣本的三聚氰胺含量,「用咁多公帑做測試,唔講結果出黎
,消費者就唔識選擇。如果政府覺得有難度,就拎資料畀我地
,等消委會幫佢登!」她又指,食安中心的解釋難以成理,「今次點同呢?奶類係小朋友重要食物,大家特別關心,資料做乜?」

劉燕卿又主張研究收緊嬰兒食品的三聚氰胺法定上限。專家小組另一成員陳恩強也表示,港府完成研究內地腎石嬰個案後,有可能收緊法定上限。據悉,外界有聲音支持收緊法定上限,港府將向專家小組徵詢意見。政府下一目標是盡快推出食品回收法。
民主黨就毒奶風暴訪問557名市民,九成表示對內地奶製品無信心,四成指政府官員安撫市民的言論全是廢話。李華明指,調查反映市民對政府失去信心。他斥責政府後知後覺,當初抱「博唔會有事」的心態,直至後期才抽驗,導致「踢晒腳」

========================

強烈要求政府公佈所有樣本的三聚氰胺含量,讓市民自行選擇!

堅決反對香港成為大陸毒奶產品的第一收容港!

[ 本文章最後由 viewer 於 08-9-26 14:24 編輯 ]

男爵府

原文章由 viewer 於 08-9-26 14:19 發表

【本報訊】食物中三聚氰胺的規定上限法例本周二生效後,食物安全中心只公佈不合格樣本的三聚氰胺含量,隻字不提合格樣本是否也含此化工物質。該中心昨更以「一貫做法」為由,拒絕公開資料 ...

唔知可唔可以收集簽名交比1消委會跟進呢???
。。。。。。。。。。。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

舉腳支持!

原文章由 viewer 於 08-9-26 14:19 發表

【本報訊】食物中三聚氰胺的規定上限法例本周二生效後,食物安全中心只公佈不合格樣本的三聚氰胺含量,隻字不提合格樣本是否也含此化工物質。該中心昨更以「一貫做法」為由,拒絕公開資料 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實第一步除咗奶粉奶類product 外, 長遠應該所有由中國入口的食物都check 下

唔好話我, 連我個囡, 昨日同佢行supermarket, 佢條條貨都問, 係咪made in china , 如果係即係好似中毒咁, 閃開件貨呀

連細路都咁驚, 香港正苦係對我地市民關心的話, 都應該全面檢測

男爵府

絕對零容忍!!!!!!!!

禁止訪問

水晶宮

強烈贊成!!!

伯爵府

畀面勳章

支持!!!!!!!!
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

男爵府

支持!支持!!支持!!!

堅決反對香港成為大陸毒奶產品的第一收容港!

子爵府

2024年龍年勳章

我剩係想知

政府個d所謂合格根本係我地心目中完全唔合格

男爵府

支持, 市民有知情權

大宅

支持

大宅

Support.
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

男爵府

支持

大宅

支持

男爵府

我要知數字

珍珠宮

唔洗你話'合格' 定 '不合格'
我要嘅只係'有' 定 '沒有'
我地有權知有定無

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我要OOOOOOOOOOOOOOOOO字呀

珍珠宮

人地印尼都list晒d數字出呢, 點解hk正苦唔可以??

大宅

me toooooooooooooooo

首頁

尾頁

跳至