自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我三年黎早兩年一月先睇一次(冇時間之後極後悔),點之我食開止痛藥愈吃愈多最後吃到唔掂,之後先有心一個禮拜一次,用左七八個月e好。。。

子爵府

畀面勳章

靜初 發表於 16-3-5 20:57
西環岩嗎? $400/次。睇一次不叫人覆診。 但醫師好寸。 劉青云也看的。
can u pm me info? thank you very much.

大宅

回覆:靜初 的帖子

可以PM我資料嗎?

水晶宮

回覆:條脊出左事,求唔拖症的正骨推拿醫師介紹

樓主,如果你係因為長期勞損/姿勢問題而導致椎間盤突出和冇左生理弧度,筋骨因為長期受壓歪左長時間,基本上係冇可能完全復位,只可以盡量將偏離修正減少歪斜程度,令肌肉冇咁崩緊痛症減輕。歪左嘅筋骨就係歪左,推拿只可短暫鬆肌,針灸都只係輔助, 唔會針完就唔歪, 食中藥調理都只係幫助血液循環好d。

如果你係以上情況,就要重新諗下點為之拖症。如果你將斷尾定義為完全恢復生理孤度唔再歪,sorry呢樣係冇可能發生。如果你將斷尾定義為筋骨盡量復位,加上日常自己注意姿勢和願意恆常做伸展運動而令痛症大大減輕甚至消失,呢樣要視乎自己身體情況和自己有幾勤力去保養,係可能達到嘅效果。

脊醫和正骨醫師都可幫到你,但我理解如果嚴重歪斜唔係睇幾次就可以見效,脊醫閒閒地都預你睇2,30次唔出奇,康復情況冇保證。

我自己去問過脊醫,未睇已叫我開30次course (我知唔少人睇>100次)。我最後係睇整骨醫師,睇左20次後 (差不多日日去),現在已可瞓到,唔痛唔痹,自己注意姿勢+運動,暫時繼續keep住每星期睇1次當保養(我係睇頸椎和腰),遲下再睇下係咪可隔疏d或停。我見識過好多人,睇左6位數脊e中e都冇效,最後去睇正骨ec先有效 (有效不等於康復,而係改善至痛症大大緩解不至於影響日常生活和停止惡化)。

只可以話每個人情況唔同,如果你情況嚴重,又唔持續去治療,睇下停下又轉ec,睇10次未見效唔出奇, 10次d錢都係白使。

純個人經驗分享,唔啱聽當廢up。
ec都係人夾人,整骨有風險,我唔會介紹 (而且我ec不隨便接新症)。
但我相信hk有好多有經驗ec, 只係病者唔明白或唔接受治療效果和治療時間長,以為係冇醫德dum症。

珍珠宮

引用:西環岩嗎?+$400/次。睇一次不叫人覆診。+

原帖由 靜初 於 16-03-05 發表
西環岩嗎? $400/次。睇一次不叫人覆診。 但醫師好寸。 劉青云也看的。
我都想知呀,可以pm埋比我嗎?

水晶宮

回覆:條脊出左事,求唔拖症的正骨推拿醫師介紹

再講多少少,意外扭傷導致筋骨錯位,同長期姿勢/勞損導致筋骨歪左冇弧度,係兩回事,前者即時治療快見效,後者要長時間治療效果因人而異。所以點解有人話自己整親睇呀邊個ec1次或幾次就好,又有人睇極唔好話ec dum症,固中分別要視乎病因。

禁止訪問

引用:PM了你

伯爵府

回覆:條脊出左事,求唔拖症的正骨推拿醫師介紹?

你就算有睇醫生
都要自己勤做申展運動或游水
先會keep到同好得快
同埋你預手尾好長
要長期keep住睇醫生先有效

大宅

引用:樓主,上水區啱唔啱

原帖由 倫倫個媽咪 於 16-03-05 發表
樓主,上水區啱唔啱?
係咪肥仔祥丫

複式洋房

引用:再講多少少,意外扭傷導致筋骨錯位,同長期

原帖由 Elenalan 於 16-03-06 發表
再講多少少,意外扭傷導致筋骨錯位,同長期姿勢/勞損導致筋骨歪左冇弧度,係兩回事,前者即時治療快見效, ...
即係要我繼續睇多10幾廿次再睇情況? 因為真係冇咩效,第二日會打番原形,你會唔會有咁情況?
或者我們詳細pm再傾下ok?

禁止訪問

回覆:條脊出左事,求唔拖症的正骨推拿醫師介紹?

複式洋房

引用:條頸痛,關吾關脊骨事?

原帖由 Doublefour 於 16-03-06 發表
條頸痛,關吾關脊骨事?
我諗係頸椎有事

子爵府

引用:樓主,如果你係因為長期勞損/姿勢問題而導

樓主,如果你係因為長期勞損/姿勢問題而導致椎間盤突出和冇左生理弧度,筋骨因為長期受壓歪左長時間,基本 ...
非常有見地!

男爵府

BK Milk勳章

引用:西環岩嗎? $400/次。睇一次不叫人覆診。

原帖由 靜初 於 16-03-05 發表

西環岩嗎? $400/次。睇一次不叫人覆診。 但醫師好寸。
可以pm我嗎?唔該晒你

男爵府

lokheibaby 發表於 16-3-6 05:02
係咪肥仔祥丫
对不起.不是.

男爵府

醒目開學勳章

引用:樓主,如果你係因為長期勞損/姿勢問題而導

樓主,如果你係因為長期勞損/姿勢問題而導致椎間盤突出和冇左生理弧度,筋骨因為長期受壓歪左長時間,基本 ...
完全同意你所講!

男爵府

Feifeiyueyue 發表於 16-3-6 03:58
Pls pm me also
PM了你

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Elenalan 於 16-03-06 發表再

原帖由 moon1690 於 16-03-06 發表
即係要我繼續睇多10幾廿次再睇情況? 因為真係冇咩效,第二日會打番原形,你會唔會有咁情況?
或者我們詳細pm ...
我自己情況係~5年前已成日肩頸梗痛,間中瞓覺右手痺,跟住成日痹醒,瞓得差,自己唔知係筋骨錯位,試過換硬床褥好過一排,又差番(亦換過n咁多個枕頭)。跟住睇中醫調理 (每月用幾千蚊),都係好反覆, 病症已不止瞓覺痹,連日間都梗痛痹,有時痹到去腳,全部右邊。再睇~20次私家物理治療,唔work, 去政府照x ray, ct, 冇瘤,冇椎間盤突,只話頸椎弧度直左d, 其他冇話我歪,政府睇左6次物理治療就趕我走。又開course做推拿,做完好一晚,之後又梗過。。。嚴重時推完兩個鐘都唔鬆。以上粗略估計絕對用左6位數睇醫生。

我最後轉折經人介紹睇現在個整骨ec, 已經冇諗要睇幾多次,佢同其他懶有料到ec一樣,唔會叫你覆診,10問10唔答,唔承諾你幾次會好,佢只話你覺得有效自然會繼續睇,你搵到更好自然會走。我慢慢先明白點解d ec咁串又守口如瓶,因為太多人誤解咩叫斷尾又唔接受治療長,又唔配合ec。佢地有料果d根本唔休做,冇謂俾人網上唱衰寧願唔做生客。病者要明白個病係自己 (攞黎)唔好怪人,冇人叫你錯姿勢,怪ec dum症又唔怪自己縱容自己姿勢錯。

我個情況係頭5次冇好到仲痛多左,到10次後冇痛多左但亦冇好到,做多4,5次忽然鬆左,20次後明顯改善。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:原帖由+moon1690+於+16-03-06+發表即

我自己情況係~5年前已成日肩頸梗痛,間中瞓覺右手痺,跟住成日痹醒,瞓得差,自己唔知係筋骨錯位,試過換硬 ...
真知灼見,講得很中point

複式洋房

睇完各位師姐咁講,我都明白10次的療情係完完未夠,如果係咁我都只好繼續睇住現在的醫師先,但最怕係方法用錯左自己唔知...

首頁

尾頁

跳至