親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

邊樹搭? how much?

另,如係清水寺之後去hello kitty茶寮,再去哲學之路,應點搭車? 打算最後返回河源町搭阪急走。

thx

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

htts 發表於 16-3-6 15:18

另,如係清水寺之後去hello kitty茶寮,再去哲學之路,應點搭車? 打算最後返回河源町 ...
清水寺,點去 kiity,再去哲學之路,試下自己找答案,
教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696

子爵府

引用:Quote:htts 發表於 16-3-6 15:18 邊樹搭?

原帖由 shinku 於 16-03-06 發表
清水寺,點去 kiity,再去哲學之路,試下自己找答案,
教學:
哲學之路即银閣寺對出的路?

在银閣寺前的路旁有銀閣寺發車的巴士站,或走出大路旁(走多50m)有好多巴士去河源町/祗园方向,留意巴士站的路線表可易找到合適巴士!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:請問河源町阪急站去清水寺,taxi係邊樹搭?

京都搭巴士勁方便

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fatboyL2 發表於 16-3-6 19:28
哲學之路即银閣寺對出的路?

在银閣寺前的路旁有銀閣寺發車的巴士站,或走出大路旁(走多50m)有好多巴士 ...
係,我睇左GOOGLE MAP,覺得唔太順路咁。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

htts 發表於 16-3-6 22:32
當然,本身哲學之路都唔係交通方便既地方

子爵府

引用:Quote:fatboyL2 發表於 16-3-6 19:28 哲學

原帖由 htts 於 16-03-06 發表
Hello Kitty茶寮在去清水寺的斜路上(八年坂),你去清水寺時上山用Google map找下咪找到,去完清水寺下山,在大路上有巴士站(清水寺正下方清水道口便有一個‘清水道’巴士站),你應可見到洛巴士(RakuBus)#100号,是去银閣寺前的!

見地圖右方棗红色路線是#100!

银閣寺好似是16:30定17:00關,另那裡是京都東北市郊,交通较疏!

………………

建議你先去银閣寺,回程然後坐#100巴士,在清水道巴士站下車,沿清水道斜坡走上山,便會经過x年坂,你咪再找Hello kitty茶寮,再沿路上山就會見到清水寺的五重塔!

遊完清水寺,你可走下山回清水道巴士站,那裡有其他巴士(好似#2xx)的會去四条通方向,會经河原町,

你甚至可行埋四条通沿路的高島屋/大丸/0101等百货店和锦市場,再在四条烏丸站(河原町下一個阪急地铁站)坐阪急線回大阪!

這樣咪顺路d?

…………………………

其實你是否一早從大阪過來京都?
你可坐京阪列車,你可買一天遊客票,在大阪肥後橋站上車,京都的尾站‘出町柳’下車,也有巴士上银閣寺!

回程你可坐#100去清水道下車,(原本你也可在出町柳坐京阪列車去清水五条站,走15min去清水寺山下,跟着与上面提到x年坂的遊法一樣,因京都的巴士费都是差不多一程,由银閣寺直接坐巴士去清水道會簡单一点)。

如你是有京阪一天票,你可遊完河原町後,走路過橋(跨過鸭川),在橋旁你會见到京阪清水五条站,你便可在這站坐京阪列車返大阪,你咪可逛完河原町和四条通锦市場,才步行去坐京阪列車,好似最夜是约23:00左右在京都發車回大阪!

寶石宮

fatboyL2 發表於 16-3-7 13:55
Hello Kitty茶寮在去清水寺的斜路上(八年坂),你去清水寺時上山用Google map找下咪找到,去完清水寺下山 ...

thanks for your info

我本身會住難波, 所以kyoto係即日來回, 咁我打算地鐵去梅田轉阪急去河源町, 打的上清水寺, 再沿2-3年板去八阪神社 (google map似話kitty cafe係2-3年板再落d), 之後x園, 再返河源町走人. 本身無plan去哲學之路, 但聽人話靚, 所以如順路會去乍. 我本身都唔肯定會否太rush

子爵府

引用:邊樹搭? how much

另,如係清水寺之後去hello kitty茶寮,再去哲學之路,應點搭車? 打算最後返回河源町 ...
如果你在河原町,在沿四条通上有巴士站去清水寺(小心方向,應是向鸭川/祗園方向,四条通兩邊都有巴士)在巴士站上有路線圖,去清水寺你看有否‘’清水道‘’的站就可以,由河原町去清水道不是好遠,在四条通上巴士站记得排隊,多人等巴士,好似有人维持秩序!

子爵府

引用:Quote:fatboyL2 發表於 16-3-7 13:55 Hello

原帖由 htts 於 16-03-07 發表
thanks for your info

我本身會住難波, 所以kyoto係即日來回, 咁我打算地鐵去梅田轉阪急去河源町, 打的上 ...
由清水寺去银閣寺是有点遠,哲學之路和银阁寺也一般,在清水寺附近除八阪神社,仲有祗園,鴨川!

其實我覺得金閣寺仲靚,它在京都西北方,嵐山也是另一景点!

京都其他景点都是寺廟

寶石宮

fatboyL2 發表於 16-3-7 14:23
由清水寺去银閣寺是有点遠,哲學之路和银阁寺也一般,在清水寺附近除八阪神社,仲有祗園,鴨川!

其實我覺 ...

嵐山我會另一日去, 行埋竹林, 渡月橋果邊! 請問知唔知小火車飛係咪難買呀? 嵐山同河源町有無咩食野推介 (唔計鰻魚)?

寶石宮

fatboyL2 發表於 16-3-7 14:14
如果你在河原町,在沿四条通上有巴士站去清水寺(小心方向,應是向鸭川/祗園方向,四条通兩邊都有巴士)在 ...

我都驚搭錯bus方向, 所以先諗打的 (我地3人)

子爵府

引用:Quote:fatboyL2 發表於 16-3-7 14:23 由清

嵐山我會另一日去, 行埋竹林, 渡月橋果邊! 請問知唔知小火車飛係咪難買呀? 嵐山同河源町有無咩食野推介 ...
小火車票我上次是在關西机場的JR票務所(green ticket office)订,我凌晨机,早上五点到大阪,搞埋入境過海关,我就排隊(通常遊客换JR pass),裡面有海報上有個表顯示每日各卡車(1-4卡)售票情况,你最好選好卡,双定單号位(是火車左邊与右邊,但在一程車,双号有一半時間是靠江邊有尗,另一半是靠山邊,所以单双号看窗邊江景是均等),因是兩位卡座及對坐,靠窗位最好,所以最好選顺行車方向的位,坐得舒適点!

另我覺得峡的江景一般,尤其春天赏樱秋末赏楓的江水少,比不上長江三峡壯麗,所以坐单程已足夠!

我上次是即日冇票,我咪買過兩天的票!
小心旺季會加开17:xx多的班次,小心天黑,所以最好買日間票!
早点的班次會小人d!看你自已幾点入到嵐山附近! 最好不要周六日,會少D日本本地人!

如果真的在JR票務所订不到票,你只有當天一早去現場買票(好似早上08:00开賣@小火車車站,不是其他JR車站)第5卡的位(是冇頂的臨時卡車,天氣不好或有机不靠上小火車),旺季好多人會用這方法,所以如下机在关西机場買到,行程會好排!

其實如你玩兩天京都,点解唔住一晚,不用那趕尤其是早上去嵐山買票那程!

子爵府

引用:Quote:fatboyL2 發表於 16-3-7 14:14 如果

我都驚搭錯bus方向, 所以先諗打的 (我地3人)
雖然河原町離清水道也不是太遠,坐巴士不久,但小心旺季(好似賞樱季節)好多人坐車去清水寺,上山車道只來回共兩線(好窄),又多旅遊大巴私家車,好易塞車(上山段),坐的士未必有so!

你可能塞左一段時間,自己會下車行上斜坡仲快(其實你日間會看到好多遊客行上清水寺,不用怕行错路)

寶石宮

引用:Quote:原帖由 htts 於 16-03-07 發表我都驚

原帖由 fatboyL2 於 16-03-07 發表
雖然河原町離清水道也不是太遠,坐巴士不久,但小心旺季(好似賞樱季節)好多人坐車去清水寺,上山車道只來 ...
thx, 我都驚驚地,咁taxi半路下車上清水寺ok嘛?

寶石宮

引用:Quote:原帖由 htts 於 16-03-07 發表嵐山我

原帖由 fatboyL2 於 16-03-07 發表
小火車票我上次是在關西机場的JR票務所(green ticket office)订,我凌晨机,早上五点到大阪,搞埋入境過海 ...
thx

子爵府

引用:Quote:fatboyL2 發表於 16-3-7 14:23 由清

嵐山我會另一日去, 行埋竹林, 渡月橋果邊! 請問知唔知小火車飛係咪難買呀? 嵐山同河源町有無咩食野推介 ...
京都嵐山有條手信商業街,有好多京都小吃,如豆漿腐皮,有绿茶元素的食品如绿茶雪糕,绿茶草饼/米饼……,蕎麥麵,仲有炸串,炸雞,天婦羅……,好似有間吃日本下午茶食品的放题,食店通常好多人排隊,當然好多手信店

在河原町一帶也有好多食店,在锦市場也有好多吃的,记得有間蕎麥麵馆,是有超過百年老店,有款蕎麥麵懷石料理

寶石宮

引用:Quote:原帖由 htts 於 16-03-07 發表嵐山我

原帖由 fatboyL2 於 16-03-08 發表
京都嵐山有條手信商業街,有好多京都小吃,如豆漿腐皮,有绿茶元素的食品如绿茶雪糕,绿茶草饼/米饼……, ...
thx

子爵府

引用:邊樹搭? how much

如在河原町車站走上地面來,應在河原町与四条通交界十字路口,或四条通近鴨川方向,那裡地面沿四条通向鸭川的橋方向,0101旁(地圖#2A旁邊)應有間麥當奴,在麥當奴對面街(沿四条通方向)應有間药粧店(地圖#3A),餐廰和日本老店,

向四条大橋方向這邊路面是顺路去清水道,你見有的士经過,可伸手去叫! 我好似見過有人在這路邊下車!

沿高濑川(垂直四条通的木屋町通,街旁的小溪,位於河原町与鸭川中間)近四条通兩旁也有食肆和居酒屋,會營業到晚上22-23点

寶石宮

引用:Quote:原帖由 htts 於 16-03-06 發表邊樹搭

原帖由 fatboyL2 於 16-03-08 發表
如在河原町車站走上地面來,應在河原町与四条通交界十字路口,或四条通近鴨川方向,那裡地面沿四条通向鸭川 ...
thx so much

首頁

尾頁

跳至