興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

入來吹下水, 傾下, 討論下啊

我第一本睇係 .......... 誰殺了她

老實講, 睇唔太明, 不過我就幾鐘意佢 d 節奏同埋故事方式, 於是搵佢第二本睇
到而家睇左 8 成啦~~

好正,
好多本都好鐘意, 好難揀最鐘意呀.......
真係要揀呢, 最有 feel 應該係 分身

幻夜都好.....

你地又最鐘意邊本呢
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

回覆:喜歡東野圭吾的朋友......

我也是東野圭吾的fans, 白夜行,異變13秒,秘密,紅色手指,時生等等也很好看!我有齊他所有的書!

大宅

我喜歡紅色手指, 完全估唔到個婆婆係度扮痴呆 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

Cathy0207 發表於 16-3-11 17:10
我喜歡紅色手指, 完全估唔到個婆婆係度扮痴呆 !
係囉! 真係估佢唔到
佢好多本書都係咁估唔到
不過紅色手指最尾果度真係睇到哭 好感人...

同埋初段都好驚.......... 又緊張...........

珍珠宮

samo 發表於 16-3-10 21:17
我也是東野圭吾的fans, 白夜行,異變13秒,秘密,紅色手指,時生等等也很好看!我有齊他所有的書!

...
我全部都係圖書館借

minnie.mama    發表於 17-4-17 19:32

複式洋房

回覆 kmbb519 的帖子

我鍾意睇電影版 白夜行好正。。。。。

侯爵府

回覆:kmbb519 的帖子

我多數在圖書館借,“誰殺了她”看完也猜不到究竟係男殺定女殺,好想有高人解釋俾我知。另外一本“我殺了她”又係咁,可能我我分析力不好,看不出端倪。

大宅

畀面勳章

我都好鍾意睇,最初睇係因為伽里略,之後都有睇其他,只可惜圖書館不太易借

珍珠宮

yeunghung 發表於 16-3-12 00:29
我多數在圖書館借,“誰殺了她”看完也猜不到究竟係男殺定女殺,好想有高人解釋俾我知。另外一本“我殺了她 ...
誰殺了她 係邊個殺呀?? 我都係睇唔明 我之後上網搵人地 d 解說, 睇完都係唔明
我殺了她就明多 D
呢本個提示多少少.....

死左果個人個藥盒, 前妻都有個, 有提過前妻 d 雜物係助手執的, 所以助手拎到果個藥盒

珍珠宮

afrokeni 發表於 16-3-11 23:17

電影版我都有睇過少少, 不過我覺得個女主角 完全做唔到 雪穗果種深藏不露

珍珠宮

camomilechan 發表於 16-3-12 13:03
我都好鍾意睇,最初睇係因為伽里略,之後都有睇其他,只可惜圖書館不太易借

...
或者去大間 d 的圖書館會多 d
咁你最鐘意邊本呀?

珍珠宮

afrokeni 發表於 16-3-11 23:17

另外有本叫 幻夜 都幾相似 你可以睇下 正~~

侯爵府

你係邊度睇到解釋, 我真係無咁細心, 都係鍾意有講清楚個結局既故事. 不過東野的小說有時係情節感人比殺人佈局更吸引. 好似"信"咁講主角因哥哥殺人而影響佢既人生, 令人傷心.

男爵府

我都好鐘意東野,最鐘意幻夜,白夜行!另外加賀系列也很喜歡!不過最近果本拉普拉斯的魔女,我就覺得麻麻

珍珠宮

mandyyuen 發表於 16-3-13 23:24
我都好鐘意東野,最鐘意幻夜,白夜行!另外加賀系列也很喜歡!不過最近果本拉普拉斯的魔女,我就覺得麻麻

...
睇黎你都好鐘意魔女系列 咁你有冇睇聖女的救贖, 都好魔女

拉普拉斯的魔女! OH, 新架, 等我去搵下先得 thanks

近期的疾風迴旋曲都好睇

珍珠宮

yeunghung 發表於 16-3-12 19:06

你係邊度睇到解釋, 我真係無咁細心, 都係鍾意有講清楚個結局既故事. 不過東野的小說 ...
藥盒的解釋我上網搵架..... 睇到尾突然冇結局, 好難頂丫, HAHA, 即刻上網搵睇下有冇人知...

情節比殺人佈局吸引, 同意, 我諗起 假面山莊殺人事件............ 如果未睇, 真係要睇下, 好正!

男爵府

看完"白夜行"之後便愛上東野圭吾的小說, 他幾十本小說到現看了十本不到,畢業──雪月花殺人遊戲、神探咖利略、名偵探的枷鎖,都值得一看。

珍珠宮

nora131 發表於 16-3-14 11:48
看完"白夜行"之後便愛上東野圭吾的小說, 他幾十本小說到現看了十本不到,畢業──雪月花殺人遊戲、神探咖 ...

我睇左佢全部書約八成啦,不過你講呢後兩本都未睇 --神探咖利略、名偵探的枷鎖

我麻麻地佢呢個系列.... 太科學..............好難明.............

大宅

好媽媽勳章

我都好鍾意東野D書,特別係加賀恭一郎系列。解憂雜貨店好好睇。

侯爵府

東野有些幽黙的短篇都好好笑, 超偵探的守則笑番本格派偵探的情節都好中POINT.

首頁

尾頁

跳至