自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿仔飲左幾年蒙牛, 同埋成日食而家驗到好勁三聚氰胺果隻特濃朱古力熊仔餅.
我見排"正苦"好辛苦, 又要去幾次.
而家咁煩忙都擔心佢地唔夠細心.
計埋要放假都唔只睇私家既價錢啦. 時間自己好控制.
所以尋日帶左阿仔去化驗所照腎($400)同驗尿($70).
好彩腎冇事, 但尿驗到有小小血. d職員話度數不高,
可能係發炎......明天攞埋報告比醫生睇下先.

各位有能力的朋友, 建議你地去私家驗好過,
快d得個安心, 好過"滕來滕去" 得個等字.
又可以減輕"正苦"負荷, 等去唔到私家的人可以快d.

注意: 我只想分享自己的決定, 請你們自己想清楚那種適合自己的檢驗途徑.

[ 本文章最後由 HarryMaMa 於 08-9-30 10:24 編輯 ]

男爵府

ccbeauty,
$400 係 ultrasound

原文章由 ccbeauty 於 08-9-28 22:06 發表
$400 係照x-ray or ultrasound?

男爵府

ellen_ellen, garfield097, bkfans123 & racar,

我已pm你地, 但打錯街道號碼, 應該是21號至真. sorry

男爵府

miu1998 & Nla,

收 pm 啦

男爵府

BBTWIN,

我呢次唔包驗膀胱架. 你果間會唔會包埋醫生費呀?
不過有d真係貴d唔出奇. 我加埋比醫生睇報告約6佰幾蚊啦!

原文章由 BBTWIN 於 08-9-29 09:47 發表

點解你個假錢o甘平????我果間要$920包照腎/膀胱及驗尿.

男爵府

醫院麻, 緊係貴d 啦!
不過通常呢d套餐都包埋兩次醫生費
而且醫院樣樣都計錢, 可能出書面報告都計一個$ (我估架咋)
咁法國算平lu, 仁安好似$2600不過加左照膀胱同驗腎功能.

原文章由 麟媽媽 於 08-9-29 11:13 發表
咁平?!
我見法國醫院都出左package,
驗腎套餐要$1800 喎。

[ 本文章最後由 HarryMaMa 於 08-9-29 11:59 編輯 ]

男爵府

wing0120,

check pm please!

原文章由 wing0120 於 08-9-29 14:37 發表
HarryMaMa

pls send to me : [email protected] , ths!

男爵府

係呀! 我冇先睇醫生問野至等佢轉介,
因為我直頭想小朋友做檢查,
呢間又唔洗轉介. 咪自己上去做囉,
之後先比醫生睇, 慳番一次醫生費囉

如果你果醫生驗尿, 照腎加埋照膀胱連醫生費$1200
都唔算搶啦! 平過醫院好多了

原文章由 BBTWIN 於 08-9-29 16:38 發表

o甘我明,照膀胱又係另一個價錢.我係睇醫生時叫醫生refer,所以化驗所會send返報告比醫生,我打電話去問就得,如果加埋醫生費就要$1,200蚊.

男爵府

放射科........唔係醫腫瘤科的嗎?
你打去問下啦!

原文章由 iodine 於 08-9-29 17:16 發表

你個間有無放射科醫生做超聲波?

男爵府

我自己覺得如果$1070 包照腎超聲波, 膀胱超聲波, 驗尿同埋醫生費就已經合理.
不過唔知咩情況要照x-ray? 小朋友冇必要就唔好照好d喎.

原文章由 祖明 於 08-9-29 17:16 發表
我睇開個兒科醫生驗腎收$1070,包照超聲波、x-ray、驗小便及見一次醫生睇報告,算唔算貴呀?

男爵府

O....i see, 但醫生係咪都咁話?
如果係我, 會base on 小朋友的飲食習慣(是否高危)再決定.
因為我唔係咁想小朋友照x-ray

原文章由 祖明 於 08-9-29 17:37 發表

診所姑娘話淨照超聲波,個腎有D位可能會睇唔到,加埋照x-ray清楚好多。我諗住橫掂係驗,俾多少少錢照清楚囉!

男爵府

嘩! 原來咁多學問架.
多謝你提醒.

我只係一個普通c9, 邊識分咁多呀!
好多化驗所都可以自己去做.
我知道既係佢有牌, 有醫生簽報告.
開左好多年又有幾間分店.
就我今次既過程, 我覺得佢照得好仔細,
仔細過我當年照bb.
我自己覺得冇咩問題同擔心.
各位BK友, 睇完iodine的提醒, 請你們要自己想清楚喇!
選擇適合自己的檢驗途徑.
我只係想分享自己的決定同埋呼籲減輕"正苦"負荷咋.

有錯請多多指教!

原文章由 iodine 於 08-9-30 01:33 發表

如果你咁問的話,我諗你個$1200駛得唔係好底。
做手術的專科係外科,做Xray, 超聲波, 電腦掃描等的專科係放射專科。

先睇放射技師專業守則 (放射技師同放射專科醫生係唔同的profession)
http://www.smp-council.org.h ...

男爵府

咁講都合理, 我估政府都係咁做.
但我作為媽媽, 會計埋佢之前的飲食資料.
好似我個仔, 都冇表徵, 但係佢飲左蒙牛幾年,
成日食古古力熊仔餅
所以都係得個安心帶佢照腎.
起碼知道而家有冇, 最怕有d係細到未至有血尿,
當係冇事時我就會放鬆唔理......我唔想等到佢愈來愈大,
因為痛既係小朋友. 如果大吉利是照到有dd,
至少可以叫佢飲多d水排出黎呀!

呢個係我的個人意見

原文章由 csk家長jj 於 08-9-30 01:55 發表

各位,
唔好意思,想請教!
我仔9歲,家庭醫生只建議驗小便(已驗了,一切正常),他的論點是無痛、無病徵,就算照到有腎石而末跌落,也只有等待和觀察,他說9歲仔有痛或適會告訴家長,到時才照都末遲,他說反而BB和幼童才須要照 ...

首頁

尾頁

跳至