夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

原文章由 jadeling 於 08-9-28 22:03 發表
我唔係個姨仔or當事人
故事唔係發生響我身上
我只係想同大家討論下

咁如果係個家姐俾綠帽個老公戴在先呢? 咁你地都覺得仲要顧個家姐既感受嗎?

唔理咩理由, 我都接受唔到.
而家唔係邊個出軌在先, 而係論理關係

公爵府

原文章由 circle119 於 08-9-29 11:45 發表
個妹(角色)心智不成熟.

戀愛自由但人言可畏

不如樓主
試想假設性
如事件搬落你父母身上

又是你所講沒血緣關係,
不是亂倫~
個爸爸和媽媽又離了婚在先

爸爸有29後走左
阿大伯去安慰左你媽媽
之後大伯和你媽媽一 ...

想講好耐, 不過費事打, 多謝你打左出嚟.

別墅

原文章由 lmc2005 於 08-9-29 00:13 發表
其實個男人會唔會為左報復所以攪個妹

完全同意, 自己老婆對自己不忠在先, 姨仔走去安慰於是老公決定攪個姨仔, 之後兩姊妹不和, 等d親戚上下知道晒......玩完個姨仔, 走去識等個, 個姨仔最後比人指指點點甘笑......人言可畏呀朋友...阮玲玉都係因為"人言可畏"而自殺......

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主,
If you wanna find the positive answer, maybe not here in BK.
We are very traditional family, now accept such 偉大的愛情.
My friend same case like that, 同大哥一齊3年之後再同弟弟同居。大哥&阿媽激到10年後唔見個friend.

男爵府

原文章由 es0099 於 08-9-28 19:47 發表
諗住安慰個姐夫要安慰到一齊咁個姨仔都幾識關心人.
個老婆唔要個老公在先,咁個老公都唔係好野啦!
你估玩play station呀? 你玩完到我玩咁呀!
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

珊瑚宮

環保接龍勳章

真係怨業囉. 咁都有...
個外母睇到都眼怨, 個男人走去佔晒佢兩個女的便宜. 好似上面有人咁講, 到兩個女都飛左個男的, 個外母安慰下個女婿都得, 一齊都無問題呀??
依個係咩世界呀!?

唔好搞到個世界咁亂好唔好? 天涯何處無芳草??

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-9-29 13:33 編輯 ]

大宅

原文章由 bkfans 於 08-9-29 11:31 發表
通常咁既情況, 係狗上瓦坑. 就算之前未真正發生事, 應該一早睇中對方.

同意!正常應當姐夫係長輩才是,點會話鍾意長輩?好有亂倫 feel,接受唔到。
話時話,個家姐有否小朋有,若有就更加唔好,連下一代的關係更亂。早d了斷。

珍珠宮

好媽媽勳章

到下一個外母去安慰下個女婿都得

咁你都覺得仲要不要顧個家既感受嗎

複式洋房

樓主是否睇得多日劇呢!

不過咁!
正如你d條件所講,
無血緣關係, 又離左婚,
就不是不道德!
如果在這情況下遇到自己所愛,
我不反對,
世上男人多的是,
但找個自己愛的又是另一回事,
問心無愧的行為,
怕咩人講!

我都有問下自己, 如果係我個女又點?
我今日接受到lor!
大前提係我有無背負不道德之明?
無!
咁不孝呢?
如果父母真的不諒解亦不允許,
那就不應再強來,
但父母都明白及諒解,
其他人見鬼去吧!

禁止訪問

大宅

理論上,好像講得通,兩個人單身,無有怕!
但人情上呢﹖一個是姐夫,就算是前姐夫,也是長輩,你估朋友親戚父母會站著等你們慢慢解釋這不叫亂倫,叫自由戀愛﹖
由第一個感覺,十個都有十個會反感,若兩個人已經決定脫離晒所有共同認識的朋友親戚 , 又過得自己,那沒話說了!

將來你們生了小朋友,要不要見外公外婆呢﹖
問題好像好簡單,但一入局問題就出來了,現在熱戀期當然覺得能撐住,但過了熱戀期呢﹖你們還是不是能堅持﹖能一再無視於別人的眼光﹖

另外,個姐夫好有問題:第一,搞唔掂個老婆,要帶綠帽,無論乜原因,也是失敗之人。第二,明知是姨仔都搞﹖又不是禽獸,離婚有多久,這麼快又有第二春﹖為何不找別人,一定要找姨仔﹖有沒有陰謀﹖要報復老婆﹖等事情穿了,好威咁同個老婆講,你玩得我亦能玩你﹖﹖﹖

百害而無一利,為何要堅持﹖找個身家清白的很難嗎﹖

[ 本文章最後由 evelette 於 08-9-29 15:18 編輯 ]

伯爵府

牛年勳章

原文章由 f.u 於 08-9-29 14:40 發表

咁都話無問題 兩姊妹,家人,親戚都監尬,係唔係個妹已經候左好耐咖喇,我就覺得勁監尬囉

我都係咁諗
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

好似怪咗少少咁喎, 最大問題係要見番屋企人時好尷尬,,,,一係兩個要斷六親,,,去外國生活囉mouth:
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 evelette 於 08-9-29 15:17 發表
理論上,好像講得通,兩個人單身,無有怕!
但人情上呢﹖一個是姐夫,就算是前姐夫,也是長輩,你估朋友親戚父母會站著等你們慢慢解釋這不叫亂倫,叫自由戀愛﹖
由第一個感覺,十個都有十個會反感,若兩個人已經決定脫離晒所有共同認識的朋友 ...

好詳盡及有理性既分析....

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我識對孖女都係咁啦!
家姐同個男人拍拖,
之後分左手,男人轉追亞妹,
結左婚仲生左BB。
唉...佢兩姊妹生得一模一樣架!
比我實唔會!做人既愛的替身咩?!

大宅

原文章由 麟媽媽 於 08-9-29 16:48 發表
我識對孖女都係咁啦!
家姐同個男人拍拖,
之後分左手,男人轉追亞妹,
結左婚仲生左BB。
唉...佢兩姊妹生得一模一樣架!
比我實唔會!做人既愛的替身咩?! ...

嘩....比我係個妹,我彩佢都有味.
話唔定攬住我時,當我係家姐.

大宅

戀愛係要同自己最愛的人一齊, 但你個CASE 好唔同, 鐘意自己家姐個老公, 除非你計劃斷六親啦, 我擔保你以後抬唔起頭做人 !

原文章由 jadeling 於 08-9-28 22:28 發表
其實係咪就係要為左其他人諗咩?
戀愛不就是要同自己最愛的人一齊嗎?
其實他們有何道德問題? 又沒血緣關係, 不是亂倫~ 個老公和家姐又離了婚在先

如果個妹因為唔可以同個男人一齊, 而要孤獨一世, or更慘, 隨便搵個男 ...

複式洋房

原文章由 Twinboys08 於 08-9-29 17:44 發表
戀愛係要同自己最愛的人一齊, 但你個CASE 好唔同, 鐘意自己家姐個老公, 除非你計劃斷六親啦, 我擔保你以後抬唔起頭做人 !

嘩! 同性戀咩!
就算係同性戀都唔見得要斷六親wor!

世上有好多人講好多野,
但唔見得都岩, 唔見得都要聽!:;pppp:

大宅

我身邊都有朋友係咁, 不過係個女仔初初同個細佬一起(已同居, 同大佬住同一間屋), 之後個細佬有第三者, 個大佬就因為安慰個女仔, 由憐生愛?? 就變左同大佬一起 (都係同居, 都係同細佬住同一間屋). 成班朋友好似睇戲咁睇 lor, 而家個女仔同個大佬結左婚生左個女lor, 不過同細佬同家人冇咩來往 . 當年2兄弟相差一年, 所以我地成班朋友都好 friend, 而家除左一個朋友同佢地有來往外, 其他朋友都好少同佢地一起玩, 雖然大家口上冇講, 但我地始終係中國人, 心裡都係覺得怪怪地. 佢地阿媽見到我地都好傷心, 所以我地都好少再見佢地一家人 lor, 一來唔想佢阿媽唔開心, 二來都希望佢地開心過日子. 無論當年係個細佬不對先, 個大佬既做法真係好令佢阿媽傷心, 都令個細佬好唔知點. 朋友都唔知點. 最好既做法就係大家當唔識. 但佢細佬同佢阿媽真係比d親戚笑既. 佢2公婆覺得冇問題, 抬唔起頭來既反而係個細佬同阿媽. 唉, 真係冇話可說.

首頁
12345...6

尾頁

跳至