夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我細個聽屋企人講,太公娶佐個家姐,之後又娶埋個姨仔做老婆。詳情唔清楚,只知道兩姊妹唔妥大家,一開始係咁還是慢慢係咁我唔知。但係以前一夫多妻制都咁,可想依家即使一個還一個都好難接受。

大宅

回覆 #15 jadeling 的文章

但係外人又點知人哋咁多家事, 個家姐點解會俾綠冒姐夫戴, 個姐夫又有冇嘢對家姐唔住呢? 但係點講都好, 我個人就覺得乜冇男人咩, 不論佢哋發生咩事都好, 佢曾經都係家姐既男人係姐夫(即係好似呀哥咁), 真係想像唔到,

大宅

真係一家唔知一家事...

大宅

原文章由 jadeling 於 08-9-28 22:28 發表
其實係咪就係要為左其他人諗咩?
戀愛不就是要同自己最愛的人一齊嗎?
其實他們有何道德問題? 又沒血緣關係, 不是亂倫~ 個老公和家姐又離了婚在先

如果個妹因為唔可以同個男人一齊, 而要孤獨一世, or更慘, 隨便搵個男 ...

真的不能接受 !!
就算俾佢地係埋一齊,日後都好難大家去面對相親ga~
真係要諗清諗楚....

子爵府

原文章由 yau_grace 於 08-9-30 18:19 發表

誇張 d 講, 如果老公同奶奶都過左身, 跟住同老爺有 feel. ok 嗎?
又或者亞姨同姨丈離婚後, 同姨丈有 feel??!!
如你所言, 道德上都無問題 ...

你問得好!
我諗果D無道德嘅人真係吾會覺得有問題,老爺咪老爺囉,"愛"吖麻!!!!總之係男人就得,有殺錯無放過!!(同D第三者心態一樣,知道自己無本錢,所以係男人都話有FEEL)

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 jadeling 於 08-9-28 18:04 發表
你地點睇個男人同個老婆離婚後, 同左老婆個妹即係姨仔一齊?

如果係個老婆唔要個老公在先, 個姨仔諗住走去安慰個姐夫, 點知出事呢?

not very nice!!

大宅

比我我接愛唔到囉
雖然係個家姐唔岩~但都係佢地兩公婆既事黎姐
關個E仔咩事先~

翡翠宮

我做事5會怕人講只要自己覺得正確既就會去做 但我想知道既係個兩姐妹既父母是否仲在生, 而佢地又是否接受得到mouth: 有時做人5可以太過為左一己私慾而妄固家人既感受, 因為我覺得人生在世親情係最緊要的, 因為呢個係你呢一生人裡頭都改變5到既事實黎, 我5會為左棵樹而放棄左個家囉佢怕第二時遇5到個比佢姐夫更好既男人我覺得係在乎佢肯5肯踏出佢既第一步啫, 空穴來風未必無因, 話須係家姐5啱佢紅杏出場, 但內裡既真實情況你又知幾多丫 個男人同你拍拖和婚後係兩個人黎, 會5會佢係對你家姐5好你家姐先做出D背叛佢既野呀 不過當然我5係認同佢家姐既處事手法啦, 但我總覺得一條鎖匙係敲5響架囉 三思啦
原文章由 jadeling 於 08-9-28 22:28 發表
其實他們有何道德問題? 又沒血緣關係, 不是亂倫~ 個老公和家姐又離了婚在先

如果個妹因為唔可以同個男人一齊, 而要孤獨一世, or更慘, 隨便搵個男 ...

男爵府

我就唔覺得係亂倫,我覺得個男人食得唔好嘥(雖然係難聽咗D),同埋我都覺有報復心態囉!

複式洋房

我唔接受到LOR... 你試想想平時過時過節都會見到, 咁好怪LOR.. 點知個男仔會否對家姐餘情未了, 又或者個家姐衰起尼,又溝番前夫, 咁到時咪...... .個心應該仲痛呢...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得係佢地本身有D野在先
如果我家姐唔要佢老公, 我唔會去安慰佢, 因為一家唔知一家事
點睇...我覺得OK既, 不過發生係自己身上既話, 可能有D尷尬

原文章由 jadeling 於 08-9-28 18:04 發表
你地點睇個男人同個老婆離婚後, 同左老婆個妹即係姨仔一齊?

如果係個老婆唔要個老公在先, 個姨仔諗住走去安慰個姐夫, 點知出事呢?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我有個朋友都係same case, 不過對方唔係孖女, 佢最初比個家姐拍左年幾拖, 跟住覺得個家姐唔好, 後尾追個細妹, 仲結埋婚...佢話返到外家見到個家姐都仲覺得尷尬

原文章由 麟媽媽 於 08-9-29 16:48 發表
我識對孖女都係咁啦!
家姐同個男人拍拖,
之後分左手,男人轉追亞妹,
結左婚仲生左BB。
唉...佢兩姊妹生得一模一樣架!
比我實唔會!做人既愛的替身咩?! ...

民房

我又唔覺有乜問題.
不過係左埋一齊會比人講就預左, 靜係呢度都大把.
通常都係自己覺得接受唔到就叫人唔好做, 但其實點解會接受唔到呢? 又好似唔係咁講得出. 其實接唔接受到都係一個藉口啫.
話又親戚關係又唔係, 離左婚ga la bor.
同埋睇完d 回覆之後就覺得要為戴綠帽既男人慘... 戴帽都夠慘仲要比人話一定有問題. 係咪係一段關係入面發生既事都係咁二元, 可以即時分到係啱定唔啱? 你估係細路仔既世界咩.
一離婚就同另外一個有感情唔啱, 咁一見鐘情啱唔岩?
如果個e仔同個男人要諗家人既感受, 咁佢地家人會唔會考慮下佢地既感受. 唔好因為一d 奇怪既成見而比說話佢地聽, 或阻止佢地一齊.始終佢地兩個都係單身ga la... 唔係偷, 冇犯法, 又唔係做第三者.
怕尷尬唔比個女同人一齊更加奇怪, 唔通唔可以為支持家人頂住出面既閒言閒語咩. 好似讀小學時咁, 你唔怕人地笑你時就無事ga la. 你自己要怕就無辦法.
反而要考慮既就係結婚既話會唔會開心, 個老公同前妻咁接近會唔會有問題呀, 個老公關心家姐就即係關心前妻啦bor, 咁個女人會唔會呷醋呀... 仲有. 如果有一日老公同家姐撘上左會點(講真我覺得可能性會比出現一般第三者大)...
如果個女仔同家姐感情好既咪問下個男人係咪真係有唔好既地方law... 我諗個家姐唔會睇住個妹死既...

別墅

你估拍戲咩...
做妹都過唔到自己la...
朋友...回頭是岸ar...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我早幾年睇一個咩講宗教, 訪問一d信左主的人, 有一個香港女人講佢老公鐘意左自己個妹, 偷偷同佢個妹一齊, 佢好嬲, 帶埋d仔女去外國, 點知過左若干年後, 個男人同個妹分左手, 走去外國搵返個老婆, 最後個女人都原諒左佢老公, 依家一齊生活, 呢d係真人真事而又真係有人會原諒到, 我自問無咁既量度, 我唔會原諒個妹亦唔會原諒個男人.

民房

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

梗係唔接受啦!點接受呀!個家姐冇再一齊姐.但大家曾經係有係埋一齊既日子.
個家姐會好難受.點面對佢地兩個!
個細妹又有冇顧及佢家姐既感受!

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

依家咩都未發生就梗係話幸福要當前啦,但真係到比d親戚同朋友話果時又會唔會呢?

洋房

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-9-29 09:24 發表

嘩~~~你又話你唔係嗰個姨仔OR當事人,但點解你講D野同反應又咁肉緊既?我覺得你係當事人OR姨仔LOR>...mouth: mouth: mouth:

完全同意, 樓主想得到別人的認同, 就算系我家姐比綠帽我姐夫戴, 我都唔會去安慰我姐夫囉, 一定系是但一方一早有野啦, 嘩, 如果家姐同姐夫系有仔女既, 的稱呼就亂晒籠, 叫你咩好呢, 親戚間的竊竊私語, 朋輩的議論紛紛, 自己難面對之餘, 父母更難面對, 最難面對既都系家姐, 如果以上都唔系問題既, 愛情大過天, 咪一齊囉.

首頁

尾頁

跳至