在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知點解我真係有點不想湊我大仔. 出世到現在, 他的性格根本同我相遺背. 把口日日頂住晒不得止, 仲要非常硬頸, 基本上是不知錯, 重會講其他野去話自己無錯. 老公工作忙, 講明不湊. 但不會跟我同一陣線教仔. 有時仲係個仔面前大大聲痛罵我. 我同我媽住的, 身為婆就一定幫住個孫. 成日話我唔識氹個仔, 話我只係識罵. 而婆婆咪一樣, 重成日騙小朋友, 老人家拿以前果套黎教, 最叻恐嚇, 威逼, 利誘. 奶奶就不用說, 根本成個工人咁. 咩都幫個孫做埋. 同湊我老公一樣, 直頭可以食殘廢餐. 4年來, 我都希望用我一人力量去改變他們. 不想他們寵壞我個仔. 我由返全職請工人, 現在都無工人肯做, 自己返半職, 湊仔, 做家務. 希望多一點時間湊仔, 仍然都是用一個力量希望抵抗他們. 結果好似現在個個都唔鐘意聽我講野. 我個仔就不在話下, 我講A, 佢做B. 罰佢又唔認錯. 當我講野是耳邊風. 老公依然放工入房關埋門, 鐘意就同D 仔玩幾個字. 有時睇唔過眼我罵仔, 就出黎幫佢, 罵返我轉頭. 我媽我一罵仔就叫我收聲. 奶奶當然照舊做工人做既野, 但勝在我控制到佢. 叫佢唔好做, 果一刻唔會做.
我好似做左衰人. 沒有同路人, 全家人都覺得我湊仔唔岩. 要求太高. 我已經去到好無助的階段. 唔想再講野, 唔想再教仔. 但可控制小朋友唔講野嗎? 已經因湊仔連同朋友食餐飯時間都無. 星期日最多是去一些只係幾個字巴士車程的地方. 去遠D 老公都不肯去.

我可以點生活下去. 我都唔知.

大宅

引用:+本帖最後由+babykennus+於+16-3-11+16:49+

原帖由 babykennus 於 16-03-11 發表

唔知點解我真係有點不想湊我大仔. 出世到現在, 他的性格 ...
其實我覺得你要有自己生活圈子,難得有媽咪幫你湊,你可以放手,唔係唔教,係多D帶佢去玩,比你仔仔感受下同你一齊好開心,你試下唔好鬧,忍。老公唔陪你咪去認識D媽咪同你仔仔年紀差不多一齊去玩多D。

水晶宮

add oil

大宅

我有個細仔2歲, 其實唔係唔想帶大仔出去, 總係覺得成日帶大仔出去, 細仔無得去好慘. 帶埋細仔出, 我一個人又驚湊唔掂. 所以要等爸爸一齊出. 但結果大家都少左好多娛樂

大宅

畢竟個仔係自己的, 既然而家可以full time照顧小朋友, 放多D心機同佢傾下計, 解釋D道理佢聽... 唔好睇小4歲人仔, 佢地真係明架...

話俾佢知媽咪閙你係為你好, 將來入小學, 出來工作, 一錯就無人俾機會你架...
有時太惡未必一定有用, 講多D道理囉... 唔好嫌煩...

公公婆婆呢D一定"中"架喇, 無計, 不過自己條底線要堅持呀...
加油, 仔仔4歲之嘛, 仲可以教番聽話架...

共勉之...

子爵府

BK Milk勳章

回覆:babykennus 的帖子

會否考慮轉全日制幼稚園? 自理能力會好d。

而且唔係自己對得小朋友多,就會關係好,反而想法不合就更多磨擦。

複式洋房

帶佢上課外活動

琥珀宮

回覆樓主:

4年,即都係四歲,好細個姐,唔好成日閙佢啦,要求降低d啦

男爵府

其實有無想過,可能自己控制慾太強。因為見你字裏行間,說大仔性格和你相違背。其實每人有自己性格,正常不過,4歲的小孩有什麼可能會可以好像大人咁什麼都理解呢?唔知錯咪慢慢教。
而且說勝在可控制奶奶。其實,奶奶喜歡想怎樣對個孫,亦有自由。即使你唔喜歡。
有人縱個仔,其實也有好處。以前D人都是一個好一個丑咁教,只有嚴厲教導,有時會把小朋友迫埋牆角,後果可以好嚴重。

大宅

回覆:4年了, 家人只是不停話我. 我可以點生活下去

係. 其實我對我大仔控制慾係強. 我好想佢聽話少少..加上屋企人個個都幫住佢. 我就好似更加上控制佢. 我知人本性是有的. 後天可改變少少..就係奶奶果套唔教, 工人似的媽媽格. 我看見她的四位兒女那種自大, 自以為是, 自己鍾意點就點的行為. 重要四個子女只係我老公叫做學歷好少少讀到大專. 我真係唔想我大仔好似咁樣. 就係因為咁, 所以我對我大仔的控制慾強, 要求都唔會低.現在只要我大仔逆下我意, 我都好燥. 真係唔知點算...

男爵府

畀面勳章

其實你係同邊個住架,又婆婆又嫲嫲,仲有一個已經4歲同一個2歲,你應該可以自己帶出街,不過要推車仔,當你大仔唔聽你話,你就更加要單獨同佢相多啲,等佢知無靠山,當大仔跟得你多,就會痴你多啲,慢慢肯跟你說話嚟做野!

用戶要求終止服務

希望你先學下點欣賞你的小朋友,你生佢出嚟唔係控制佢或者要佢跟你自己理想的方法生活。你話因為你奶奶咁湊佢既仔女而令佢哋讀唔到書呢點已經好有問題,咁你而家既做法又會令你仔讀到書?控制佢聽話就得?唔明樓主唸乜?

男爵府

有時係要由得其他人自己去發展,無論兒女或丈夫。

有時幫佢地,但對方不一定領情。

例子一: 話比老公聽,停車場收唔到signal, 佢唔信。結果個電話一到停車場,就line cut off. 我睇到都扮睇唔到, 免他覺得我笑佢

例子二. 話明要出去著長褲,一定有蚊,無人信,話外面好熱。
結果人人對腳都比蚊咬到一點點。

到下次出門口,佢地自動著長褲。我一句話都無講。

樓主,比心機帶大個小朋友,至於性格,自己做個榜樣。盡力就好了。

男爵府

建議你放鬆心情,太緊張有時有反效果。
正如樓上話齋,有D人要撞板才知錯,咁你咪放手比佢碰下釘。
而且,教小朋友除了罵,都要讚多D,positive reinforcement.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你想控制個仔的話,首先你要去放手,搞好大家關係先,小朋友自然會聽你支笛。

老人家d 教法,你隻眼開隻眼閉算啦,你諗住去改變佢地實在有d 天真。

你係咪一家三口住? 係就好d,唔係就真係管唔到老人家教法..

至於你老公..... 唔好介意,你有能力時儲多個錢,要為自己打算。

公爵府

引用:我有個細仔2歲, 其實唔係唔想帶大仔出去,

原帖由 babykennus 於 16-03-11 發表

我有個細仔2歲, 其實唔係唔想帶大仔出去, 總係覺得成日帶 ...
睇到你咁寫都觉得你辛苦。
我冇咩提議,希望你加油,揾到出路。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

畀面勳章

樓主同得自已媽媽住,就預咗佢干預你湊仔,但話曬都係自己阿媽,同佢夾下傾下,你自己又要降低條底線,先同阿仔搞好關係,唔係仲難教,奶奶唔同住,咪叫佢上小d來囉,最大問題係你老公,仔女一齊生,點可以唔一齊教,放咗工就唔理細路,自己在房玩,樓主生咗大仔,見到咁,仲生老二?同你老公傾下啦

禁止訪問

大宅

多謝大家...由於重有part time 工作關係, 無辦法都要老人家幫手湊下. 但在不久將來, 我都會搬出, 唔同我媽住. 希望少左個老人家照顧者, 小朋友會知道無靠山, 會乖d. 我都要再勤力d, 盡快適應湊兩個小朋友. 不過真係無我大仔乎, 昨日長時間只有我對住佢, 都好乖. 今日星期日爸爸放假, 兩個都曳晒. 我又燥燥地..唉..

大宅

美好大世界2017勳章

你會否去參加一些育兒講座。

試下睇下呢段片。應該會對你有所啟發。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=513069782151423&id=136225796502492

其實你近期都見到好多單孩童自殺的新聞。記住父母其實係子女既同行者。當佢有乜問題時佢肯講你知重要過佢係一個讀名校的人。不是叫你縱。而係自己調教下你同佢既關係。佢信得你過。就算旁人點講。佢都一定跟你先。佢唔信得你過。你講既係唯一道理佢都唔會聽。

首頁

尾頁

跳至