婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

通常都係老公夾喺老婆同媽之間,而家反而係我夾喺老公同我媽之間,唉… 我都唔知應該點,要請教吓各位jm。前幾日我媽同我講,佢個fd個女婿成日車佢fd去邊去邊,又搵得錢多,跟住就話我老公做女婿做過啲乜,飲茶唔係我細佬比錢就係我老豆比,我老公都冇乜點比過,我話佢每次話比都比老豆或細佬搶咗去比,咁媽就反駁話你老公係有心比唔識搶番既咩?次次都坐喺度唔願郁咁!又話佢啲朋友問起佢都唔敢講,只係話邊個請都冇所謂,佢啲朋友又話更係女婿應份請架啦!
唉… 其實我老公係請得少,但究竟係我媽為咗可以喺朋友面前show off定係我老公真係應該大部份情況吓都係佢請呢?老實講,我地唔係好有錢,冇車,住緊老爺留落黎既屋,得老公一個人做野,養兩個小朋友,過時過節我地都有買野或比錢兩老,我唔知點做,有時覺得不論我做得幾好,我媽都唔會覺得夠,成日同人比,但我從冇將佢同人地啲阿媽比

水晶宮

你老公起碼請返一半啦,你地一家四口呀。次次食外父外母舅仔,醜唔醜怪D呀!
唔係話要方便外母show off ,有份食,輪住請係基本責任啦。
係,你老公一養四,但呢D係你地的家庭計劃,無理由父母年紀大了,仍然要補貼你地的生活架。除非係你父母、細佬叫你不要工作,他們就有責任養你啦。

bbpingu    發表於 16-3-16 12:59
kiki530    發表於 16-3-12 10:36
Miulo    發表於 16-3-12 09:22

子爵府

得罪講句~~~~

你呀媽既行為咪等同d極品奶奶~~~下下同人比較~~~下下聽d三姑六婆講里講路~~應該乜應該物~~

個老公係你定你呀媽架~~~搵得少都講得出口~~~即係乜意思~~~又冇問佢借問佢拎~~~~打狗都睇主人面~~~更何況係講緊個女既老公~~~

你呀媽擺明就係要拎個女婿黎晒~~~仲要係唔知足果隻啦~~~

你都話你老公一個人搵錢養全家~~~佢又唔係一d都唔俾~~過時過節有俾~~飲茶係搶唔到張單姐~~佢都諗住俾架~~~

水晶宮

你話過時過節有比錢比兩老,咁平日呢?

子爵府

我呀媽試過係我中學時拎我同隔黎屋d仔女比~~~

我一句就彈埋去~~~你可以話我成績唔夠好/冇進步/拎唔到滿分~~~但咪拎我同人比~~人地d仔女咁好~~你咪過去認入地做仔女囉~~~

可能我性格怪d~~~我真係做得唔夠/唔好~~我可以接受俾你話~~~但咪一開口就拎同其他人黎比較囉~~~

lamdou    發表於 16-3-14 10:45

大宅

由佢講 d C9就係鐘意周圍曬 但曬親十句都無一句係真話
人地女婿真係咁好既 咪痴埋去做埋人地岳母一份囉
就算你老公餐餐都比錢 你地都係會有說話聽 因為人地女婿永遠都係最好

美菲絲    發表於 16-3-12 01:04

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

方方媽媽 發表於 16-3-12 00:44
你話過時過節有比錢比兩老,咁平日呢?
我未轉做全職媽媽前都仲有每月比家用我媽,我老公間中會有微言話結咗婚自己有頭家都仲要比。

Jolin_Yuen    發表於 16-3-16 12:44

子爵府

y2kjackie2012 發表於 16-3-12 01:34
我未轉做全職媽媽前都仲有每月比家用我媽,我老公間中會有微言話結咗婚自己有頭家都仲要比。 ...
咁佢有冇每月俾家用奶奶呢??

禁止訪問

引用:Quote:方方媽媽 發表於 16-3-12 00:44 你話

禁止訪問

回覆:被夾在老公與媽之間

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

美菲絲 發表於 16-3-12 01:47
咁佢有冇每月俾家用奶奶呢??
有呀,冇理由唔比既,一齊住更加要比。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

yayukicheung 發表於 16-3-12 01:52
其實好簡單,你俾錢咪得囉,你可以同返父母講係你老公請、係你老公啲錢。我都係ftm,買野係我俾錢,但個個 ...
雖然我都有咁做,但我覺得即使係咁,我媽只會覺得係我比緊錢唔係我老公。

子爵府

有時要好女兩頭瞞

子爵府

y2kjackie2012 發表於 16-3-12 02:10
有呀,冇理由唔比既,一齊住更加要比。
咁何解佢要對你之前有工作時俾家用父母有微言呢???
難道佢父母要養而你父母就唔洗養~~~~定係你地同住都係俾三五千果隻(即係老爺奶奶貼緊你地)~~~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

yayukicheung 發表於 16-3-12 01:50
你老公真係唔識做人,如果在職媽媽梗係要俾家用(小小心意),甘全職媽媽可以睇屋企情況點,如女家經濟條件 ...
奶奶都覺得我應該唔洗再比家用我媽,佢自己本身都唔會要佢啲女既錢,除非係過節又唔同,唉… 錢既野,好難講,奶奶有時都一時一樣……

子爵府

y2kjackie2012 發表於 16-3-12 02:13
雖然我都有咁做,但我覺得即使係咁,我媽只會覺得係我比緊錢唔係我老公。 ...

兩公婆有咁分既咩~~~~咁你奶奶咪覺得你做新抱既冇付出~~乜都係佢個仔俾??
而且你冇返工~~~你d錢唔係你老公俾既咁係邊到黎??
依d你要同你呀媽講下~~~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

美菲絲 發表於 16-3-12 02:19
兩公婆有咁分既咩~~~~咁你奶奶咪覺得你做新抱既冇付出~~乜都係佢個仔俾??
而且你冇返工~~~你d錢唔係你老公 ...
可能我老公覺得我已嫁人,養父母應交比細佬妹掛。
奶奶都可能係覺得乜都係佢個仔比,除咗過時過節我比佢啲錢外。

因我媽知我做女時同未有小朋友前一定有儲落錢,我唔係大洗既人,所以就算老公冇比錢我都應該有錢用。

Jolin_Yuen    發表於 16-3-16 12:46

禁止訪問

引用:Quote:yayukicheung 發表於 16-3-12 01:50

禁止訪問

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 yayukicheung 的帖子

我老豆仲做緊野,佢係我比錢佢都唔會要,話我有兩件要養,不論我有冇做野,我媽其實大把錢,細佬妹係仲同佢地一齊住緊,兩個每月都有比家用,係老豆冇錢比媽,自己養自己。

首頁
12345...6

尾頁

跳至