跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我幫BB取回特區護照連同身分證...原來而家既出世紙登記編號=身分證號碼...

我睇返自己張出世紙..但登記編號就唔同身分證號碼...

我個BB既身分證號碼係"S"字頭....有無BB既身分證號碼都係"S"字頭呀....??

大宅

me too

i got the passport & id card in mid Aug for travelling to Macau on Canny's birthday

the no. are exactly the same

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

別墅

我地d b呢水應該個個都係"S"字頭,Super!

大宅

好媽媽勳章

原來都有BB既身分證號碼係"S"字頭...

點解咁講...因為我幫BB攞出世紙既時候...我見到個職員有一張寫左部份號碼既紙, 跟住見佢隨意揀個號碼, 然後就填左個號碼係我BB張申請書上...我個時都覺得有D奇怪...點解個號碼唔係電腦編排...而係人手編排...咁我都唔為意...後來攞護照連身分證先知道個號碼即係身分證號碼...我擔心個部份人手編排號碼係未D有問題號碼..所以D職員要將部份號碼另外寫係張紙度, 到有申請人申請, 佢地就盡快用左D號碼...而家知道你地既BB身分證號碼字頭都係"S", 咁我放心D....謝謝!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個出世紙號碼同我身份證既係一樣架喎
我諗佢地好多年前都已經係咁做
我自己既身份證英文字係Z
我老公既係R

我未同兩個女做身份證
唔知佢地既英文字頭係咩呢

大宅

我同個b攞出世紙時多申請一份幅本,一張用來留念(保存直版),一張用來日常申請時用(就算皺咗、殘咗都有多一張走棧嘛!)就係咁樣,我個b個身分証號碼=出世紙號碼 (係我幫佢揀,那兩張其中一張)!
如果係咁,我個b咪霸咗多咗一個號碼?

大宅

好媽媽勳章

原文章由 yukto 於 08-9-30 00:28 發表
我同個b攞出世紙時多申請一份幅本,一張用來留念(保存直版),一張用來日常申請時用(就算皺咗、殘咗都有多一張走棧嘛!)就係咁樣,我個b個身分証號碼=出世紙號碼 (係我幫佢揀,那兩張其中一張)!
如果係咁,我個b咪霸咗多咗 ...

....???? 請問閣下是否土生土長既香港人....???? mouth:

每個香港人只會有一個身分證號碼....

出世紙右下角既號碼並唔係...出世紙登記編號....

出世紙登記編號 : (X)+XXXXXX(X) = 1個英文字母+6個數字+1個()號碼....即係出世紙第一行既"登記編號"....

[ 本文章最後由 tungtsz 於 08-9-30 02:23 編輯 ]

大宅

係呀, 我囡囡都申請咗身份證啦, 係同出世紙一樣的

大宅

好媽媽勳章

原文章由 KoB媽 於 08-9-30 13:28 發表
係呀, 我囡囡都申請咗身份證啦, 係同出世紙一樣的

係唔係都用"S"字頭呢....之前既POST有幾個BB既身分證號碼都係"S"字頭呀....

別墅

係呀...我囡囡都係"S"字頭架....

洋房

我個b都係"s"字頭....仲要個no 係"xxx164" <---真係有咁衰得咁衰 ~~唉~~~~~~

大宅

我講個編號唔係响右下角喎,係第一欄嗰度,兩張號碼真的不同ga!

原文章由 tungtsz 於 08-9-30 02:22 發表

....???? 請問閣下是否土生土長既香港人....???? mouth:

每個香港人只會有一個身分證號碼....

出世紙右下角既號碼並唔係...出世紙登記編號....

出世紙登記編號 : (X)+XXXXXX( ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 yukto 於 08-10-19 23:52 發表
我講個編號唔係响右下角喎,係第一欄嗰度,兩張號碼真的不同ga!

吓...咁奇怪...!!

我都幫BB攞左2張出世紙...但係第一行個"登記編號"...2張都係一樣...只係右下角既"核數號碼"唔同...真係奇怪喎!

首頁

尾頁

跳至