親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

HKexpress改左班機而家晏左出發,驚去到酒店會miss 左個晚餐時間,想問下有無人試過關西機場去白濱?想知大概要幾耐?

大宅

回覆:關西機場自駕去白濱要幾耐?

1個半鐘

大宅

引用:1個半鐘

原帖由 加菲貓 於 16-03-12 發表
1個半鐘
thanks

大宅

引用:HKexpress改左班機而家晏左出發,驚去到酒

原帖由 灝灝媽咪 於 16-03-12 發表
HKexpress改左班機而家晏左出發,驚去到酒店會miss 左個晚餐時間,想問下有無人試過關西機場去白 ...
上網用\"JR時刻表ekikara.jp\"入出發地點同目的地就可以check到時間。

別墅

引用:1個半鐘

原帖由 加菲貓 於 16-03-12 發表
1個半鐘
請問是否行收費高速公路?因上網有人話係快d

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

didiho1234 發表於 16-3-13 00:15
請問是否行收費高速公路?因上網有人話係快d
呢個有得查高速公路收費http://www.navitime.co.jp/

你都可以試下用google map 睇下行高速同唔行差幾遠,
我有試過當地自駕,行高速只係快十幾分鐘至半個鐘,
但高速收費唔平,
結果我寧願慢dd,我又唔趕時間

侯爵府

引用:HKexpress改左班機而家晏左出發,驚去到酒

原帖由 灝灝媽咪 於 16-03-12 發表
HKexpress改左班機而家晏左出發,驚去到酒店會miss 左個晚餐時間,想問下有無人試過關西機場去白 ...
打電話去hk airlines 免費改早機

楂車兩小時

男爵府

回覆:關西機場自駕去白濱要幾耐?

想問ETC係咪只係過收費處時唔駛停車俾toll, 無其他優惠? 因租張ETC咭都收800yen, 諗緊有無需要,我只自駕去白濱。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

lady++ 發表於 16-3-13 10:16
想問ETC係咪只係過收費處時唔駛停車俾toll, 無其他優惠? 因租張ETC咭都收800yen, 諗緊有無需要,我只自駕去 ...
有時避開曬高速都唔係差好遠,我會覺得唔租會彈性大D

珍珠宮

lady++ 發表於 16-3-13 10:16
想問ETC係咪只係過收費處時唔駛停車俾toll, 無其他優惠? 因租張ETC咭都收800yen, 諗緊有無需要,我只自駕去 ...
不過又咁,800日元都唔係貴,幾十蚊姐,買個方便都抵既

男爵府

引用:Quote:lady++ 發表於 16-3-13 10:16 想問ET

原帖由 shinku 於 16-03-13 發表
不過又咁,800日元都唔係貴,幾十蚊姐,買個方便都抵既
想問去白濱是否只有一個收費站? 如多收費站都值得用,如只得一個,來回都只得2個可以唔駛用,慳得一蚊得一蚊,我唔趕時間。

珍珠宮

lady++ 發表於 16-3-13 11:27
想問去白濱是否只有一個收費站? 如多收費站都值得用,如只得一個,來回都只得2個可以唔駛用,慳得一蚊得一 ...
用呢個查一查,你問我,我都係用呢個同 google map 查架姐

http://www.navitime.co.jp/

男爵府

引用:Quote:lady++ 發表於 16-3-13 11:27 想問去

原帖由 shinku 於 16-03-13 發表
用呢個查一查,你問我,我都係用呢個同 google map 查架姐
我去睇過,係咪要登記做會員架? 佢一個出2個几鐘但要經4個收費站加埋成4千几yen, 另一個免費但要4個几鐘,再按入去就要會員了,試登記但唔成功,唔識睇日本

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 shinku 於 16-03-13 發表用呢

原帖由 lady++ 於 16-03-13 發表
我去睇過,係咪要登記做會員架? 佢一個出2個几鐘但要經4個收費站加埋成4千几yen, 另一個免費但要4個几鐘, ...
你詳細地址, 係由邊到去邊到??

禁止訪問

男爵府

shinku 發表於 16-3-13 12:39
你詳細地址, 係由邊到去邊到??
我由大阪難波浪速區敷津西 --> 白濱館。

請問是否租ETC 交好?

男爵府

kkclub 發表於 16-3-13 12:51
ETC 係需要日本當地居民 / 有當地住址,所以遊客是不適用,租車公司只是用公司名義登記了,然後租比遊客/ ...

租車公司要收800YEN 租張ETC 咭俾我,而我唔知用ETC 咭過會平几多,而TOLL 又係几多… 日文唔識睇,請指教。

珍珠宮

lady++ 發表於 16-3-13 13:33
我由大阪難波浪速區敷津西 --> 白濱館。

請問是否租ETC 交好?
http://www.navitime.co.jp/
選「車ルート」

出發站:大阪府大阪市浪速区敷津西
目的地: 白浜館

會睇到行 / 唔行高速收費係幾多,
CLICK 料金, 就會見到你經過幾多高速公路,
佢都會出到 / 唔用 ETC 個價錢分別係幾多,
咁你就知 ETC 有無抵了

珍珠宮

lady++ 發表於 16-3-13 13:34
租車公司要收800YEN 租張ETC 咭俾我,而我唔知用ETC 咭過會平几多,而TOLL 又係几多… 日文唔識睇,請指 ...

唔識日文唔緊要, 睇漢字 (即日文中既中文),再記低D 資料既位置就得

這到有教學:

http://blog.yam.com/andys2921/article/100967339

首頁

尾頁

跳至