自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

回覆:中小學老師,都是當年成績較差的一群

點解唔可以諗成成績較差都揾到岀路呢?
做老師,一樣同學生一樣受教改,考試制度影響,一樣有挑戰……

成績較差,但留得住係教育界,其實都有可敬之處,佢地都有自己既人生經歷可以讓同學學習,幫到人

無可否認,有部分真係可以用教畜形容,但e個唔應該用成績黎判斷

利申:受中小學老師影響,選擇教育,成績可以入law,但jupas first priority係放兩大教育

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 cscsmlkyh 於 16-03-13 發表

原帖由 Miss.Hui 於 16-03-13 發表
聽人講過德國、北歐,老師係好top既學生先做得
或者待遇超好吧~
咁要爭住入就自然top既先做到
所以,德國是最多諾貝爾得奖者既國家!
一切有因心有果!

男爵府

係咪講緊教左好多年,教育學院畢業嘅老師咋

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

子爵府

引用:點解唔可以諗成成績較差都揾到岀路呢?做老

原帖由 yipling62 於 16-03-13 發表
點解唔可以諗成成績較差都揾到岀路呢?
做老師,一樣同學生一樣受教改,考試制度影響,一樣有挑戰……
唉,總之我哋教書嘅,其實壓力都好大。
可能我比較好彩,我間學校嘅同事多係真心鍾意教書先至繼續留低的。

就算有同事當年入唔到大學,入師範,其實出到嚟都可以教得好好。所以我覺得樓主引述嘅校長所講嘅係比較以偏概全囉。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:cscsmlkyh 發表於 16-3-13 19:04 雖

原帖由 ivory0915 於 16-03-13 發表
好多地方都唔係咁㗎,例如北歐(芬蘭 / 瑞典),最 top (10%) 嗰班人才可以做老師。 ...
呢 D 先係正道!所以 人地可以培養出一代又一代既人材!

侯爵府

我識人會考高考都唔掂,asos 再讀自資學位,再讀教育文憑,都做左中學老師

大宅

講得真係好好,
有d老師真係井底之蛙,
未真正見識過依個社會,但在學校又拎住支雞毛當令箭,以大欺小,不知所謂。安於現狀不請求進步,但不停埋怨,又唔想下自己咩人工,枉人師表。
當然不是全部,
亦有部份不停學習,有心教學的。

SIRIABABY    發表於 16-3-14 23:09
good_pig    發表於 16-3-13 21:59

大宅

引用:1.無錯,有d老師係當年成績唔好既一群,但

原帖由 my005 於 16-03-13 發表

1.無錯,有d老師係當年成績唔好既一群,但成績叻,不代表教得 ...
同意你的見解,另外樓主對香港老師的指控實在有點過份。

my005    發表於 16-3-13 19:34

侯爵府

angel321 發表於 16-3-13 19:03
回覆 戀仔狂 的帖子

但係問題係老師好鍾意係學校站在道德高地, 但係佢地既品格又唔係特別崇高 睇佢地語文 ...

唔否認有好老師會尋求自己教學方法,但有啲老師淨係需要跟住教科書紅版同教冊去教學生,自己唔諗下學生係唔係明白

伯爵府

好媽媽勳章

引用:(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自

原帖由 angel321 於 16-03-13 發表
(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自殺的事件發生。 今天我和一個退休了多年的校長傾談,他的觀點實 ...
見到呢個標題,確實有啲火,因為我係中學教師,但我港大中大畢業,有degree有master degree,我唔見得香港嘅老師就係成績差嘅一群,我大部分同事都係8大畢業,成績會有幾差?

再者,教育係良心事業,成績好=有愛心=有責任心?我都有同事學術背景超好,但個人衰到貼地,咁又點解釋?

講到教院,我同意佢哋嘅學生成績比較遜色,但坦白講,佢哋相對難搵到工,我見好多校長睇信,一見教院畢業已經唔in了,就算請,升職都會受學歴影響,極少會上到高位。

學生自殺問題係要解決,個人認為在上位者唔係有心人,唔懂得何謂教育,就算開10萬個會都係冇用,只係做比人睇

milk323    發表於 16-3-14 19:20

公爵府

樓主講嘅情況,應該係好耐以前嘅事啦。不過,又甘講,對小學嚟講,可能成績唔夠top先可以教好d學生,因係成績好嘅,係唔會明點解d小朋友會唔識,呢個係我教阿仔數學時嘅體驗。

vanessatnm    發表於 16-3-16 02:34

侯爵府

曾經有段時間有個勁把炮代課老師,唔知點解肯黎代個大肚miss課,佢d教法真係好特別,第一次上d 理科堂係覺得甘有趣。又好肯同我地玩,大家上得好鬼開心又好肯學野。

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

引用:Quote:原帖由+angel321+於+16-03-13+發表(

原帖由 小小郭夫人 於 16-03-13 發表
見到呢個標題,確實有啲火,因為我係中學教師,但我港大中大畢業,有degree有master degree,我唔見得香港 ...
小小郭夫人,我哋同業呀!
喺香港,教師係唔受人尊敬的,我成日同自己講,總之做好自己,做個好老師。我教咗接近20年中學,但自問仍然keep到團火㗎。

BTW,好同意你講,好成績≠好老師。
做老師成績當然唔可以太差,但係識教學生做人丶同埋啟發佢哋學業上面進步係最重要。最緊要有heart。

bik1229    發表於 16-3-13 20:34

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cscsmlkyh 發表於 16-3-13 19:04
雖然唔可以話你錯哂,但的確都有志願做老師既人既。當然係香港呢個利字當頭既社會,讀到好d 既唔會揀老師黎 ...
我住西歐,d 老師有唔少係頂級既既一群。我諗主要係因為大學收生要求高,同埋精英制教育所造成。

大宅

呢個時候,唔好再blame埋老師啦

侯爵府

引用:Quote:原帖由 C.Humphrey 於 16-03-13 發表

原帖由 fionacat 於 16-03-13 發表
係。
我係90年代初入大學嘅,AL係2A入U㗎!之後喺大學讀dip ed先至教書㗎。
當年我的大學同學全部成績好好 ...
中學同小學唔同㗎
好多中學老師係大學本科加教育文憑
但大多小學老師就係…
我識讀教院嘅,話成績好好,但連一封信都寫唔掂囉…

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 fionacat 於 16-03-13 發表係

原帖由 青青河邊草 於 16-03-13 發表
中學同小學唔同㗎
好多中學老師係大學本科加教育文憑
但大多小學老師就係…
我個friend教中文,但中文筆劃連什么叫垂露法、懸針法都唔識!

侯爵府

攞黎講, 成績好一定教書好, 一定識教人點做人? 大把無良無品醫生律師CEO當年都係elite students, 你試下叫佢地去教書睇下點?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 青青河邊草 於 16-03-13 發表

原帖由 小師妹 於 16-03-13 發表
我個friend教中文,但中文筆劃連什么叫垂露法、懸針法都唔識!
仲背住老婆攪婚外情,在官校身居要職,簡直無天理!

伯爵府

angel321 發表於 16-3-13 18:51
(轉載)近這些日子,香港接二連三有學生自殺的事件發生。 今天我和一個退休了多年的校長傾談,他的觀點實 ...

所有野都係因果循環...

1. 有邊個會尊重老師? 家長? 學生? 社會大眾?

2. 老師既不受尊重...亦不會被認為是一個專業....有邊個願意做?

3. 咪就係淨番讀唔成書個D囉去做囉...

4. 結果下一代係點? 咪越嚟越不濟囉...出嚟既老師亦如是... LOOP 番去(1)

批評緊而家啲老師質素差的同時....要諗下因果係乜..

LoveMeBear    發表於 16-3-14 12:20

首頁
12345...20

尾頁

跳至